Οι επόμενοι στόχοι της doValue μετά την εξαγορά του 80% της FPS

Οι επόμενοι στόχοι της doValue μετά την εξαγορά του 80% της FPS

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική αγορά της διαχείρισης κόκκινων δανείων ενόψει της ενεργοποίησης του μηχανισμού «Ηρακλής», που βασίζεται στο ιταλικό μοντέλο των κρατικών εγγυήσεων, φιλοδοξεί να αναλάβει η doValue μετά την εξαγορά από τη Eurobank του 80% της εταιρείας FPS. Το επιχειρησιακό σχέδιο του ιταλικού ομίλου για την ελληνική αγορά, όπως παρουσιάστηκε από τη διοίκηση της doValue στους αναλυτές, ξεδιπλώνεται στους εξής άξονες:

• Tην ανάληψη της διαχείρισης χαρτοφυλακίων και από άλλες τράπεζες στο πλαίσιο της ενεργοποίησης εντός του 2020 του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων με την επωνυμία «Ηρακλής», που βασίστηκε άλλωστε στην ιταλική εμπειρία. H διοίκηση της doValue αναφέρθηκε σε μια δυνητική αγορά 40 δισ. ευρώ, εκτίμηση που βασίζεται στην εμπειρία που διαθέτει στην ιταλική αγορά. Να σημειωθεί ότι η doValue αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων που έχουν τιτλοποιηθεί μέσω του ιταλικού μηχανισμού των κρατικών εγγυήσεων GACS και έχει λάβει την υψηλότερη βαθμολογία από τη Fitch και την S&P. Στην Ελλάδα, μετά την εξαγορά της FPS, διαχειρίζεται δάνεια ύψους 28,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 26,6 δισ. ευρώ είναι της FPS, ενώ στο 1,8 δισ. ευρώ ανέρχονται τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχει αναλάβει να διαχειριστεί η ίδια (χαρτοφυλάκιο Solar).

• Tη δραστηριοποίησή της στην αγορά της διαχείρισης ακινήτων που περιέρχονται στην κυριότητα των τραπεζών μέσω πλειστηριασμών ή κατασχέσεων (REO). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της doValue, η αγορά των REOs στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί από τα 3 δισ. ευρώ το 2019 στα 7,6 δισ. ευρώ το 2021. Ο ιταλικός όμιλος φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκεκριμένη αγορά, εισάγοντας στην Ελλάδα την τεχνογνωσία της Altamira Asset Management. Η ισπανική εταιρεία Altamira που εξαγοράστηκε στα μέσα του 2019 από την doValue, χρησιμοποιεί προηγμένες πλατφόρμες για τη διάθεση στην αγορά των ακινήτων. Διαχειρίζεται ακίνητα αξίας 55 δισ. ευρώ και έχει παρουσία στην Ιβηρική Χερσόνησο, στην Κύπρο και στην Ελλάδα και η ανοδική τάση που παρουσιάζει ο τομέας του real estate στη χώρα μας αποτέλεσε ένα βασικό στοιχείο της συμφωνίας μεταξύ Eurobank και doValue.

Σύμφωνα με την παρουσίαση στους αναλυτές, τα ετήσια συνολικά έσοδα της FPS υπολογίζονται μεταξύ 100-120 εκατ. ευρώ την προσεχή διετία, ενώ τα EBITDA εκτιμώνται μεταξύ 37-42 εκατ. ευρώ το 2020 και στα 60-65 εκατ. ευρώ το 2021. Τα καθαρά κέρδη εκτιμώνται μεταξύ 7-10 εκατ. ευρώ το 2020 και αναμένεται να αυξηθούν στα 20-25 εκατ. ευρώ το 2021.

Οπως προκύπτει από την ανάλυση του χαρτοφυλακίου της FPS, από το σύνολο των 26,6 δισ. ευρώ που έχει υπό διαχείριση, τα 8,7 δισ. ευρώ αποτελούν καταναλωτικά δάνεια, τα 9,1 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά, ενώ στα 4,7 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το ύψος των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στα 4,1 δισ. ευρώ το ύψος των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων. Από το σύνολο των 26,6 δισ. ευρώ το 54% είναι δάνεια με εξασφαλίσεις και το 46% χωρίς εξασφαλίσεις.

Από αυτά το 38% ανήκει στην Eurobank, το 7% είναι δάνεια που ανέλαβε να διαχειριστεί στο πλαίσιο της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Pillar –πωλήθηκε στην Pimco– το 28% αφορά δάνεια που τιτλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του χαρτοφυλακίου Cairo –πωλήθηκε στην doValue– και το 27% είναι δάνεια που έχουν πωληθεί σε τρίτους επενδυτές.

Το τίμημα της συναλλαγής από την πώληση του 80% της FPS διαμορφώνεται στα 248 εκατ. ευρώ (το 100% αποτιμήθηκε στα 310 εκατ. ευρώ), ενώ πρόσθετα έσοδα έως του ποσού των 40 εκατ. ευρώ εξασφαλίζονται για τη Eurobank μέσω της επίτευξης συγκεκριμένων αποδόσεων από την ανάκτηση των δανείων σε βάθος δεκαετίας, που είναι και ο ορίζοντας διάρκειας της συμφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή