Νέοι στην αρένα των επιχειρημάτων

Νέοι στην αρένα των επιχειρημάτων

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λέγεται πολλές φορές, αρκετά γενικευτικά και επιπόλαια, πως οι νέοι της χώρας μας δεν δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα μεγάλα πολιτικά – κοινωνικά ζητήματα ή πως διστάζουν να διατυπώσουν άποψη εξαιτίας μιας γενικότερης άγνοιας, ιστορικής, πολιτιστικής κ.ο.κ. Σε έναν βαθμό αυτά ισχύουν, όπως όμως σε όλες τις εποχές, υπάρχουν και τα αντίστροφα παραδείγματα. Αυτά επιχειρεί να αναδείξει η Cosmote TV μέσα από την καινούργια τηλεοπτική σειρά «Λόγος – αντίλογος», η οποία φέρνει αντιμέτωπους στην αρένα των επιχειρημάτων φοιτητές ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων.

Τα θέματα ωριαίων ντιμπέιτ που συγκροτούν το κάθε επεισόδιο είναι κατά κανόνα οικουμενικού βεληνεκούς (ευγονική, καύση νεκρών, τεχνητή νοημοσύνη, σάτιρα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης), αλλά συχνά έχουν και ιδιαίτερο ελληνικό χαρακτήρα (πρόσφυγες, ιδιωτικά πανεπιστήμια, πανεπιστημιακό άσυλο, αριστεία κ.ά.). Κάθε φορά, δύο ομάδες των τριών φοιτητών, δίχως απαραιτήτως να εκφράζουν τις προσωπικές τους απόψεις, αναπτύσσουν αντίρροπα επιχειρήματα μπροστά σε τρεις κριτές, οι οποίοι στη συνέχεια συνεδριάζουν προκειμένου να αναδείξουν τον νικητή της αναμέτρησης. Αν κάποιος περιμένει πως οι φοιτητές της Νομικής θα έχουν το πάνω χέρι σε έναν τέτοιο αγώνα, θα βρεθεί μάλλον προ εκπλήξεως…

Η σειρά, που προβάλλεται κάθε Τρίτη και Πέμπτη στο Cosmote History HD, στις 9 μ.μ., έχει ήδη ξεκινήσει από τις 17/12, ενώ θα συνεχιστεί όλο τον Ιανουάριο, μέχρι την αναμέτρηση του μεγάλου τελικού της 4ης Φεβρουαρίου με θέμα –τι άλλο;– την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εχοντας, πάντως, πάρει γεύση από τον ημιτελικό, ο οποίος κινήθηκε γύρω από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη Δημοκρατία (θα προβληθεί στις 30/1), αυτός ήταν συναρπαστικός, με τους νέους να παίζουν «εντός έδρας» και να κονταροχτυπιούνται γύρω από ένα ζήτημα γεννημένο κατευθείαν από τη γενιά τους.

Από την άλλη, το δικό της ενδιαφέρον έχει και η παρουσίαση της όλης παραγωγής. Τοποθετημένοι στους χώρους της καινούργιας Εθνικής Βιβλιοθήκης, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οι αγώνες λόγου έχουν κάτι το ταιριαστά κινηματογραφικό, γεγονός που ενισχύεται και από τον πνευματώδη Μάκη Παπαδημητρίου, ο οποίος εκτελεί χρέη παρουσιαστή. Η σειρά συνεχίζεται απόψε με το επίκαιρο ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή