Ιστορικά πρωτοσέλιδα – Εγκαίνια Νέου Μουσείου Ακρόπολης

Ιστορικά πρωτοσέλιδα – Εγκαίνια Νέου Μουσείου Ακρόπολης

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θέτει ως εθνικό στόχο την κατασκευή Νέου Μουσείου Ακρόπολης. Οκτώ χρόνια αργότερα, η Μελίνα Μερκούρη, υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, επανενεργοποιεί τη διαδικασία για την κατοχύρωση του οικοπέδου Μακρυγιάννη ως χώρου του μουσείου και την παραχώρησή του στην αρμοδιότητα της Α΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων. Θα χρειαστεί να περάσουν 18 χρόνια για να φτάσουμε στο 2000, οπότε τελεσφορεί ο τέταρτος διεθνής διαγωνισμός και προκρίνεται η πρόταση των Μπερνάρ Τσουμί και Μιχάλη Φωτιάδη για την κατασκευή του μουσείου. Είχαν προηγηθεί οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, οι ενστάσεις των αρχιτεκτόνων και οι αντιστάσεις της ελληνικής γραφειοκρατίας, μέχρι να καταστεί δυνατόν, μετά 2.500 χρόνια, να «κατέβουν» από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης στο Νέο Μουσείο 410 αρχαιότητες και 4.200 αντικείμενα.

Το μουσείο άνοιξε τις πύλες του στις 20 Ιουνίου 2009. Εκατοντάδες οι υψηλοί προσκεκλημένοι στην τελετή των εγκαινίων. Μεταξύ τους, αρχηγοί κρατών, πολλοί υπουργοί, αλλά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Τους καλεσμένους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς.

«Το καλοκαίρι του 2009», έγραφε η «Καθημερινή» την ημέρα των εγκαινίων, «δεν έχουμε πολλούς λόγους να αισιοδοξούμε. Εκτός από έναν: αυτό το Μουσείο. Που ολοκληρώθηκε μετά τρεις δεκαετίες χλεύης και παλινωδιών, αδιάκοπων μικροεμφυλίων και δικαστικών εμπλοκών, παρεκκλίσεων και απωλειών. Στο πεδίο μάχης Μακρυγιάννη δοκιμάστηκαν όλα τα ελαττώματα της κοινωνίας και του κράτους, αλλά και κάποιες αρετές. Επικράτησε η τύχη η καλή. Το Μουσείο τώρα είναι εδώ. Λαμπερό, μοντέρνο, εξωστρεφές, φιλικό συμπλήρωμα και ψυχοπαίδι του μεγαλειώδους Βράχου».

Και συμπλήρωνε την επομένη: «Οι Ελληνες δεν έχουν ξαναδεί τέτοιο Μουσείο. Γυαλί, μπετόν και διαφάνεια. Οι ξένοι δεν έχουν δει τέτοιους θησαυρούς σε συνάρτηση με τον Ιερό Βράχο. Αυτήν την υψηλή ποιότητα έργων σ’ ένα ταξίδι 5.200 ετών στην Ιστορία. Σε τόσο μικρή απόσταση από τον χώρο που αποκαλύφθηκαν. Τη γειτονιά της Ακρόπολης. […] Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι φτιαγμένο να εντυπωσιάζει το κοινό και να υπηρετεί τον εθνικό μας στόχο: την επιστροφή των Μαρμάρων».

Ιστορικά πρωτοσέλιδα – Εγκαίνια Νέου Μουσείου Ακρόπολης-1

«Η ελευθερία με την οποία στήθηκαν τα εκθέματα στο Μουσείο και η άνεση να σταθούν στο ανθρώπινο ύψος προβάλλουν ακόμη και τα χρώματα που διασώζουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή