Η εξωστρέφεια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Η εξωστρέφεια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσο ωραία πράγματα συμβαίνουν στην πόλη, αρκεί να έχει κανείς το βλέμμα ανοικτό και να τα αναζητήσει. Τις «Ιστορίες της Αθήνας (Tales of Athens)», τις είχα δει λίγες εβδομάδες αφότου στήθηκαν ως μια αφήγηση αυτογνωσίας στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Είναι ένα εικαστικό αφήγημα, μια οπτική πάνω στην πόλη, τη μνήμη, τα μνημεία, τον ιστορικό αυτοπροσδιορισμό έτσι όπως την κατέθεσαν, ελεύθερα και αυθόρμητα, πάνω από 100 παιδιά, ηλικίας 4-14 ετών. Είναι μία σύμπραξη του εξαίρετου Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών, που από κοινού διοργάνωσαν αυτό το ταξίδι, το οποίο έχει αισθητικό, συναισθηματικό και ψυχολογικό υπόβαθρο σε μια προσπάθεια να αφυπνιστούν τα παιδιά απέναντι στη διαχρονία της Αθήνας. Η έκθεση τείνει να ολοκληρωθεί, θα διαρκέσει έως τις 7 Ιανουαρίου, αφού είχε παραμείνει έναν ολόκληρο χρόνο, έχοντας διαγράψει έναν επιτυχή κύκλο επικοινωνίας με την κοινωνία και τους χιλιάδες ταξιδιώτες του αεροδρομίου.

Είναι μια πρωτοβουλία που αφενός μας δείχνει τη δύναμη της συνέργειας και αφετέρου μας αποκαλύπτει το δυναμικό παρόν του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης. Η έδρα του μουσείου στην Πλάκα (στην οδό Κόδρου 9, κοντά στην Κυδαθηναίων) είναι ένας ζωντανός οργανισμός στελεχωμένος με ανθρώπους που μοχθούν. Αυτή η διάσταση και μόνο, φανερώνει τη συνέργεια με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ως μία ευπρόσδεκτη χειρονομία εξωστρέφειας. Είναι απολύτως θετικό και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι στη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στον χώρο του μουσείου δύο επιτυχημένες εκδηλώσεις (8/11 και 15/12/2019), στις οποίες συμμετείχαν παιδιά από τα 8μηνα εικαστικά εργαστήρια του μουσείου και παιδιά εργαζομένων του αεροδρομίου. Τη γενική επιμέλεια της έκθεσης είχε η ιστορικός τέχνης Ιρις Κρητικού, η οποία είναι πρόεδρος του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, ενώ από πλευράς αεροδρομίου, την επιμέλεια και τον συντονισμό είχε η τομεάρχης Δημοσίων Σχέσεων και Πολιτισμού, Χαρά-Ελένη Μητσοτάκη.

Αξίζει να αναφερθούν όσοι εργάστηκαν σκληρά, όπως η επιμελήτρια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Αθανασία Σκληρού, που είχε την επίβλεψη και τον συντονισμό του αρχειακού υλικού και οι Αιμιλία Εμμανουήλ, Αναστασία Σουρλαντζή, Θεοδώρα Χαραλαμποπούλου, από το εκπαιδευτικό τμήμα του μουσείου. Τον σχεδιασμό της έκθεσης έκανε ο εικαστικός Ανδρέας Γεωργιάδης και την παραγωγή του βίντεο ο Διαμαντής Τάσσης (digi dv productions). Το πρωτότυπο περιεχόμενο της έκθεσης πρόκειται να αποτυπωθεί σε έντυπη έκδοση σε συνέργεια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ενώ ήδη προγραμματίζεται η μεταφορά της στο εξωτερικό, σε συνεργασία με πρεσβείες και γενικά προξενεία της Ελλάδος. Τις «Ιστορίες της Αθήνας» μπορείτε να τις βρείτε στον εκθεσιακό χώρο του αεροδρομίου «Τέχνη και Πολιτισμός», Επίπεδο Αφίξεων – Εξοδος 1, με ελεύθερη πρόσβαση έως τις 7 Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή