Μπάσκετ: Μάχη επιβίωσης για τον ΠΑΟΚ και τον Αρη

Μπάσκετ: Μάχη επιβίωσης για τον ΠΑΟΚ και τον Αρη

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την «απόλυτη» αναμέτρηση τίτλου στο πρωτάθλημα μπάσκετ τη δεκαετία του ’80, στο ντέρμπι, για πρώτη φορά στην ιστορία, της αποφυγής του υποβιβασμού στη «χαραυγή» της δεκαετίας του 2020. ΠΑΟΚ και Αρης θα παίξουν αύριο στο κλειστό της Πυλαίας και για την πρώτη αγωνιστική του δεύτερου γύρου του πρωταθλήματος, με τον ηττημένο του παιχνιδιού, να μένει μόνος του στην τελευταία θέση της βαθμολογίας και να γίνεται το μεγάλο φαβορί υποβιβασμού. Ο αγωνιστικός απολογισμός των «αιωνίων» αντιπάλων της Θεσσαλονίκης στον πρώτο γύρο ήταν μόλις τρεις νίκες και «καθρεφτίζει» τα ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τις δύο ΚΑΕ, τα 15 τελευταία χρόνια, χωρίς ουδέποτε να αρχίσει μια μακρόχρονη προσπάθεια εξυγίανσης από τις εκάστοτε διοικήσεις τους.

Η μετακύλιση χρεών ήταν η πάγια τακτική και άπαντες έκαναν απλή λογιστική διαχείριση εσόδων-εξόδων, διατηρώντας τις ομάδες στο επαγγελματικό πρωτάθλημα και αυξάνοντας το χρέος. Περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ είναι η «μαύρη τρύπα» της ΚΑΕ Αρης, κατά δήλωση του ερασιτέχνη συλλόγου. Στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ κυμαίνεται το χρέος της ΚΑΕ ΠΑΟΚ. Σε αυτά τα υπέρογκα ποσά, των οποίων η αποπληρωμή από φυσικό πρόσωπο είναι ουτοπική και ανέφικτη, δεν υπολογίζονται οι κατά καιρούς νέες προσφυγές πρώην παικτών και προπονητών που ζητούν δεδουλευμένα. Η απαγόρευση μεταγραφών που επιβάλλει η FIBA, ώστε να γίνονται οικονομικοί διακανονισμοί, είναι μόνο η κορυφή του «παγόβουνου» στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο και στο «παλατάκι» της Πυλαίας. Και μπορεί οι Ελληνες παίκτες του Αρη και του ΠΑΟΚ να έχουν… ιώβεια υπομονή και να παίζουν, σχεδόν, απλήρωτοι όλη την αγωνιστική περίοδο, αλλά οι Αμερικανοί συμπαίκτες τους δεν περιμένουν στην…ουρά για το ταμείο.

Αρης και ΠΑΟΚ έφτασαν με μαθηματική ακρίβεια στη δυσχερή θέση επιβίωσης γιατί το βάρος της ιστορίας τους με ελληνικούς και ευρωπαϊκούς τίτλους και η δεδομένη παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων φιλάθλων τους δεν τους επιτρέπουν να έχουν ρεαλισμό, αλλά αντίθετα εθελοτυφλούν. Στον ΠΑΟΚ, η οικονομική «ένεση» από τον Ιβάν Σαββίδη θα είναι μόνο πρόσκαιρη για την παραμονή του «Δικεφάλου» στην Βasket League. Στον Αρη που είναι στο ελληνικό μπάσκετ πιο μεγάλο ιστορικό μέγεθος από τον συμπολίτη του, δεν υπάρχει, σχεδόν, καμία «αχτίδα φωτός» και ελπίδας. Οι έρανοι και οι διοικήσεις Πρωτοδικείου δεν έδωσαν ποτέ λύση και το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Ο συμπολίτης τους Ηρακλής έδειξε τον δρόμο κι ας χρειάστηκε οκτώ χρόνια για να παίξει ξανά στην Α1 κατηγορία. Στην αντίστοιχη «πόλη του μπάσκετ» της γειτονικής Ιταλίας, την Μπολόνια, η Βίρτους υποβιβάστηκε στην Α2 και επέστρεψε πριν από δύο χρόνια και η Φορτιτούντο διαλύθηκε και επαναδημιουργήθηκε από την τέταρτη κατηγορία. Αμφότερες, επέστρεψαν στην «Λίγκα Α», χωρίς χρέη και με την καρτερική υπομονή των χιλιάδων «πληγωμένων» φιλάθλων τους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή