Αμβλώσεις και μούφες…

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν περισσεύει η λογική στην Ελλάδα, αλλά σε δύο μέρη η απουσία της είναι εμφανής: στον εθνικολαϊκισμό και στα πρωτοσέλιδα του αθλητικού Τύπου. Τα συνδύασε προχθές (29.12. 2019) η εφημερίδα Sportime, που αποφάσισε –ελλείψει ποδοσφαιρικών αγώνων;– «να τιμήσει την ημέρα του αγέννητου παιδιού».

Ο πηχυαίος πρωτοσέλιδος τίτλος της ήταν «Αφήστε με να ζήσω», ενώ παρέθετε κάποια ενδιαφέροντα –αλλά ψευδή, όπως αποδεικνύεται– στοιχεία: «Πάνω από 350.000 εκτρώσεις κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Θανατώνεται πληθυσμός ίσος με το άθροισμα των κατοίκων της Πάτρας και του Ηρακλείου Κρήτης. Χωρίς αμβλώσεις, σε τέσσερα μόνο χρόνια ο πληθυσμός της χώρας μας θα ήταν κατά 1 εκατ. μεγαλύτερος».

Ο κ. Αρίστος Δοξιάδης έψαξε τα επίσημα στοιχεία και ανέφερε τα εξής: «Πόσες αμβλώσεις γίνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει τον αριθμό 17.632 για το 2012 (πιο πρόσφατο έτος). Η αναγωγή των στοιχείων των ΗΠΑ σε αμβλώσεις ανά 1.000 γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης θα έδινε περίπου 30.000. Από πού προκύπτει ο τερατώδης αριθμός 350.000 ή ακόμα και 150.000 που διαβάζω σε διάφορα sites; Εψαξα για την πηγή και η μόνη αναφορά που βρήκα ήταν μια αναφορά από το cnn.gr στο Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας (του κ. Ασκητή), που όμως στο δικό του site δεν έχει τέτοια έρευνα. Μια μεγάλη μούφα μοιάζει όλο αυτό» (Facebook 29.12.2019).

Από τον αριθμό των γυναικών ηλικίας 10-49 ετών, της ΕΛΣΤΑΤ, πάλι προκύπτει ότι ο αριθμός 350.000 είναι «μούφα». Θα σήμαινε ότι μία στις οκτώ Ελληνίδες θα έκανε έκτρωση. Προσοχή: Οχι μία φορά στη ζωή τους, αλλά κάθε χρόνο! Ή, για να το πούμε αλλιώς: την τελευταία 8ετία όλες οι Ελληνίδες ηλικίας 10-49 ετών έμειναν έγκυοι και έκαναν άμβλωση. Τα λανθασμένα στοιχεία του πρωτοσέλιδου τεκμηριώνονται και με την απλή αριθμητική των αριθμών που παραθέτει. Ακόμη κι αν γίνονταν 350.000 αμβλώσεις ετησίως, το άθροισμα των κατοίκων της Πάτρας και του Ηρακλείου Κρήτης είναι 472.000, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Η αλήθεια είναι πως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του 2012, η Ελλάδα «έχει» 17.000 περίπου αμβλώσεις και 100.000 γεννήσεις (από τα χαμηλότερα της Ευρώπης) και όχι, όπως γράφει ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης, ότι οι αμβλώσεις είναι περισσότερες από τις γεννήσεις.

Το γεγονός ότι μειώνονται οι γεννήσεις είναι πρόβλημα, αλλά αυτό απαιτεί συνολικότερες πολιτικές αντί αναθεμάτων με ψεύτικα στοιχεία, που μας στερούν μια Πάτρα κι ένα Ηράκλειο μαζί κάθε χρόνο. Προϋποθέτει στήριξη γυναικών και παιδιών και μια αίσθηση εμπιστοσύνης των πολιτών για τα μελλούμενα.

Εκτός αν κυριαρχήσει και στην Ελλάδα το δόγμα των Αμερικανών Ρεπουμπλικανών ότι η ζωή που πρέπει να προστατευτεί είναι αυτή που ξεκινάει με τη σύλληψη και τελειώνει με τη γέννηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή