CVC Capital Partners και Fosun στη β΄ φάση για Εθνική Ασφαλιστική

CVC Capital Partners και Fosun στη β΄ φάση για Εθνική Ασφαλιστική

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές που προκρίνονται στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσκληση για τη συμμετοχή τους στη δεύτερη φάση έχουν λάβει οι δύο κυρίαρχοι υποψήφιοι, δηλαδή το επενδυτικό fund CVC Capital Partners και ο κινεζικός όμιλος Fosun. Ανοιχτοί είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δίαυλοι επικοινωνίας με την εταιρεία ειδικού σκοπού I3CP, ενώ τα επενδυτικά fund Centerbridge και Lone Star φέρονται να μην έχουν λάβει τη σχετική πρόσκληση, χωρίς ωστόσο αυτό να προεξοφλεί τον αποκλεισμό τους.

Το πρόκριμα που δόθηκε σε CVC Capital Partners και Fosun προεξοφλεί τον ισχυρό ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων. Υπενθυμίζεται ότι ο κινεζικός όμιλος, ο οποίος συμμετέχει για τρίτη φορά σε ανάλογη διαγωνιστική διαδικασία για τη διεκδίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, έχει ισχυρή παρουσία στον ασφαλιστικό κλάδο. Με υπό διαχείριση κεφάλαια παγκοσμίως 87,5 δισ. ευρώ και ασφάλιστρα 2 δισ. ευρώ, η Fosun έχει πέντε συμμετοχές σε ασφαλιστικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων μερίδιο 85% στη Fosun Insurance Portugal στην Πορτογαλία, χώρα στην οποία έχει επεκταθεί με αγορές νοσοκομειακών μονάδων.

Αντίστοιχα το CVC Capital Partners θεωρείται από τα μεγαλύτερα private equity fund με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 82,5 δισ. δολάρια και σημαντική παρουσία σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, δραστηριότητα στις ΗΠΑ και στην Ασία. Το CVC Capital Partners διατηρεί συμμετοχές στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο, μεταξύ των οποίων σε δύο ασφαλιστικές επιχειρήσεις στη Βρετανία και στη Γαλλία, ενώ ισχυρά συμφέροντα έχει στην Ελλάδα, μέσω της Hellenic Healthcare Group, που έχει αγοράσει τα νοσοκομεία Metropolitan, πρώην ΙΑΣΩ General και το νοσηλευτήριο Υγεία. Το I3CP είναι εταιρεία ειδικού σκοπού, που συνδέεται με το Leadenhall Capital Partners, ειδικότητα του οποίου είναι οι επενδύσεις στον ασφαλιστικό κλάδο. Στο Leadenhall συμμετέχει η Mitsui Sumitomo Insurance, ιαπωνική ασφαλιστική εταιρεία και θυγατρική της MS & AD και συγκροτείται από μια ισχυρή διοικητική ομάδα που ειδικεύεται στις ασφαλίσεις. Τα data rooms αναμένεται να ανοίξουν αμέσως μετά τις γιορτές, προκειμένου παράλληλα να ξεκινήσουν και οι παρουσιάσεις προς τους υποψήφιους επενδυτές, μέσω των οποίων θα δοθεί πλήρης εικόνα της οικονομικής θέσης της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα αποτελέσματα του εννεαμήνου του 2019 η Εθνική Ασφαλιστική κατέγραψε κέρδη προ φόρων 59,2 εκατ. ευρώ και τα ασφάλιστρα ανήλθαν στα 578,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 217,9 εκατ. ευρώ προήλθαν μέσω του τραπεζικού δικτύου.

Από την αναλυτική πληροφόρηση που θα δοθεί μέσω των data rooms θα καθοριστεί και το ακριβές ύψος του τιμήματος που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι υποψήφιοι επενδυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επενδυτές έχουν υποβάλει μη δεσμευτικές προσφορές με βάση τα οικονομικά στοιχεία τέλους του 2018 και το εύρος του τιμήματος που έχει προσφερθεί για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν ξεπερνάει τα 600 εκατ. ευρώ. Οι τελικές προσφορές ωστόσο θα υποβληθούν με βάση τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου του 2019, σύμφωνα με τα οποία η καθαρή θέση της εταιρείας διαμορφώνεται στο 1,1 δισ. ευρώ από 804 εκατ. που ήταν στο τέλος του 2018. Η αύξηση της καθαρής θέσης είναι αποτέλεσμα της μεταφοράς ομολόγων που ήταν στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο προς διακράτηση στο αντίστοιχο των τίτλων προς πώληση, πράξη μέσω της οποίας η εταιρεία έγραψε κέρδη 196 εκατ., τα οποία στη συνέχεια μετέφερε στην καθαρή της θέση. Η σημαντική ενίσχυση της καθαρής θέσης της εταιρείας ερμηνεύεται ως προσπάθεια από την πλευρά της διοίκησης της ΕΤΕ να πετύχει αυξημένο τίμημα κατά τη διαγωνιστική διαδικασία, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί και από τις προθέσεις των επενδυτών που θα αξιολογήσουν τα οικονομικά της δεδομένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή