Αυστραλία: Ανεξέλεγκτες και χθες οι πυρκαγιές

Αυστραλία: Ανεξέλεγκτες και χθες οι πυρκαγιές

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες φωτιές εξακολούθησαν και χθες να μαίνονται εκτός ελέγχου σε ολόκληρη την Αυστραλία, όπου επικρατεί καύσωνας και οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε όλες τις πολιτείες. Οι πιο επικίνδυνες εστίες καταγράφονται στην πολιτεία της Βικτόριας. Περίπου 30.000 κάτοικοι και τουρίστες κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τη δημοφιλή τουριστική περιοχή του Ανατολικού Τζίπσλαντ, ανατολικά της Μελβούρνης, αλλά η εκκένωση του πληθυσμού κρίθηκε εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς οι φλόγες είχαν προσεγγίσει υπερβολικά το οδικό δίκτυο. Αργά χθες το απόγευμα, δύο πυρκαγιές που μαίνονταν στην περιοχή συνενώθηκαν δημιουργώντας ενιαίο μέτωπο και στέλνοντας πίδακες καπνού που έφταναν σε ύψος 12 χλμ. από την επιφάνεια της γης.

Στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλλίας, ακόμα ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, εξαιτίας των πυρκαγιών, σε δέκα. Ο εθελοντής πυροσβέστης σκοτώθηκε και δύο συνάδελφοί του υπέστησαν εγκαύματα όταν το όχημά τους ανατράπηκε, εξαιτίας θυελλωδών ανέμων, ενώ προσπαθούσαν να κατασβέσουν πυρκαγιά ανατολικά της πόλης Αλμπιουρί.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν πως ένα κλιματικό σύστημα στον Ινδικό Ωκεανό, γνωστό ως «δίπολο», ευθύνεται για τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται στην Αυστραλία. Χθες, η κατάσταση ήταν εφιαλτική στη Βικτόρια εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, των θυελλωδών ανέμων και των καταιγίδων, ενώ μια πύρινη εστία κατέστρεψε πολλές κατοικίες στα βόρεια προάστια της Μελβούρνης. Ο πρωθυπουργός της πολιτείας, Ντάνιελ Αντριους, επέστρεψε εσπευσμένα στη Μελβούρνη από οικογενειακές διακοπές, προκειμένου να ενημερωθεί για την πύρινη λαίλαπα. Την ίδια στιγμή, στη Νέα Νότια Ουαλλία, οι φωτιές δημιούργησαν πυκνά νέφη (σωρειτομελανίες) τα οποία με τη σειρά τους προκάλεσαν καταιγίδα, με ισχυρούς ανέμους και «ξηρές αστραπές», φαινόμενα που βοήθησαν στην τάχιστη επέκταση της πυρκαγιάς.

Ενώ οι φωτιές μαίνονται αποτεφρώνοντας περισσότερα από 90 εκατ. στρέμματα, μια νέα έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε στη χώρα. Αιτία, τα πρωτοχρονιάτικα πυροτεχνήματα που σηματοδοτούν την έλευση του νέου έτους στο Σίδνεϊ. Περισσότεροι από 250.000 Αυστραλοί είχαν υπογράψει διαδικτυακό αίτημα ζητώντας τη ματαίωση της επίδειξης και τη διοχέτευση των χρημάτων που θα δαπανούσαν οι Αρχές για την αγορά τους στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών. Ωστόσο, οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι η επίδειξη των πυροτεχνημάτων θα πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρόνο στο Σίδνεϊ, παρά την απαγόρευσή τους σε άλλες πόλεις, μεταξύ των οποίων και η πρωτεύουσα Καμπέρα. Οι Αρχές επισημαίνουν ότι η ματαίωση της επίδειξης δεν επρόκειτο να βοηθήσει σε τίποτα τους πυρόπληκτους. Πάντως, τα στοιχεία ενός ταμείου που δημιουργήθηκε προκειμένου να συμβάλει υπέρ των πληγέντων πρόκειται να προβληθούν κατά την αλλαγή του χρόνου, στη Γέφυρα του Σίδνεϊ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή