Πληροφορίες για τον Χίτλερ αναζήτησε ο δράστης

Πληροφορίες για τον Χίτλερ αναζήτησε ο δράστης

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον Χίτλερ και στη «ναζιστική κουλτούρα» αναφέρονται συχνά τα ημερολόγια που τηρούσε ο δράστης της επίθεσης εναντίον κατοικίας ραββίνου στο Μόνσεϊ της Νέας Υόρκης, με πέντε τραυματίες. Στο κινητό του τηλέφωνο, ο Γκράφτον Τόμας, ο οποίος κατηγορείται για την επίθεση με ματσέτα κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Χάνουκα, στο σπίτι του ραββίνου σε προάστιο της Νέας Υόρκης, αναζήτησε τέσσερις φορές πληροφορίες για «τους λόγους για τους οποίους ο Χίτλερ μισούσε τους Εβραίους», καθώς και «διάσημες εταιρείες που ίδρυσαν Εβραίοι στις ΗΠΑ». Η οικογένεια του δράστη αποκάλυψε ότι ο Τόμας υπέφερε εδώ και χρόνια από ψυχικές νόσους.

Τις λεπτομέρειες αυτές έφερε στο φως η έρευνα της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, η οποία άσκησε δίωξη για έγκλημα ρατσιστικού μίσους για την επίθεση του Σαββατοκύριακου. Τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα πάντα με την εισαγγελία, ο Γκράφτον Τόμας πραγματοποίησε αναζητήσεις στο Διαδίκτυο για τις φράσεις «γερμανο-εβραϊκές συναγωγές κοντά μου» και «σιωνιστικές συναγωγές στην κωμόπολη Ελίζαμπεθ του Νιου Τζέρσεϊ και στο Στάτεν Αϊλαντ».

Η επίθεση το βράδυ του Σαββάτου στην κατοικία χασιδικού ραββίνου σημειώθηκε στον απόηχο σειράς αντισημιτικών περιστατικών, τα οποία έχουν κλονίσει την ευμεγέθη εβραϊκή κοινότητα της περιοχής. Οι Αρχές ενίσχυσαν τις αστυνομικές περιπολίες σε συνοικίες ορθόδοξων Εβραίων και αύξησαν τη φρουρά σε εβραϊκές συναγωγές και θρησκευτικές σχολές «γιεσίβα». Ο φόβος στις συνοικίες αυτές έχει οξυνθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς οι αντισημιτικές επιθέσεις αυξάνονται σε όλη τη χώρα. Σε πρόσφατη έκθεσή της, η εβραϊκή οργάνωση ADL επισημαίνει ότι το 2018 ήταν μία από τις τρεις χρονιές με τον μεγαλύτερο αριθμό καταγεγραμμένων αντισημιτικών περιστατικών τα τελευταία 40 χρόνια. Στην πόλη της Νέας Υόρκης, η αστυνομία ανέφερε ότι τα εγκλήματα αντισημιτικού μίσους αυξήθηκαν κατά 23% το 2019.

«Το φαινόμενο αυτό αποκαλύπτει πραγματική κρίση. Το πρόβλημα του αντισημιτισμού είναι υπαρκτό και αφορά ολόκληρη τη χώρα μας, ενώ η μορφή του γίνεται ολοένα και πιο βίαιη», είπε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, μιλώντας τη Δευτέρα στον ραδιοφωνικό σταθμό NPR.

Ανήσυχοι οι Εβραίοι

Την ώρα που ο Τόμας εμφανιζόταν ενώπιον της ομοσπονδιακής Δικαιοσύνης, το απόγευμα της Δευτέρας, η ένταση ήταν εμφανής στις συνοικίες των ορθόδοξων Εβραίων του Μπρούκλιν, αλλά και σε άλλες, πιο απομακρυσμένες από τη Νέα Υόρκη, όπως είναι το Μόνσεϊ, όπου σημειώθηκε η επίθεση με μαχαίρι του Σαββάτου. Οι κάτοικοι συνέχιζαν, ωστόσο, χθες να ακολουθούν τη ρουτίνα τους παρά την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

«Δεν έχουμε τρόπο να ερμηνεύσουμε τα κίνητρα του δράστη και δεν μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις», λέει ο ραββίνος Ντέιβιντ Νίντερμαν, πρόεδρος των ενωμένων εβραϊκών συλλόγων, οργάνωση κοινωνικής εργασίας με έδρα το Μπρούκλιν. «Πώς μπορώ να πω σε μια οικογένεια ή στα παιδιά και τα εγγόνια μου να πηγαίνουν σχολείο, να προσεύχονται, να εργάζονται και να μη φοβούνται;» προσθέτει ο Νίντερμαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή