Προχωρούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των μαρινών Αλίμου, Ιτέας και Αρετσούς

Προχωρούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των μαρινών Αλίμου, Ιτέας και Αρετσούς

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα ημερών φέρεται να είναι η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της μαρίνας του Αλίμου, ενώ θέμα κάποιων εβδομάδων η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παραχώρηση της μαρίνας της Αρετσούς στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, όπως και των δεσμευτικών προσφορών για τη μαρίνα Ιτέας.

Για τον Αλιμο η τελευταία καθυστέρηση προέκυψε λόγω της διαδικασίας με το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είναι εγγυητής της εκτέλεσης της σύμβασης για την παραχώρηση –και σε περίπτωση προβλήματος υπαιτιότητας του Δημοσίου μπορεί να κληθεί να αποζημιώσει τον επενδυτή, όπως συμβαίνει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις–, καθώς απαιτήθηκε χρόνος για διευκρινίσεις και νομικοτεχνικές διατυπώσεις που ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες.

Ετσι η υπογραφή της σύμβασης με την Ακτωρ Παραχωρήσεις αναμένεται να προχωρήσει αμέσως μετά. Στο ΤΑΙΠΕΔ αναμένουν την καταβολή του τιμήματος των 57,5 εκατ. ευρώ με το οποίο η Ακτωρ είχε αναδειχθεί πλειοδότρια στα μέσα Απριλίου για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας για περίοδο 40 ετών. Ο παραχωρησιούχος έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη τραπεζική χρηματοδότηση για όλο το έργο, η οποία εκτός του εφάπαξ τιμήματος περιλαμβάνει και τα δεσμευτικά έργα ανάπτυξης (εμπορικές χρήσεις, ξενοδοχείο, υποδομές κ.λπ.) προϋπολογισμού άλλων 50 εκατομμυρίων. Βασικός πιστωτής είναι η Alpha Bank. Υπενθυμίζεται πως η Ακτωρ Παραχωρήσεις κέρδισε τον διαγωνισμό με προσφορά 57,5 εκατ. και επικράτησε έτσι των άλλων δύο υποψηφίων, δηλαδή αφενός της ΑΒΙΑΡΕΠΣ, συμφερόντων του ομίλου Γ. Γρύλου και αφετέρου της κοινοπραξίας Lamda-Dogus έπειτα από μια ηλεκτρονική πλειοδοτική διαδικασία.

Η επόμενη μεγάλη μαρίνα που βγαίνει σε διαγωνιστική διαδικασία από το ΤΑΙΠΕΔ είναι η μαρίνα της Αρετσούς. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μαρίνα του χαρτοφυλακίου τουριστικών λιμένων της ΕΤΑΔ που αποκρατικοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ. Βρίσκεται στο νότιο μέτωπο της παράκτιας ζώνης του Δήμου Καλαμαριάς στην περιοχή «Μικρό Εμβολο» και σε απόσταση περίπου 7 χιλιομέτρων από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το σχετικό αναρτημένο ενημερωτικό του ιστότοπου του ΤΑΙΠΕΔ, θα διαθέτει 388 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη μέχρι 30 μέτρα και σημαντική χερσαία ζώνη περί τα 77 στρέμματα. Από τις αρχές Οκτωβρίου το ΤΑΙΠΕΔ κινήθηκε για την πρόσληψη του νομικού, τεχνικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου για την παραχώρηση της εν λόγω μαρίνας.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι πρόσφατα η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε δίμηνη παράταση στον διαγωνισμό για την πολυετή (κατ’ ελάχιστον 35 ετών) παραχώρηση της μαρίνας Ιτέας. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος από υποψηφίους επενδυτές είχε προγραμματιστεί για τις 29 Νοεμβρίου, αλλά τελικά η ημερομηνία μετατέθηκε για τις 31 Ιανουαρίου 2020. Η μαρίνα Ιτέας βρίσκεται στην Ιτέα του νομού Φωκίδος. Η θαλάσσια ζώνη της καταλαμβάνει επιφάνεια της τάξεως των 26 στεμμάτων και έχει δυνατότητα ελλιμενισμού 146 σκαφών μικρού και μεσαίου μεγέθους. Προβλέπονται επίσης εξήντα θέσεις σκαφών στη χερσαία ζώνη που συνολικά καλύπτει 24,7 στρέμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή