Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στις πρεσβείες του Μαυροβουνίου

Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στις πρεσβείες του Μαυροβουνίου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το υπουργείο Εξωτερικών του Μαυροβουνίου αύξησε το επίπεδο ασφαλείας στις πρεσβείες του στις πρωτεύουσες της Σερβίας και της Σλοβενίας, Βελιγράδι και Λιουμπλιάνα αντίστοιχα, έπειτα από τα επεισόδια που προκλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τον νέο νόμο για τη «θρησκευτική ελευθερία» που ψήφισε το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου και τον οποίο η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία καταγγέλλει ότι θα οδηγήσει σε λεηλάτηση των μοναστηριών και των εκκλησιών. Η Σερβική Εκκλησία κατέχει εκατοντάδες μοναστήρια και τεράστιες εκτάσεις στο Μαυροβούνιο, όπου το 72% των 620.000 κατοίκων είναι ορθόδοξοι.

Επειτα από την υιοθέτηση του νόμου, διαδήλωση πραγματοποιήθηκε έξω από την πρεσβεία του Μαυροβουνίου στο Βελιγράδι, στις 27 Δεκεμβρίου, με διαδηλωτές να καίνε τη σημαία του Μαυροβουνίου. Στις 28 Δεκεμβρίου, άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές στην πρόσοψη του κτιρίου της πρεσβείας του Μαυροβουνίου στη Σλοβενία, όπως μετέδωσε το κροατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Hina. Το υπουργείο Εσωτερικών του Μαυροβουνίου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι, βάσει των αξιολογήσεων ασφάλειας από τις αρμόδιες υπηρεσίες, το επίπεδο ασφαλείας έχει αυξηθεί στα κτίρια των πρεσβειών του Μαυροβουνίου στο Βελιγράδι και στη Λιουμπλιάνα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μαυροβουνίου καταδίκασε τους βανδαλισμούς που έγιναν στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου μπροστά από τις πρεσβείες της χώρας, στη Δημοκρατία της Σερβίας, στη Δημοκρατία της Σλοβενίας, καθώς και στο γενικό προξενείο στο Σρέμσκι Καρλόβτσι, όπως και την απαράδεκτη πράξη βεβήλωσης κρατικών συμβόλων σε γειτονικές και φιλικές χώρες.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο για τη «θρησκευτική ελευθερία», οι θρησκευτικές κοινότητες πρέπει να αποδείξουν ότι κατείχαν τις ιδιοκτησίες τους πριν από το 1918, χρονιά που το Βασίλειο του Μαυροβουνίου ενώθηκε με το Βασίλειο των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων, του προκατόχου της μετέπειτα Γιουγκοσλαβίας, η οποία έχει πλέον διαλυθεί. Αν δεν μπορούν να αποδείξουν την ιδιοκτησία τους, θα την παίρνει το κράτος.

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία υποστηρίζει πως το κράτος του Μαυροβουνίου θέλει με αυτόν τον τρόπο να κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία της, κάτι που η κυβέρνηση αρνείται. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου, βουλευτές της φιλοσερβικής αντιπολίτευσης συνελήφθησαν για επεισόδια που προκάλεσαν προσπαθώντας να εμποδίσουν την υιοθέτηση του νόμου που καταγγέλλεται από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Εξάλλου, στις 29 Δεκεμβρίου, η αστυνομία του Μαυροβουνίου έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει δεκάδες υποστηρικτές της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που διαμαρτύρονταν κατά του νόμου. Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών έξω από την πρωτεύουσα, ενώ στο κέντρο της Ποντγκόριτσα η αστυνομία έκανε επίσης χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί κοντά στον ορθόδοξο καθεδρικό ναό. Σε τρεις άλλες πόλεις, οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν έληξαν χωρίς επεισόδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή