Ανάσα σε ιδιοκτήτες ακινήτων από τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ

Ανάσα σε ιδιοκτήτες ακινήτων από τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ έως και 20% για το 2020 σχεδιάζει η κυβέρνηση, με στόχο να ελαφρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα τελευταία χρόνια πληρώνουν ολοένα και υψηλότερους φόρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει την επαναφορά του μειωμένου ΕΝΦΙΑ για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που ίσχυε μέχρι και το 2015. Η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση της έκπτωσης 20% στον ΕΝΦΙΑ (που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση Σαμαρά) για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα, κάτι που σχεδιάζεται να επανέλθει από φέτος.

Μέση μείωση 8%

Το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει φέτος στη δεύτερη φάση των αλλαγών στη φορολογία των ακινήτων με τροποποιήσεις τόσο στον ΕΝΦΙΑ (θα είναι μειωμένος κατά 8% μεσοσταθμικά) όσο και στις αντικειμενικές αξίες. Ωστόσο, το όφελος που θα προκύψει για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτων θα κριθεί από τις αλλαγές που θα γίνουν στις αντικειμενικές αξίες. Η ευθυγράμμιση των τιμών ζώνης με τις εμπορικές αξίες από τον Ιούνιο του 2020 θα καθορίσει εάν ο τελικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος μεσοσταθμικά 8% όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι μειώσεις, όπως προαναφέρθηκε, θα φθάσουν στο 20%, όπως για παράδειγμα τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, σε άλλες 10%-12% και άλλες χαμηλότερες από 5% έως 8%.  Στις περιοχές που θα καταγραφούν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ζώνης, ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα μειωθεί ελάχιστα. Αντίθετα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες από τις εμπορικές η έκπτωση θα φθάσει το 10%-12%.

Ποιοτικά κριτήρια

Οπως αναφέρει παράγων του οικονομικού επιτελείου στην «Κ», κατά την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης θα ληφθούν υπόψη ποιοτικά κριτήρια όπως για παράδειγμα εάν πρόκειται για πολυτελείς ιδιοκτησίες, «έξυπνα σπίτια» ή εάν τα γραφεία διαθέτουν τουαλέτα κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Εκτός από τα ποιοτικά κριτήρια θα ληφθούν υπόψη και οι τάσεις της αγοράς. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, υποψήφιες για αυξήσεις είναι οι συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, όπως τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, τα Ιλίσια, το Παγκράτι και η Ευελπίδων.

Αυξήσεις αναμένονται και σε αρκετά προάστια όπως το Μαρούσι, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, η Γλυφάδα. Εκτός από τις ανωτέρω περιοχές, αναπροσαρμογές προς τα πάνω αναμένονται και σε πολλές από τις 4.132 περιοχές της χώρας, όπου η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο Ιούνιο να κρατήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα προκειμένου να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Μεγάλες αποκλίσεις καταγράφονται και στα ακριβότερα προάστια της Αττικής. Στο Παλαιό Ψυχικό, παρά τη μείωση που έγινε, η απόκλιση παραμένει σχεδόν στο 30%, στην Εκάλη στο 37% και στη Φιλοθέη στο 43,5%. Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η κυβέρνηση σχεδιάζει την ένταξη 3.000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, κάτι που υπολογίζεται να αποφέρει έσοδα ύψους 400-500 εκατ. ευρώ.

Ποιοι θα πληρώσουν φέτος υψηλότερο φόρο

Ανάσα σε ιδιοκτήτες ακινήτων από τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ-1

Το πρώτο εξάμηνο του έτους θα αναπροσαρμοσθούν και οι αντικειμενικές αξίες, ώστε να εξισωθούν με τις εμπορικές.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει στον επανυπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Σε κάποιες περιπτώσεις η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι πολύ μικρή και σε άλλες μεγαλύτερη. Στόχος είναι να μην πληρώσει κανείς περισσότερο απ’ ό,τι το 2019, εκτός από τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές-φιλέτα, δηλαδή σε νησιά και τουριστικά σημεία που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα.

Περιοχές στο στόχαστρο

Συγκεκριμένα, στο στόχαστρο του οικονομικού επιτελείου θα βρεθούν, για παράδειγμα, η Μύκονος, η Πάρος, η Κέρκυρα καθώς και άλλες δημοφιλείς τουριστικά και παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας, όπου οι εμπορικές αξίες έχουν απογειωθεί, πλην όμως τα ακίνητα εξακολουθούν να φορολογούνται σαν να πρόκειται για αγροτικές γαίες.

Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή διατίθεται προς πώληση οικόπεδο οκτώ στρεμμάτων στην Πάρο, έναντι της παραλίας της Σάντα Μαρία, με οικοδομική άδεια για την ανέγερση κατοικιών συνολικής επιφάνειας 400 τ.μ., αντί ποσού 460.000 ευρώ. Η αντικειμενική αξία της έκτασης ανέρχεται σε 134.000 ευρώ, αλλά ο φόρος δεν ξεπερνάει τα 21 ευρώ.

Αντίστοιχα, μια υπερπολυτελής βίλα 550 τ.μ. στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου, ηλικίας περίπου 20 ετών, με έξι υπνοδωμάτια και πέντε πλήρη μπάνια, με ανεμπόδιστη θέα στην ομώνυμη παραλία, επιβαρύνεται με ΕΝΦΙΑ 1.010 ευρώ, που αντιστοιχεί σε μόλις 1,8 ευρώ/τ.μ., τη στιγμή που το ακίνητο πωλείται προς 3,5 εκατ. ευρώ. Αιτία, το γεγονός ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν ξεπερνάει τις 150.500 ευρώ, εξαιτίας ακριβώς του γεγονότος ότι δεν βρίσκεται εντός σχεδίου πόλεως.  Οπως προαναφέρθηκε, στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα αναπροσαρμοσθούν και οι αντικειμενικές αξίες, ώστε να εξισωθούν με τις εμπορικές.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συναντήσεις με ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων, οι οποίοι έχουν ενημερώσει τη σχετική επιτροπή του υπ. Οικονομικών για τον τρόπο που θα πρέπει να υλοποιηθεί η σχετική διαδικασία, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να είναι αρτιότερο, συγκριτικά με την προγενέστερη, του 2018. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή