Ανησυχία Τούρκων για επιδείνωση σχέσεων με ΗΠΑ

Ανησυχία Τούρκων για επιδείνωση σχέσεων με ΗΠΑ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν πρέπει να υποτιμάται το εντεινόμενο αντιτουρκικό κλίμα στην Ουάσιγκτον και στο αμερικανικό Κογκρέσο, προειδοποιεί ο Γιαλτζίν Αγιασλί, ιδρυτής και πρόεδρος της τουρκοαμερικανικής οργάνωσης Τουρκική Συμμαχία της Αμερικής (TCA). Σε ανακοίνωση Τύπου, ο κ. Αγιασλί προσπαθεί να εξηγήσει στους Τούρκους της Αμερικής τα βασικά αίτια που προκάλεσαν την επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας τους τελευταίους μήνες και οδήγησαν στην υπερψήφιση από το Κογκρέσο ψηφισμάτων που αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων και την προώθηση νομοσχεδίων για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Οι βασικότεροι λόγοι που προκαλούν αρνητική διάθεση απέναντι στην Τουρκία σε πολλά μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου είναι η αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Αγκυρα, η κράτηση επί μήνες (το 2018) του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον, καθώς και η σύλληψη τριών Τούρκων υπαλλήλων της αμερικανικής πρεσβείας στην Τουρκία. Επίσης, η αμφισβήτηση της δέσμευσης της Τουρκίας να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος, οι κατηγορίες περί εμπλοκής της τουρκικής τράπεζας Halkbank στην παραβίαση των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν και το επεισόδιο που είχε συμβεί τον Μάιο του 2017 στην Ουάσιγκτον, όταν φρουροί του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν είχαν ξυλοκοπήσει διαδηλωτές.

«Αυτές οι αρνητικές εντυπώσεις ενισχύθηκαν περαιτέρω από ανησυχίες του Κογκρέσου περί της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το κράτος δικαίου στην Τουρκία, η διαφθορά και ζητήματα ελευθερίας του Τύπου», σημειώνει ο κ. Αγιασλί. Επίσης, συνδέει την αρνητική αντίδραση του Κογκρέσου απέναντι στα τουρκικά συμφέροντα με την αντίθεσή του σε αρκετές πρωτοβουλίες του προέδρου Τραμπ, περιλαμβανομένης της συγκατάθεσής του στο σχέδιο Ερντογάν για εισβολή στη βόρεια Συρία. «Μέχρι να αλλάξει το σημερινό κλίμα, θα αποτελεί πρόκληση και θα είναι δύσκολο να οικοδομηθεί ξανά μια ισχυρή τουρκοαμερικανική παρουσία στο Κογκρέσο», καταλήγει ο κ. Αγιασλί, απηχώντας τις ανησυχίες της τουρκικής κοινότητας στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή