Αγιος Βασίλης ήμουν κι εγώ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει η Προεδρία της Δημοκρατίας, η Βενιζέλου και τα αρχαία, η Τουρκία και η Λιβύη. Υπάρχουν όλα αυτά, όμως μας καίει κάτι άλλο. Υπάρχει Αγιος Βασίλης ή δεν υπάρχει; Κάθε χρόνο η ίδια ιστορία. Περίμενε να μεγαλώσει το παιδί και θα σου πω εγώ.

Ξέρετε, ο παππούς ντυνόταν Αγιος Βασίλης κάθε χρόνο. Ακόμη και όταν τα παιδιά του μεγάλωσαν εκείνος δεν σταμάτησε. Οταν έφεραν στο σπίτι τους συντρόφους τους, εκείνος συνέχισε παρά τα δικά μας γέλια. Εμείς ζούσαμε στην πραγματική ζωή, λέγαμε, εκείνος μας πρότεινε μια άλλη.

Οταν ήρθαν στον κόσμο τα εγγόνια του, υπήρχαν τρεις επιπλέον λόγοι για να βάζει και πάλι τη στολή του. Τα μικρά έλαμπαν, αλλά εμείς δεν χάναμε ευκαιρία. Εύκολα μπορούσα να καγχάσω και να αποφανθώ γεμάτος χριστουγεννιάτικη σοφία ότι αυτά είναι παραμύθια και μάρκετινγκ. Κόκκινα σκουφιά, τροφαντοί μεσήλικες, λευκές γενειάδες, εργοστάσια παιχνιδιών σε φορολογικούς παραδείσους, αιχμάλωτα ζώα με κόκκινες μύτες. Να μη μιλήσω για τις συνθήκες μεταφοράς των προϊόντων. Περίμενε να μεγαλώσει το παιδί και θα σου πω εγώ.

Το παιδί μεγάλωσε και μου είπε: Υπάρχει ή δεν υπάρχει Αγιος Βασίλης; Κάποιος της είπε ότι δεν υπάρχει, ένας συμμαθητής της ορκιζόταν ότι τον είδε, ο ξάδελφός της αναρωτιόταν πονηρά γιατί ο παππούς πάντα λείπει την ώρα που έρχονται τα δώρα. Τα γονεϊκά φόρουμ σηκώνουν τα χέρια ψηλά και οι ψυχολόγοι δίνουν διφορούμενες απαντήσεις. Η πραγματικότητα να έρχεται σε μικρές δόσεις. Σαν την εφορία ακούγεται αυτό.

Φέτος ο παππούς είπε να μη βάλει τη στολή. Οταν το έμαθα, άρχισα αυτόματα να σκέφτομαι όλες εκείνες τις φορές που τον βλέπαμε να μοιράζει δώρα. Δεν φοβόταν ποτέ να εκτεθεί, να παίξει λίγο θέατρο, να κάνει κάτι στα ψέματα για να μας μάθει μια αλήθεια. Η χαρά είναι μεταδοτική.

Μας την έφερε, όμως, πάλι. Εδωσε τη στολή σε έναν γείτονα για να είμαστε όλοι μαζί όταν χτυπήσει το κουδούνι – δεν βάλαμε τον άνθρωπο να σκαρφαλώνει στα μπαλκόνια. Τα μάτια γούρλωσαν, στόματα έχασκαν. Οι άπιστοι πείσθηκαν. Μαζί και εγώ. Ελπίζω του χρόνου να δώσει τη στολή σ’ εμένα. Περίμενε να μεγαλώσει το παιδί και θα του πω. Αγιος Βασίλης ήμουν και εγώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή