Προς σχηματισμό κυβέρνησης οδεύει η Ισπανία

Προς σχηματισμό κυβέρνησης οδεύει η Ισπανία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά δύο εκλογικές αναμετρήσεις το 2019 και τέσσερις συνολικά την τελευταία τετραετία, η Ισπανία φαίνεται να απέχει πλέον ένα βήμα από τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το κατά πόσον η κυβέρνηση μειοψηφίας Σοσιαλιστών και Podemos θα αποδειχθεί ικανή να κυβερνήσει ολόκληρη την τετραετία παραμένει αβέβαιο και σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσει πρόκληση.

Την Πέμπτη, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ και ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας πρέπει να πληροφορήθηκαν με ικανοποίηση την απόφαση του μικρού καταλανικού αποσχιστικού κόμματος ERC να απόσχει κατά την ψηφοφορία για χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης στην ισπανική Βουλή. Πρόκειται για κρίσιμη απόφαση, που ναι μεν δεν θα δώσει απόλυτη πλειοψηφία στην κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά θεωρητικά θα της επιτρέψει να κερδίσει τη σχετική πλειοψηφία την Τρίτη και να γίνει η πρώτη κυβέρνηση συνεργασίας στην πολιτική ιστορία της Ισπανίας μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Η πρώτη ψηφοφορία για τη χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση θα διεξαχθεί σήμερα. Οι Σοσιαλιστές απέσπασαν στις εκλογές του Νοεμβρίου 120 έδρες και το Podemos 35, επί συνόλου 350 εδρών που έχει η ισπανική Βουλή. Η αποχή των 13 βουλευτών του ERC και η υποστήριξη των έξι βουλευτών του βασκικού εθνικιστικού κόμματος PNV προς την κυβέρνηση μειοψηφίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάκτηση της πολυπόθητης σχετικής πλειοψηφίας εδρών στην ψηφοφορία της Τρίτης. Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, το ακροδεξιό Vox και το κεντροδεξιό Ciudadanos διαθέτουν αθροιστικά 150 έδρες.

Τη Δευτέρα, Σοσιαλιστές και Podemos είχαν ανακοινώσει την οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσουν, εάν σχηματίσουν φυσικά κυβέρνηση. Τα βασικά μέτρα δείχνουν πως τα δύο κόμματα θα ακολουθήσουν φιλεργατική πολιτική, αντιστρέφοντας ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που είχαν ψηφιστεί στο απόγειο της κρίσης, το 2012.

Προτείνουν, μεταξύ άλλων, την αύξηση του κατώτατου μισθού στο 60% του εθνικού μέσου όρου (δηλαδή, περίπου στα 1.200 ευρώ) και νέο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή επιχειρήσεων στο 15%, αυξημένο στο 18% για τράπεζες και επιχειρήσεις κοινής ωφελείας στον κλάδο της ενέργειας. Η φορολόγηση των κεφαλαιακών κερδών άνω των 140.000 ευρώ θα αυξηθεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 27%, και ο φόρος εισοδήματος θα αυξηθεί αντίστοιχα για εισόδημα άνω των 300.000 ευρώ. Στα εργασιακά, τα δύο κόμματα προτείνουν την κατεπείγουσα κατάργηση νόμου της δεξιάς κυβέρνησης Ραχόι, που επιτρέπει σε επιχειρήσεις να απολύουν υπαλλήλους τους που έχουν λάβει άδεια ασθενείας.

Στο θέμα των συντάξεων προτείνεται η αποσύνδεση του ελαχίστου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από το προσδόκιμο ζωής και της αύξησης των συντάξεων από τον ρυθμό ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή