Υπογραφή East Med: Πολιτική συνέχεια, επιχειρηματική εξωστρέφεια

Υπογραφή East Med: Πολιτική συνέχεια, επιχειρηματική εξωστρέφεια

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η στρατηγική διάσταση της υπογραφής της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med, είναι δεδομένη και έχει αναδειχθεί από όλους, υποστηρικτές και αντιπάλους.

Ωστόσο, η όλη διαδικασία που προωθείται, εμπεριέχει και τα δυο στοιχεία που έχει ανάγκη η Ελλάδα, την πολιτική συνέχεια και την επιχειρηματική εξωστρέφεια, και καλό θα ήταν να λειτουργήσει ως παράδειγμα προς μίμηση.

Μετά από οδηγία του πρωθυπουργού, στην τελετή υπογραφής της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, θα παραστούν και οι προκάτοχοι του υπουργού Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη – Γιάννης Μανιάτης, Πάνος Σκουρλέτης και Γιώργος Σταθάκης – σε μια κίνηση αναγνώρισης του ρόλου τους στην προώθηση του έργου.

Οταν το 2013 ο τότε υπ. Ενέργειας Γ. Μανιάτης επέμενε στον αγωγό, πολλοί απέρριπταν τις επισημάνσεις του ως ουτοπικές. Κι, όμως, επτά χρόνια αργότερα, και αφού άλλαξαν αρκετές κυβερνήσεις και υπουργοί, το έργο έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θεωρείται εφικτό.

Η κατασκευή του αγωγού προϋποθέτει την εμπορική του βιωσιμότητα. Για να υπάρξει αυτή απαιτείται η ανακάλυψη των αναγκαίων ποσοτήτων αερίου. Ωστόσο, στην πορεία των ετών που ακολούθησαν την αρχική σύλληψη, το έργο αναγνωρίστηκε ως «κοινού ενδιαφέροντος» από την ΕΕ και εξασφάλισε κοινοτική χρηματοδότηση.

Παράλληλα, διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις πρόβαλλαν σταθερά το έργο και στην αμερικανική πλευρά υπογραμμίζοντας ότι συμβάλλει στη διαφοροποίηση έναντι της πλήρους ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Η πρόσκληση και παρουσία και των προηγούμενων υπουργών Ενέργειας συμβολίζει με τον πλέον επίσημο τρόπο το γεγονός ότι η συνέπεια και η συνέχεια – χαρακτηριστικά του ελληνικού κράτους που διαχρονικά απουσιάζουν – αποτελούν βασικές παραμέτρους της επιτυχίας του East Med. Είναι μια σωστή κίνηση που ελπίζεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες κυβερνήσεις στο μέλλον σε ανάλογες περιπτώσεις.

Την ίδια ώρα, η διαδικασία ανέδειξε και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει μια ελληνική εταιρεία στην αξιοποίηση ισραηλινών κοιτασμάτων αερίου και έφερε στο προσκήνιο μια άλλη σημαντική διάσταση που αφορά την οικονομία: την εξωστρέφεια που πρέπει να χαρακτηρίζει την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα.

Η υπογραφή ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την ελληνικών συμφερόντων Energean Oil & Gas προσυμφώνου συνεργασίας για την προμήθεια 2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου (περίπου το 20% της συνολικής δυναμικότητας του East Med), αποτελεί σημαντικό κομμάτι του παζλ, καθώς όταν η διαδικασία φθάσει στο επόμενο στάδιο και οριστικοποιηθεί η εμπορική συμφωνία θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας του αγωγού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή