Νέα αντισημιτική επίθεση, με πέντε θύματα, στη Ν. Υόρκη

Νέα αντισημιτική επίθεση, με πέντε θύματα, στη Ν. Υόρκη

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση για αυξημένη επαγρύπνηση και προστασία απηύθυναν εβραϊκές οργανώσεις και πολιτικοί, έπειτα από σειρά αντισημιτικών επιθέσεων στη διάρκεια της εορτής του φωτός, Χάνουκα.

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, ένας άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι εισέβαλε σε σπίτι ραββίνου στο Μόνσεϊ, της κομητείας Ρόκλαντ, κοντά στη Νέα Υόρκη, την ώρα που γιόρταζαν το Χάνουκα, και μαχαίρωσε πέντε άτομα. Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, χαρακτήρισε την επίθεση «εσωτερική τρομοκρατία», ενώ ο αρχηγός της αστυνομίας της αμερικανικής μητρόπολης, Τέρενς Μόιναχαν, τη χαρακτήρισε «αποτρόπαιη επίδειξη μίσους».

Ο φερόμενος ως δράστης της ειδεχθούς επίθεσης συνελήφθη μερικές ώρες αργότερα. Πρόκειται για έναν 38χρονο άνδρα, τον Γκράφτον Τόμας, ο οποίος, όταν συνελήφθη, ήταν καλυμμένος με αίματα. Ο ίδιος, βέβαια, ενώπιον του δικαστηρίου όπου προσήχθη την Κυριακή, δήλωσε αθώος και για τις πέντε κατηγορίες απόπειρας δολοφονίας που τον βαρύνουν και για την κατηγορία της διάρρηξης.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, μιλώντας στην Γκραντ Αρμι Πλάζα του Μανχάταν, όπου το βράδυ της Κυριακής για την εορτή του Χάνουκα άναψε μία από τις μεγαλύτερες επτάφωτες λυχνίες (μενόρα) του κόσμου, ζήτησε από τους κατοίκους του Μεγάλου Μήλου να αντισταθούν όλοι μαζί στην ενίσχυση του αντισημιτισμού, ενώ εξήγγειλε εκπαιδευτικό πρόγραμμα προκειμένου να επιμορφωθούν τα παιδιά για το θέμα και δεσμεύθηκε για καλύτερη αστυνόμευση των συνοικιών, ιδιαίτερα όπου κατοικούν Εβραίοι.

Την ίδια στιγμή, ο Τσακ Σούμερ, Δημοκρατικός γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, ζήτησε να  διεξαχθεί ομοσπονδιακή έρευνα για το περιστατικό. «Η επίθεση στο Μόνσεϊ ήταν μια πράξη αμιγούς κακού. Η πληθώρα αντισημιτικών επιθέσεων στη μητροπολιτική Νέα Υόρκη και στις ΗΠΑ γενικότερα είναι εξοργιστική και δεν πρέπει να γίνει ανεκτή. Πρέπει να διενεργηθεί ομοσπονδιακή έρευνα, τόσο για την τελευταία επίθεση όσο και για όλες τις προηγούμενες», δήλωσε.

Τέλος, ο  κυβερνήτης της πολιτείας, Αντριου Κουόμο, τόνισε ότι η τελευταία επίθεση είναι το δέκατο τρίτο συμβάν αντισημιτισμού τις τελευταίες εβδομάδες στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και χαρακτήρισε το φαινόμενο της έλλειψης ανεκτικότητας «αμερικανικό καρκίνο». «Ζούμε την εποχή της έλλειψης ανεκτικότητας στη χώρα μας. Η οργή και το μίσος εκρήγνυνται», είπε.

Πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, δύο ένοπλοι εισέβαλαν σε κατάστημα που πωλούσε εβραϊκά τρόφιμα κόσερ, στο Νιου Τζέρσεϊ. Από την ανταλλαγή πυροβολισμών που ακολούθησε, σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τρεις πολίτες, ένας αστυνομικός και οι δύο δράστες, οι οποίοι σύμφωνα με την αστυνομία συνδέονταν με ομάδα φανατικών αντισημιτών.

Οπως και να έχει, η τελευταία επίθεση ενίσχυσε την πίεση προς τις αμερικανικές αρχές να προστατεύσουν τις εβραϊκές κοινότητες σε περιοχές με μεγάλο χασιδικό πληθυσμό, όπως εξάλλου και τις συναγωγές. Ωστόσο, ορισμένα μέλη της εβραϊκής κοινότητας τόνισαν ότι φοβούνται πως τα τελευταία περιστατικά αντισημιτικής βίας υπερβαίνουν τις δυνατότητες της αστυνομίας να προφυλάξει την κοινότητα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή