Η δύναμη να προσφέρεις

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, η ίδια συζήτηση: Αλλοτε «Το πνεύμα των Χριστουγέννων», «Η γιορτή της αγάπης» και «Ναι, αλλά δεν βλέπεις τι κάνουν στον κόσμο οι χριστιανοί». Και άλλοτε «Υπάρχει – δεν υπάρχει Αγιος Βασίλης», «Είναι ακόμα ένα κατασκεύασμα στον κόσμο της υπερκατανάλωσης» και «Είναι ένας θαυμάσιος μύθος για τα παιδιά». Ενα είναι σίγουρο: Με κουβέντες τέτοιου περιεχομένου, χάνουμε το νόημα.

Διότι υπάρχει αγάπη και υπάρχουν Αη Βασίληδες και μάλιστα όχι απλώς μια-δυο νύχτες του έτους, αλλά ολόκληρο τον χρόνο. Είναι αρκετοί, είναι δίπλα μας και, αν το σκεφτείς καλά, μπορεί να είμαστε κι εμείς. Θα τους δεις, αρκεί να θέλεις και να επιλέξεις σωστή οπτική γωνία. Για τους δύσπιστους, ιδού τρία από τα πολλά παραδείγματα.

Στα Ιωάννινα, η επικεφαλής της ΕΛΕΠΑΠ Νατάσα Μπέγκα έδωσε και δίνει μάχες και, όπως μαθαίνω, τα κατάφερε και τούτη τη φορά: Εως τις 15 Ιανουαρίου θα λειτουργήσουν στην πόλη οι στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης για ανάπηρα άτομα.

Στο Παγκράτι, η σχολή γιόγκα «Yogart» διοργάνωσε χθες δωρεάν μάθημα και οι συμμετέχοντες απλώς χρειαζόταν να φέρουν μαζί τους τρόφιμα μακράς διαρκείας, όπως όσπρια, ζυμαρικά, ρύζι, γάλα σε κονσέρβα κ.ά. με στόχο να ενισχύσουν το Σπίτι της Κιβωτού του Κόσμου (kivotostoukosmou.org) που δημιούργησε ο ιερέας Αντώνιος Παπανικολάου στον Βόλο, μια από τις σημαντικές δομές φιλοξενίας παιδιών, που συμπληρώνει στη Μαγνησία τρία χρόνια ζωής. «Πρόσφερε αγάπη, ένα φιλί, μια αγκαλιά, ένα μικρό δώρο, έναν καλό λόγο. Ολοι έχουν κάτι καλό να προσφέρουν σήμερα», λέει η συνιδρύτρια της σχολής, Νάντια Ταμπαξή.

Στο κέντρο της πρωτεύουσας, η ομάδα «Ithaca Laundry» πλένει δωρεάν τα ρούχα όσων έχουν ανάγκη. Η ομάδα ξεκίνησε το 2016 με ιδρυτή τον Θάνο Σπηλιόπουλο, που εμπνεύστηκε την πρωτοβουλία από μια αντίστοιχη οργάνωση στην Αυστραλία, λέει η υπεύθυνη της εδώ ομάδας, Δήμητρα Κουντουριώτη (Lifo). Οσοι πηγαίνουν να πλύνουν τα ρούχα τους είναι άστεγοι, αλλά και άνθρωποι που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες, σε δομές, υπνωτήρια, ξενώνες, σε σπίτια χωρίς ρεύμα ή και νερό. Οταν βρίσκονται στην οδό Αθηνάς, δίπλα θα δεις άλλες ομάδες που κουρεύουν, μαγειρεύουν, προσφέρουν ιατρική βοήθεια, ενώ υπάρχει –μαθαίνω– και κινητή βιβλιοθήκη.

Λοιπόν, δεν συμφωνείς; Υπάρχει Αη Βασίλης. Και μάντεψε: λειτουργεί κάθε μέρα, όλον τον χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή