Στην Κύπρο ο Μάικ Πομπέο στις αρχές Ιανουαρίου

Στην Κύπρο ο Μάικ Πομπέο στις αρχές Ιανουαρίου

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κύπρος θα είναι ο τελευταίος σταθμός περιοδείας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος αναχωρεί από τις ΗΠΑ αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά.

Η επίσημη ανακοίνωση της επίσκεψης αναμένεται να γίνει σήμερα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ όπως αναφέρουν πηγές του ΚΥΠΕ στην αμερικανική πρωτεύουσα στην ατζέντα βρίσκονται τόσο οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου (υπό το πρίσμα και της άρσης του εμπάργκο όπλων και του νόμου για τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο) όσο και το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπογραφεί διμερής συμφωνία, με την οποία θα επισφραγιστεί η συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα ασφάλειας, κάτι που είχε συζητηθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη στην Ουάσιγκτον. 

Ο Μάικ Πομπέο, ο οποίος  σύντομα αποχωρεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να διεκδικήσει θέση στη Γερουσία, θα συναντηθεί, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ αναμένεται να γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Επίσης αναμένεται να συναντηθεί στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο, ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, με διευθετήσεις ανάλογες της επίσκεψης Μπάιντεν, τον Μάιο του 2014. Επίσης θα έχει συνάντηση και θα απευθύνει ομιλία προς το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή