Τραμπ: Είμαστε έτοιμοι να πλήξουμε 52 στόχους στο Ιράν

Τραμπ: Είμαστε έτοιμοι να πλήξουμε 52 στόχους στο Ιράν

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε μέσω Twitter ότι οι ΗΠΑ έχουν ορίσει 52 στόχους στο Ιράν -ισάριθμους με τους ομήρους στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1979- τους οποίους θα πλήξουν εάν η Ισλαμική Δημοκρατία επιτεθεί σε Αμερικανούς ή σε αμερικανικούς πόρους σε αντίποινα για την αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητής της Δύναμης Κουντς.

Το Ιράν, έγραψε ο Τραμπ, «μιλάει με μεγάλο θράσος για το ότι θα βάλει στο στόχαστρο ορισμένους στόχους των ΗΠΑ», σε αντίποινα για τον θάνατο του ανώτατου αξιωματικού. Πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός στρατός έχει κλειδώσει «52 ιρανικές εγκαταστάσεις» και ορισμένοι από τους στόχους αυτούς είναι «πολύ υψηλού επιπέδου» και «σημαντικοί για το Ιράν και τον ιρανικό πολιτισμό». Πρόσθεσε ότι «οι στόχοι αυτοί και το ίδιο το Ιράν» θα χτυπηθούν «πολύ γρήγορα και πολύ σκληρά» σε περίπτωση που η Τεχεράνη προχωρήσει σε αντίποινα.

«Οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν άλλες απειλές», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, ο οποίος δίνοντας διαταγή να εξοντωθεί ο Ιρανός υποστράτηγος οδήγησε τη χώρα του και τους συμμάχους της σε αχαρτογράφητα νερά στη σύγκρουσή τους με το Ιράν και τις δυνάμεις που πρόσκειται σε αυτό στη Μέση Ανατολή.

Ιρανός ΥΠΕΞ για Πομπέο: Είναι αλαζόνας κλόουν

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ αναφέρθηκε με προσβλητικό τρόπο στον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, αποκαλώντας τον «αλαζόνα κλόουν», αναφερόμενος στο σχόλιό του ότι οι ιρακινοί «χόρευαν» από χαρά μετά την εξόντωση του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Ο Πομπέο μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στο Twitter βίντεο διάρκειας 22 δευτερολέπτων, στο οποίο εικονίζονται Ιρακινοί διαδηλωτές σ’ έναν δρόμο. Συνόδευσε το βίντεο αυτό με τη λεζάντα «Ιρακινοί -Ιρακινοί -χορεύουν στον δρόμο για την ελευθερία· ευγνώμονες που ο στρατηγός Σουλεϊμανί δεν υπάρχει πια».

«Πριν από 24 ώρες, ένας αλαζόνας κλόουν -μεταμφιεσμένος σε διπλωμάτη- υποστήριξε πως κόσμος χόρευε στους δρόμους του Ιράκ. Σήμερα, εκατοντάδες χιλιάδες υπερήφανοι Ιρακινοί αδελφοί μας και Ιρακινές αδελφές μας του απάντησαν απ’ άκρου σ’ άκρο της πατρίδας τους. Το τέλος της φθοροποιού παρουσίας των ΗΠΑ στη δυτική Ασία άρχισε», ήταν η αντίδραση του Ζαρίφ, μέσω του ίδιου ιστοτόπου.

Το πλήγμα του αμερικανικού στρατού στη Βαγδάτη με αποτέλεσμα τον θάνατο του στρατηγού Σουλεϊμανί — σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, το πτώμα του πρόκειται να μεταφερθεί στην ιρανική επικράτεια για την κηδεία του μέσα στην εβδομάδα — ανέβασε κατακόρυφα την ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

Ο Λευκός Οίκος διαβίβασε επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο για την επιδρομή στο Ιράκ

Ο Λευκός Οίκος διαβίβασε χθες Σάββατο επίσημη ειδοποίηση στο αμερικανικό Κογκρέσο για την αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή που διατάχθηκε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί μεταξύ άλλων ο ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, ενημέρωσαν δύο βοηθοί αμερικανών κοινοβουλευτικών το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Εξέχοντα στελέχη των Δημοκρατικών επέκριναν έντονα τον Τραμπ διότι δεν ζήτησε έγκριση του Κογκρέσου ούτε το ενημέρωσε πριν διατάξει την επιδρομή, που κλιμάκωσε δραματικά την ένταση ανάμεσα στο Ιράν, τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή.

Η ειδοποίηση της αμερικανικής προεδρίας συντάχθηκε βάσει του Νόμου περί Πολεμικών Εξουσιών (1973), ο οποίος ορίζει πως η κυβέρνηση οφείλει να ειδοποιεί το Κογκρέσο εντός 48 ωρών από κάθε διαταγή στις ένοπλες δυνάμεις να διεξαγάγουν επιχειρήσεις ή ενόψει επιχειρήσεών τους.

Η κυβέρνηση Τραμπ αναμενόταν να εξηγήσει στην ειδοποίησή της στο Κογκρέσο τις περιστάσεις, τους σκοπούς, τη διάρκεια και τις εξουσίες που επικαλείται για τη συγκεκριμένη εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για το θέμα μέχρι στιγμής. Η ειδοποίηση που επέδωσε στο Κογκρέσο εξ ορισμού φέρει σήμανση «απόρρητο»· δεν είναι σαφές αν θα δημοσιοποιήσει μη διαβαθμισμένη εκδοχή της.

Μετά την επιδρομή, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στο σώμα αυτό, η Νάνσι Πελόσι, στηλίτευσε το γεγονός ότι το πλήγμα διατάχθηκε και διεξήχθη χωρίς ρητή και συγκεκριμένη έγκριση του Κογκρέσου, χωρίς καν «διαβούλευση» με το αμερικανικό κοινοβούλιο, γεγονός που κατ’ αυτήν έθεσε υπό αμφισβήτηση τις εξουσίες του.

Το Πεντάγωνο ενημέρωσε προχθές Παρασκευή στελέχη του προσωπικού των επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας που είναι αρμόδιες για τις ένοπλες δυνάμεις για την επιδρομή και άλλες πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράκ.

Επίσης προχθές Παρασκευή ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τιμ Κέιν κατέθεσε ψήφισμα με σκοπό να γίνει οπωσδήποτε διάλογος για το ζήτημα στο Κογκρέσο και να προληφθεί κάθε περαιτέρω κλιμάκωση των εχθροπραξιών με το Ιράν άνευ της ρητής έγκρισής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή