Γιορτινό κοκτέιλ γεύσεων

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μένω στα νότια προάστια και το αγαπημένο μου στέκι είναι η Κάβα Φαίδων. Όμως πρέπει να ομολογήσω ότι το κέντρο της Αθήνας με τραβάει σαν μαγνήτης τις εορταστικές ημέρες του Δεκεμβρίου. Πάμε, λοιπόν, σήμερα μαζί σε δύο (από τα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού) μέρη που αγαπώ.

* Birdman ή «η απρόσμενη αρετή της γεύσης». Ένας διάδρομος-μπαρ που ενώνει δύο δρόμους (Βουλής και Σκούφου) χωρίς να χωρίζει τίποτα. Σαρκαστικό, υπεροπτικό, απαιτητικό, δύσκολο, σαν την οσκαρική ταινία του Ινιαρίτου. Ένα μέρος που είτε θα το λατρέψεις είτε θα το μισήσεις, χωρίς ενδιάμεσα. Εγώ το λάτρεψα. Για την έλλειψη συμβατικότητας και προσδιορισμού, για το στιλ, για τις Brewdog craft μπίρες, τα ήπιας οινοποίησης κρασιά, τα εκπληκτικά κοκτέιλ (σημαντική λεπτομέρεια ο καθαρός πάγος ice up, που δεν νερώνει το ποτό). Στο Birdman ο Άρης Βεζενές, ο κατά κοινή ομολογία επιτυχημένος εστιάτορας, έστησε ένα μη εστιατόριο, ένα tasting room, όπου κρασιά, μπίρες και ποτά παίζουν ένα τρελό παιχνίδι με τους ιαπωνικής εμπνεύσεως μεζέδες. Θα τσιμπολογήσεις όρθιος στις μπάρες, στριμωγμένος. Θα συνοδεύσεις το κρασί, την μπίρα, το φανταστικό Negroni ή το Old fashioned (οι δικές μου επιλογές) με γευστικότατο ταρτάρ, ράμεν, αλλά κυρίως με υπέροχα, μοναδικά Tori (βλ. σουβλάκια). Δική μου αδυναμία το Kawa, από τραγανή πέτσα κοτόπουλου. Αν είστε αντικομφορμιστές και εραστές των απρόβλεπτων γεύσεων, το Birdman είναι για σας· αλλιώς προσπεράστε το.

* Η οδός Μπενιζέλου Παλαιολόγου, ο πεζόδρομος μπροστά στη Μητρόπολη Αθηνών, για μένα έχει το όνομα Mono. Μono… ο Βασίλης Βασιλείου στην κουζίνα «κεντάει» και η Γιώτα Βαμβακά ολοκληρώνει το έργο στη σάλα. Ένα έργο που ισορροπεί ανάμεσα στο fine dining και στην οικογενειακή αγκαλιά. Εδώ θα φάμε την παραμονή των Χριστουγέννων, το βράδυ. Μου άρεσε πολύ τόσο το μενού όσο και το προτεινόμενο wine matching της Γιώτας. Έξι πιάτα με 50 €/άτομο και έξι κρασιά προαιρετικά με 25 €/άτομο. Έχουμε και λέμε: 

* Ντολμάς με ταρτάρ χτένια και τόνο, χυμό αγγουριού, λεμόνι κονφί, λέμονγκρας. Κρασί: Καρανίκα Brut, Cuvée Speciale.

* Βελουτέ καπνιστής γλυκοπατάτας με guanciale, λάδι πάπρικας και κουλούρι Θεσσαλονίκης. Κρασί: D’Alamel, Casa Lapostolle 2017, Chardonnay. 

* Φουά γκρα σοτέ, γαρίδα τεμπούρα, πουρές φινόκιο, σάλτσα πορτοκάλι. Κρασί: F by Foivos Papastratis, Ασύρτικο, Μοσχάτο. 

* Ριζότο Βιαλόνε Νάνο με δαμάσκηνα και gorgonzola dolce. Κρασί: Domaine OTT, Côtes de Provence, Cinsault, Grenache, Syrah. 

* Black Angus beef shoulder tender bourguignon, πουρές πατάτας με τρούφα, φασολάκια. Κρασί: Λημνιό, Κτήμα Γκαράλη.

* Ναμελάκα λευκής σοκολάτας, καραμελωμένα φιστίκια, ινδοκάρυδο, πικραμύγδαλο. Κρασί: Moscato d’Asti Pietro Forno, Belbo D.O.C.G. 

Και, βέβαια, η πολύ πλούσια λίστα κρασιών, με τις πολύ λογικές τιμές, πάντα στη διάθεσή μας!

ΥΓ. Τα υπόλοιπα στέκια του κέντρου: Heteroclito, Oinocent, Monk και By the glass, βεβαίως βεβαίως! ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή