Η θάλασσα καλεί τους επιστήμονες

Η θάλασσα καλεί τους επιστήμονες

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατείνεται έως τις 12 Ιανουαρίου η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στην πρωτοβουλία Blue Prototype που έληγε χθες. Αίτημα συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν ερευνητικές ομάδες ή και μεμονωμένοι ερευνητές που εργάζονται σε κάποια πρόταση που αφορά τη θαλάσσια οικονομία όπως, για παράδειγμα, η παραγωγή ενέργειας από τα κύματα ή η χαρτογράφηση του βυθού, ή μια μορφή αλιείας με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. 

Το Blue Prototype αποτελεί πρωτοβουλία που ανέλαβαν από κοινού το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και η Περιφέρεια Αττικής για την υποστήριξη καινοτόμων ιδεών, ατομικών ή ομαδικών, ερευνητών, νέων ή επίδοξων επιχειρηματιών, σχετικών με τη θαλάσσια οικονομία. Την πρωτοβουλία υποστηρίζει και το ΤΜΕΔΕ (Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Εργων). Οι συνεργαζόμενοι φορείς έχουν απευθυνθεί και στα γραφεία διασύνδεσης των ελληνικών πανεπιστημίων προκειμένου να ενημερώσουν φοιτητές, ερευνητικές ομάδες και ακαδημαϊκούς συνεργάτες για την πρωτοβουλία αυτή. Σκοπός των διοργανωτών είναι να παρακινήσουν άτομα ή ομάδες έως και πέντε ατόμων, ερευνητές, νέους ή επίδοξους επιχειρηματίες, να επιταχύνουν στην κατάρτιση νέων ιδεών σχετικών με τη θαλάσσια οικονομία.

Οι ομάδες που θα επιλεγούν –έως δέκα– θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν τεχνογνωσία και συμβουλές μέσα από σειρά σεμιναρίων αλλά κυρίως θα ωφεληθούν μέσω της διασύνδεσής τους με τους επαγγελματίες και τους επιστήμονες του ΤΕΕ και του ΕΛΚΕΘΕ. Παράλληλα, θα συμμετέχουν και σε αντίστοιχο διεθνές event που θα διοργανωθεί στη Γαλλία στο τέλος Μαΐου 2020. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, καλώντας τους επιστήμονες να συμμετέχουν, ευχήθηκε «το ξεκίνημα του 2020 ας είναι και ξεκίνημα μιας νέας, πιο φιλόδοξης πορείας της χώρας στα θέματα της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης». Η θεματική ταξινόμηση του Blue Prototype είναι:

1. Θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια και αλιεία μικρής κλίμακας.

2. Θαλάσσια βιοτεχνολογία.

3. Παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός.

4. Θαλάσσιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

5. Θαλάσσια επιτήρηση.

Αναλυτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα https://prototype.tee.gr/.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή