Επικίνδυνο το ΕΣΥ για γιατρούς και νοσηλευτές

Επικίνδυνο το ΕΣΥ για γιατρούς και νοσηλευτές

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις απαράδεκτες συνθήκες διακομιδής μέσω μονάδων του ΕΚΑΒ βαρέως πασχόντων ασθενών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο αναδεικνύει ο σοβαρός τραυματισμός γιατρού του νοσοκομείου Νίκαιας, που συνέβη πριν από λίγες ημέρες. Ειδικότερα, την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια διακομιδής ασθενούς από το Κρατικό Νίκαιας προς Μονάδα Εντατικής Θεραπείας άλλου νοσοκομείου, μία γιατρός του νοσοκομείου, εκ των δύο που συνόδευαν τον ασθενή, υπέστη κατά τη διάρκεια ενός απότομου φρεναρίσματος πολλαπλά κατάγματα κνήμης. Η γιατρός υποβλήθηκε σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση και παραμένει νοσηλευόμενη στην ορθοπεδική κλινική.

Με αφορμή το περιστατικό αυτό, οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών ζητούν να γίνουν άμεσα προσλήψεις στο ΕΚΑΒ εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού που θα αναλάβει τις διακομιδές μεταξύ νοσοκομείων. Οπως καταγγέλλουν, οι ελλείψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ έχουν ως αποτέλεσμα να εξαναγκάζονται γιατροί των νοσοκομείων να καλύπτουν απροστάτευτοι και ανασφάλιστοι τις διακομιδές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας γιατρός νοσοκομείου δεν νομιμοποιείται να ασκεί την ιατρική εκτός του νοσοκομείου και σε περίπτωση ατυχήματος δεν καλύπτεται ασφαλιστικά. 

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό τα περιστατικά βίας σε μονάδες του ΕΣΥ, συχνά εναντίον του προσωπικού, από ασθενείς και συνοδούς τους, γεγονός που καταδεικνύει ότι τελικά η εργασία σε νοσοκομείο είναι όχι μόνο δύσκολη αλλά και επικίνδυνη. Το πιο πρόσφατο περιστατικό που καταγγέλθηκε από εργαζομένους συνέβη την Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα, στο νοσοκομείο Λευκάδας, όταν συνοδός ασθενούς επιτέθηκε σε τραυματιοφορέα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Σχολιάζοντας το συμβάν, ο Σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου Λευκάδας επισημαίνει ότι «οι εργαζόμενοι στο ΤΕΠ γίνονται αποδέκτες της σκληρής πραγματικότητας που συναντούν οι ασθενείς στο νοσοκομείο, άλλοτε με απλές διαμαρτυρίες και άλλοτε με τον απαράδεκτο τρόπο της λεκτικής ή ακόμα και σωματικής βίας. Οι πολύωρες αναμονές και η συναισθηματική φόρτιση που βιώνουν οι ασθενείς και οι συγγενείς τους εξαιτίας του έκτακτου περιστατικού και της απαίτησης για άμεση αντιμετώπισή του, που πολλές φορές δεν είναι αντικειμενικά εφικτή, πυροδοτούν τέτοιες απαράδεκτες πράξεις».

Την ίδια Κυριακή που συνέβη το περιστατικό στο νοσοκομείο Λευκάδας, στο νοσοκομείο Καρδίτσας συνοδός ασθενούς που είχε καταλήξει, μόλις ενημερώθηκε σχετικά, αντέδρασε σπάζοντας το τζάμι της πόρτας του ΤΕΠ. Παρόμοιο περιστατικό συνέβη στο ίδιο νοσοκομείο τρεις ημέρες νωρίτερα.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία καταδεικνύουν ως μείζον ζήτημα την έλλειψη έμψυχου δυναμικού, χρηματοδότησης και μέτρων προστασίας και κατάλληλων συνθηκών για την ασφαλή εργασία του προσωπικού και τη νοσηλεία των ασθενών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή