Οι τέλειες γυναίκες

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προ ημερών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ένας πατέρας στην Κρήτη ομολόγησε στους αστυνομικούς ότι κακοποιούσε επί χρόνια την κόρη του. Το κορίτσι είχε βρει το σθένος να τον καταγγείλει. Το σχόλιο αναγνώστριας κάτω από την ανάρτηση της είδησης έλεγε: «Ο πατέρας είναι άρρωστος, η μάνα φταίει!» Ωπ, τι έγινε ρε παιδιά; – που θα ’λεγε και ο Σπύρος Παπαδόπουλος. Πώς υποβαθμίστηκαν οι ευθύνες του καθ’ ομολογίαν φυσικού θύτη και έπεσε το ανάθεμα στη γυναίκα;

Η Λόρα Ντερν, ή σωστότερα η δικηγόρος διαζυγίων την οποία η ηθοποιός υποδύεται στο εξαιρετικό «Marriage Story», θα κουνούσε το κεφάλι της με αποδοκιμασία. Οπως λέει στον περίφημο φεμινιστικό μονόλογό της στην ταινία για την άνιση δικαιικά και κοινωνικά θέση της μητέρας, η κοινωνία αποδέχεται έναν ατελή πατέρα. «Τους αγαπάμε για τη σφαλερότητά τους, όμως οι άνθρωποι δεν αποδέχονται επ’ ουδενί τις ίδιες αποτυχίες από τις μητέρες. Δεν τις αποδεχόμαστε δομικά και δεν τις αποδεχόμαστε πνευματικά». Συνεχίζει λέγοντας ότι αυτή η αδικία εδράζεται στη θρησκευτική πίστη που έχει ως βάση της την Παρθένο Μαρία, την τέλεια μητέρα. «Πάντα θα υπάρχουν διαφορετικές, υψηλότερες απαιτήσεις από τις γυναίκες. Είναι απαίσιο, αλλά έτσι είναι», καταλήγει κάνοντας γυναικεία ακροατήρια σε όλο τον κόσμο να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

Είναι η ίδια αντίληψη που φέρνει στο προσκήνιο απαρχαιωμένες απόψεις σε σχέση με το δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση (ως γνωστόν, η τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης είναι νόμιμη στην Ελλάδα με τον ν. 1609/1986). Σύμφωνα με την απόλυτη αυτή άποψη, το έμβρυο είναι θεόσταλτο δώρο, το οποίο κανείς, δηλαδή οι γυναίκες, δεν έχουν δικαίωμα να απορρίψουν. Σύμφωνα με το κίνημα κατά των αμβλώσεων, γνωστό παγκοσμίως ως pro life, υπέρ της ζωής, οι γυναίκες έχουν μια αποστολή στη ζωή: να γίνουν μάνες.

Δεν χρειαζόμασταν το περιλάλητο εξώφυλλο της Sportime (με τίτλο «Αφήστε με να ζήσω» για την Ημέρα Αγέννητου Παιδιού που θέσπισε η ΔΙΣ) για να μάθουμε ότι ακόμα και σήμερα στην Ελλάδα η κοινή πεποίθηση θέλει μια γυναίκα να ολοκληρώνεται μόνο με την απόκτηση παιδιού. Το δημογραφικό που επικαλούνται πολλοί (όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης, που συνεχάρη την εφημερίδα για το πρωτοσέλιδο) είναι απλώς το προπέτασμα για την επίθεση στη γυναικεία χειραφέτηση μέσω της εμβάπτισής μας στις τύψεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή