Οι αγοραστές πήραν εκ νέου τα ηνία στο Χρηματιστήριο

Οι αγοραστές πήραν εκ νέου τα ηνία στο Χρηματιστήριο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίδραση σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας τα βήματα των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες έκλεισαν με θετικά πρόσημα, καλύπτοντας μέρος των απωλειών των προηγούμενων συνεδριάσεων που είχαν προκαλέσει οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης. Αν και η συνεδρίαση ξεκίνησε με μικρές απώλειες, οι αγοραστές πήραν γρήγορα τα ηνία στο Χ.Α., στρέφοντας τα ραντάρ τους σε αρκετά blue chips, με τη στάση τους έναντι των τραπεζικών μετοχών να είναι ωστόσο επιφυλακτική.

Παρά το σχετικά «νευρικό» ξεκίνημα της νέας χρονιάς, με τις γεωπολιτικές ανησυχίες να κάνουν το επενδυτικό περιβάλλον εύθραυστο και ευμετάβλητο, ο Γενικός Δείκτης έχει διατηρήσει την ανοδική τάση που «κληρονόμησε» από το 2019 και μάλιστα κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2015. Οπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, η αγορά συνεχίζει να έχει επιθετική τάση και δεν προβληματίζεται από τις διεθνείς αναταράξεις όσο κλείνει πάνω από τις 910 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,50% στις 920,09 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και τις 927,21 μονάδες (+0,77%), και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64,01 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,39% στις 2.307,72 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη 0,68% στις 1.209,31 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,12% στις 868,41 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να κλείνει με άνοδο 2,34%, την Εθνική Τράπεζα στο +0,85%, τη Eurobank να σημειώνει απώλειες 1,11% και την Alpha Bank να κλείνει αμετάβλητη στο 1,88 ευρώ.

Χαρακτηριστικό, πάντως, της χθεσινής συνεδρίασης ήταν το ράλι της μετοχής του ΑΔΜΗΕ, η οποία έκλεισε με άνοδο 5,04% στα 2,5 ευρώ, με αναλυτές να υπογραμμίζουν την υποαπόδοση που έχει σημειώσει ο τίτλος το τελευταίο διάστημα, ειδικά σε σύγκριση με τη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία έχει σημειώσει κέρδη άνω του 80% το τελευταίο εξάμηνο.

Με την αυξημένη, δηλαδή, γεωπολιτική αστάθεια σε Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο, το συναλλακτικά «ετερόφωτο» ελληνικό Χρηματιστήριο συνδέεται ακόμη περισσότερο με την πορεία των διεθνών αγορών, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, επικεφαλής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Είτε γιατί η επίδραση των εγχώριων καταλυτών μετατίθεται χρονικά είτε γιατί η ψήφος εμπιστοσύνης των διεθνών κεφαλαίων δεν αναμένεται να εκδηλωθεί με ιδιαίτερη συναλλακτική ένταση στο εγγύς μέλλον.

Η στάση αναμονής αποτελεί την πιθανότερη «επιλογή» αυτή τη στιγμή απέναντι στην ελληνική αγορά, ωστόσο το Χ.Α. έχει τις προϋποθέσεις να διαφοροποιηθεί από τις άλλες αγορές για μία ακόμη χρονιά, στον βαθμό που συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, με αιχμή τις ενέργειες εκείνες που θα κάνουν πιο φιλικό το περιβάλλον σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή