Ομηρία Ελλήνων ναυτικών

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομηροι στα χέρια πειρατών βρίσκονται από τη νύχτα της 30ής Δεκεμβρίου οκτώ ναυτικοί του υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου «Happy Lady». Πρόκειται για πέντε Ελληνες, δύο Φιλιππινέζους και έναν Ουκρανό ναυτικό, οι οποίοι απήχθησαν από πειρατές, ανοικτά του λιμανιού Λίμπε του Καμερούν. Στους Ελληνες απαχθέντες συγκαταλέγονται ο πλοίαρχος, ο ανθυποπλοίαρχος και ο 2ος μηχανικός του «Happy Lady», όπως επίσης και δύο δόκιμοι της Σχολής Εμποροπλοιάρχων. Οι δύο Φιλιππινέζοι αντίστοιχα είναι ναυτικοί, ενώ ο Ουκρανός εκτελούσε χρέη υποπλοιάρχου.

Η επίθεση των ενόπλων στο δεξαμενόπλοιο και η αρπαγή των οκτώ ναυτικών έγινε στις 11.30 το βράδυ τοπική ώρα ή 12.30 π.μ. ώρα Ελλάδος. Τη στιγμή της εφόδου, τα περισσότερα μέλη του πληρώματος βρίσκονταν στις καμπίνες τους. Οι δράστες, έξι τον αριθμό, ανέβηκαν στο πλοίο χρησιμοποιώντας ξύλινη σκάλα. Ηταν οπλισμένοι και στη διάρκεια του επεισοδίου έκαναν χρήση των όπλων τους πυροβολώντας μάλιστα πέντε φορές κατά όσων έτρεξαν να κρυφτούν. Ενας από τους Ελληνες ναυτικούς –πρόκειται για τον 3ο μηχανικό– τραυματίστηκε στο πόδι από εποστρακισμό σφαίρας και μεταφέρθηκε –εκτός κινδύνου– για νοσηλεία σε νοσοκομείο της περιοχής. Μέχρι τις απογευματινές ώρες χθες οι πειρατές – απαγωγείς δεν είχαν επικοινωνήσει με εκπροσώπους της εταιρείας προκειμένου να ζητήσουν λύτρα, κάτι που εκτός απροόπτου πρόκειται να συμβεί το επόμενο διάστημα. Το χωρητικότητας 51.000 τόνων δεξαμενόπλοιο ανήκει στην εταιρεία Eastern Mediterranean Maritime Limited συμφερόντων του κ. Θανάση Μαρτίνου και χθες μιλώντας στην «Κ» στελέχη της εταιρείας διευκρίνισαν ότι βρίσκονταν σε ανοικτή γραμμή με τον θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού, όπως επίσης και με τις Αρχές του Καμερούν που ερευνούν την υπόθεση. Επιπλέον, για το συμβάν ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Επικοινώνησε μάλιστα με τον αρμόδιο υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη ζητώντας του να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η απαγωγή των ναυτικών να έχει αίσιο τέλος. Με ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι «η σκέψη μας βρίσκεται στους ναυτικούς που κρατούνται παράνομα και στις οικογένειές τους. Τους διαβεβαιώνουμε ότι κάνουμε όλα όσα πρέπει ώστε να απελευθερωθούν και να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Το «Happy Lady» είχε φορτώσει προϊόντα πετρελαίου από την Αμβέρσα και από τις 18 Νοεμβρίου βρισκόταν στο αγκυροβόλιο του λιμανιού Λίμε, περίπου 2 ναυτικά μίλια από την ακτή περιμένοντας να εκφορτώσει. Παρά τα αλλεπάλληλα το τελευταίο διάστημα κρούσματα πειρατείας και απαγωγών στον κόλπο της Γουινέας (Δυτική Αφρική) στο δεξαμενόπλοιο δεν επέβαιναν ένοπλοι φρουροί. Αντ’ αυτού οι υπεύθυνοι είχαν τοποθετήσει σε διάφορα σημεία του πλοίου ανθρώπινα ομοιώματα προκειμένου να αποθαρρύνουν τυχόν πειρατές, στόχος που ωστόσο δεν επετεύχθη. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της «Κ» εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρείας εξήγησαν ότι για να έχουν φύλαξη, θα έπρεπε υποχρεωτικά να χρησιμοποιήσουν ένοπλους φρουρούς από το Καμερούν εκφράζοντας επιφυλάξεις για το αξιόμαχό τους. Οι οικογένειες του πληρώματος ενημερώθηκαν χθες για το συμβάν από στελέχη της εταιρείας, ενώ δόθηκε εντολή σε νέο πλήρωμα να μεταβεί στο Καμερούν προκειμένου να αντικαταστήσει όσους κατάφεραν να ξεφύγουν από τους απαγωγείς και βρίσκονται σε καθεστώς έντονου στρες. Για την απαγωγή των Ελλήνων ναυτικών έχει ενημερωθεί το υπουργείο Εξωτερικών και η πρεσβεία της Ελλάδας στην Αμπούτζα της Νιγηρίας. Το βράδυ της Πέμπτης παρόμοιο συμβάν κατεγράφη και ανοικτά των ακτών της Νιγηρίας. Οι πειρατές ωστόσο δεν ολοκλήρωσαν την αποστολή τους καθώς απωθήθηκαν από ένοπλους φρουρούς του πλοίου «Drogba» στο οποίο αποπειράθηκαν να ανέβουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή