Αθήνα, αποκλεισμένη πόλη

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες η ώρα «έντεκα παρά» βρίσκομαι εγκλωβισμένος στο φανάρι του αγάλματος του Βύρωνα στο Ζάππειο. Το κέντρο, για μία ακόμη φορά, αποκλεισμένο. Οι αστυνομικοί ανασηκώνουν τους ώμους. «Δεν ξέρουμε πότε θα ανοίξει. Περιμένουμε να κάνει κίνηση ο Ισραηλινός. Δεν την έχει κάνει ακόμη. Καλύτερα να φύγετε».

Κι αν έχουμε δουλειές, υποχρεώσεις, συναντήσεις στο κέντρο; Αν έχουμε καταστήματα, επιχειρήσεις στο κέντρο; Αν ως πολίτες μιας ελεύθερης πρωτεύουσας μιας σύγχρονης χώρας, θέλουμε απλώς να σουλατσάρουμε στο κέντρο; Τίποτα: καλύτερα να φύγετε.

Αλλη υπέροχη απάντηση: Να μην πάρετε αυτοκίνητο; Ας απαγορευθούν λοιπόν ΟΛΑ τα αυτοκίνητα διά παντός στο κέντρο της Αθήνας. Εως τότε όμως, μη μας κουνάτε το δάχτυλο για το αυτοκίνητο.

Αυτή η προφανής, εξοργιστική επιχειρησιακή ανεπάρκεια της ελληνικής πολιτείας κάθε φορά που επισκέπτεται την πρωτεύουσα ξένος επίσημος ώς πότε θα είναι διαχρονική, υπερκομματική, διακομματική, υπεράνω όλων των κομμάτων και των κυβερνήσεων; Αυτή η απαράδεκτη νοοτροπία του «κλείνω το σύμπαν επειδή είμαι άχρηστος και άσχετος»; Και αυτό δεν πάει μόνον στην αστυνομία· πάει και στο αρμόδιο υπουργείο, πάει και στο Μαξίμου – όποιος και αν είναι ο ένοικός του.

Πού το έχετε δει γραμμένο το «κλείνω όλο το κέντρο αφού δεν μπορώ να προστατέψω αλλιώς τον ξένο;». Και, καλά: να ήταν μια-δυο φορές τον χρόνο, να γκρινιάξουμε να περάσει. Εδώ όμως, πέρα από τους κάθε λογής μαραθωνίους και τους κάθε λογής «αγωνιστές» που διαδηλώνουν, έχουμε την ίδια την πολιτεία να κλείνει ξανά και ξανά το κέντρο αβασάνιστα και σαρωτικά.

Η ουσία είναι ότι σε αυτή τη χώρα, είτε πρόκειται για την υγεία είτε για την παιδεία είτε για την οικονομία, είτε και γι’ αυτό το τόσο απλό και καθημερινό, να έχω ελεύθερη πρόσβαση στην πόλη μου και στις υποχρεώσεις μου εκεί, ο πολίτης έρχεται πάντοτε τελευταίος. Οποιο κόμμα και αν βρίσκεται στην εξουσία.

Αυτονόητο είναι σε έκτακτες περιπτώσεις και περιστάσεις να κλείνουν κάποιες οδοί, κάποιες λεωφόροι, να λαμβάνονται ειδικά μέτρα κυκλοφορίας και ασφάλειας – σε έκτακτες περιπτώσεις όμως, όχι συνέχεια! Εδώ το έκτακτο έχει μετατραπεί σε κανονικότητα. Ε, δεν είναι κανονικότητα!

Πρόσφατα η σημερινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ειδικά μέτρα για τη ρύθμιση των διαδηλώσεων και πορειών που κλείνουν το κέντρο – περίπου κάθε Τετάρτη και ιδίως Πέμπτη γίνεται αυτό. Ωραία· πολύ θετικό. Ωστόσο, η κυβέρνηση (ή και ο Δήμος Αθηναίων) ας πάρει και μέτρα για τις πολλές Κυριακές τον χρόνο που κλείνει το κέντρο «για καλό σκοπό» και, βέβαια, ας εκσυγχρονίσει η κυβέρνηση τα μέτρα ασφαλείας κάθε φορά που μας επισκέπτεται ένας ξένος επίσημος.

Σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα με αποκλεισμένη πρωτεύουσα δεν νοείται, όσες διακρατικές συμφωνίες για αγωγούς και αν γίνουν. Συνεχίστε να αγνοείτε τον πολίτη (και σε αυτό) και θα πάτε πολύ καλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή