Το έμμεσο «Κατηγορώ» του Πολάνσκι

Το έμμεσο «Κατηγορώ» του Πολάνσκι

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατηγορώ…! ★★★★

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΡΑΜΑ (2019)

Σκηνοθεσία: Ρομάν Πολάνσκι

Ερμηνείες: Ζαν Ντιζαρντέν,Λουί Γκαρέλ, Εμανουέλ Σενιέ

Στα 86 του πια, ο Ρομάν Πολάνσκι επιστρέφει για να δείξει πως η κινηματογραφική δεξιοτεχνία δεν ξεχνιέται, αλλά και να απαντήσει με τον δικό του τρόπο στις γνωστές επικρίσεις και κατηγορίες που εδώ και δεκαετίες του προσάπτουν. Ταιριαστά, η αληθινή ιστορία που αφηγείται είναι μία από τις διασημότερες που υπάρχουν, με πρωταγωνιστή έναν αδίκως κατηγορούμενο: τον Αλφρέντ Ντρεϊφούς.

Βρισκόμαστε στο 1895 και ο νέος αξιωματικός του γαλλικού στρατού Ντρεϊφούς (Λουί Γκαρέλ) κατηγορείται για κατασκοπεία, ατιμάζεται και αποστέλλεται πάραυτα στο περίφημο Νησί του Διαβόλου για ισόβια φυλάκιση. Ενώ ο καιρός περνάει ωστόσο, ο καινούργιος διοικητής της μονάδας αντικατασκοπείας, συνταγματάρχης Πικάρ (Ζαν Ντιζαρντέν), ανακαλύπτει πως οι πληροφορίες προς τους Γερμανούς συνεχίζουν να διαρρέουν, γεγονός που τον πείθει πως ο Ντρεϊφούς είναι στην πραγματικότητα αθώος. Οταν όμως προσπαθεί να το αποδείξει βρίσκεται μπλεγμένος σε έναν κυκεώνα διεφθαρμένων συμφερόντων, βάζοντας σε κίνδυνο την υπόληψη αλλά και την ίδια τη ζωή του.

Από την εντυπωσιακή σκηνή έναρξης με το παραταγμένο στράτευμα και τον εξευτελισμό του Ντρεϊφούς μέχρι τον περίπλοκο καμβά που συνθέτει αργότερα, κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο Πολάνσκι παραδίδει μαθήματα κινηματογραφίας και αφηγηματικού ρυθμού που αγγίζει τα σύνορα του θρίλερ. Μπορεί η τεχνική του να μοιάζει ελαφρώς παλιομοδίτικη για τα σημερινά δεδομένα, είναι ωστόσο άψογη και (κυρίως) εξυπηρετεί όσα λέγονται πίσω από τις γραμμές της ιστορικής καταγραφής. Με δηλητηριώδες χιούμορ, ειρωνεία, αλλά και ωμότητα όπου χρειάζεται, σκιαγραφείται μια άρρωστη κατάσταση, μια κλειστή στρατιωτική κάστα σε σήψη, μια κοινωνία που φλερτάρει έντονα με τον αντισημιτισμό και ένα παρασκήνιο που δεν διστάζει να τα βάλει με όσους αναζητούν την αλήθεια – ένας τέτοιος είναι και ο συγγραφέας Εμίλ Ζολά, συντάκτης της επιστολής, η αρχή της οποίας ταυτίζεται με τον τίτλο της ταινίας.

Φυσικά, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως όλα αυτά δεν έχουν σχέση –ακόμη και αν ο ίδιος το αρνείται– με την προσωπική ιστορία του Πολάνσκι και τις άδικες, για εκείνον, κατηγορίες που έχει κατά καιρούς αντιμετωπίσει. Πράγματι, η ιστορία μπορεί άνετα να διαβαστεί ως ένα τέτοιο παράλληλο, όμως το καλό είναι πως ακόμη κι έτσι δεν υποβιβάζεται. Διότι αυτός ο φαινομενικά παράδοξος συγκερασμός Ιστορίας, προσωπικών αναφορών και καθαρού αστυνομικού θρίλερ με κάποιον μαγικό τρόπο λειτουργεί, αφήνοντας τον θεατή τελικά εξαντλημένο, αλλά ταυτόχρονα χορτασμένο από καλό σινεμά.

HOME CINEMA

Κρύες νύχτες… στα μονοπάτια της επικής φαντασίας

Ο γητευτής ★★★½

ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2019)

Δημιουργία: Λορέν Σμιντ

Ερμηνείες: Χένρι Καβίλ, Φρέια Αλαν, Ανια Σαλότρα

Με το κρύο να φτάνει επιτέλους και να μας κλείνει στο σπίτι, αυτή την εβδομάδα διαλέγουμε, κατ’ εξαίρεση, μια καινούργια σειρά και όχι ταινία, η οποία μπορεί να μας συνοδεύσει περισσότερες ώρες στον καναπέ. Μάλιστα, όχι οποιαδήποτε, αφού το Netflix σέρβιρε πρόσφατα τον πολυαναμενόμενο «Γητευτή» ή «Witcher», όπως είναι πιο γνωστός από την ομώνυμη επιτυχημένη σειρά ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Το «επιτυχημένη», βέβαια, είναι ελαφρώς άστοχο ίσως, μιας και το συγκεκριμένο συμπεριλαμβάνεται σχεδόν σε κάθε λίστα με τα καλύτερα βιντεογκέιμ όλων των εποχών, με πιστούς φαν που (προφανώς) περίμεναν την τηλεοπτική μεταφορά πώς και πώς.

Το έμμεσο «Κατηγορώ» του Πολάνσκι-1

Ο Χένρι Καβίλ υποδύεται εξαιρετικά τον Γκέραλντ της Ρίβια.

Και πιθανότατα δεν απογοητεύθηκαν. Η σειρά, που έχει ενήλικο χαρακτήρα όπως και το παιχνίδι, μας μεταφέρει σε έναν φανταστικό κόσμο με μεσαιωνικά χαρακτηριστικά, γεμάτο από παράξενα πλάσματα, μάγους, ξωτικά, ιππότες, βάρδους κ.ο.κ. Πρωταγωνιστής είναι ο Γκέραλντ, ένας «γητευτής» ή αλλιώς μισθοφόρος πολεμιστής με υπερφυσικές δυνάμεις, ο οποίος αναλαμβάνει συνήθως δύσκολες αποστολές για το ανάλογο αντίτιμο. Οταν ο πόλεμος μεταξύ των διαφόρων βασιλείων θα ξεσπάσει, ο Γκέραλντ θα βρεθεί μπλεγμένος, έχοντας στο πλευρό του την πανίσχυρη μάγισσα Γένιφερ.

Ολα αυτά μοιάζουν οικεία, παρόμοια με ιστορίες όπως αυτή του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» ή του «Game of Thrones» και πράγματι είναι. Δεν υπάρχει ωστόσο ήρωας πιο γοητευτικός και ταυτόχρονα σκοτεινός σαν τον Γκέραλντ της Ρίβια· με αυτόν στον επίκεντρο, ερμηνευμένο ταιριαστά από τον επιβλητικό Χένρι Καβίλ («Ανθρωπος από ατσάλι»), η σειρά μετατρέπεται σε ένα απολαυστικό ταξίδι οκτώ ωριαίων επεισοδίων, γεμάτο μάχες, μαγεία, εντυπωσιακά σκηνικά και δράση που καθηλώνει. Δεν προσφέρει ιδιαίτερες πρωτοτυπίες ή προβληματισμούς, ωστόσο είναι ό,τι πρέπει για ξέγνοιαστα βράδια στα μονοπάτια της επικής φαντασίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή