Περιορίστηκαν στο τέλος οι απώλειες στο Χρηματιστήριο

Περιορίστηκαν στο τέλος οι απώλειες στο Χρηματιστήριο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις αρχικά ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν στην αγορά λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών, αλλά και των μεγάλων πακέτων στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες εκτόξευσαν τον τζίρο πάνω από τα 250 εκατ. ευρώ, το Χρηματιστήριο Αθηνών αντέδρασε στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά περιορίζοντας τις απώλειες, με τον Γενικό Δείκτη να κρατάει τις 910 μονάδες.

Το θετικό γύρισμα σε κάποιους ευρωπαϊκούς δείκτες οι οποίοι υποχωρούσαν νωρίτερα, μετά και το θετικό άνοιγμα στη Wall Street, λειτούργησε υποστηρικτικά στην ελληνική αγορά, η οποία ωστόσο δεν είχε τις δυνάμεις για να κάνει κάτι καλύτερο. Και αυτό παρά την «είδηση» για τον νέο δανεισμό της Ελλάδας με αρνητικά επιτόκια (-0,08%) κατά τη χθεσινή δημοπρασία τρίμηνων εντόκων, την πρώτη για το νέο έτος.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,14% στις 914,17 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και τις 904,84 μονάδες (-2,15%) και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 260,1 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος του να οφείλεται στα πακέτα σε Εθνική και Eurobank. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,19%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 0,03% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,39%, στις 839,01 μονάδες.

Η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν αποτέλεσε λόγο για ρευστοποιήσεις τόσο στο Χ.Α. όσο και στα διεθνή χρηματιστήρια, ωστόσο οι κινήσεις ήταν ήπιες στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Η ελληνική αγορά όμως βρέθηκε αντιμέτωπη με άλλον έναν αρνητικό παράγοντα: τα μεγάλα πακέτα σε Εθνική και Eurobank, τα οποία διακινήθηκαν με το «καλημέρα» της συνεδρίασης και με σημαντικό discount ενώ διαμορφώθηκαν στο 3,5% και το 2,85% του μετοχικού τους κεφαλαίου αντίστοιχα. Χρηματιστές εξήγησαν στην «Κ» πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς αφορά μεταβιβάσεις μετοχών μεταξύ χαρτοφυλακίων, τις οποίες ανέλαβε να διεκπεραιώσει η JP Morgan.

Αξίζει να σημειώσουμε πως τα τέσσερα συνολικά πακέτα στην Εθνική (η οποία έκλεισε με απώλειες 4,71%), αξίας 89,8 εκατ. ευρώ, έγιναν σε τιμές μεταξύ των 2,807 και των 2,87 ευρώ όταν στο άνοιγμα η τιμή της ήταν στα 2,901 ευρώ. Τα πέντε πακέτα αξίας 85,4 εκατ. ευρώ της Eurobank (έκλεισε με απώλειες 5,51%) έγιναν στο 0,841 ευρώ, με την τιμή της στο άνοιγμα να διαμορφώνεται σε 0,8750 ευρώ. Δύο μικρότερα πακέτα, συνολικής αξίας 1,2 εκατ. ευρώ, διενεργήθηκαν και στην Πειραιώς.

Ο Ιανουάριος μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί αρκετά ευμετάβλητος για το Χ.Α., το οποίο προέρχεται από τα υψηλότερα κέρδη διεθνώς το έτος που πέρασε και σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές χρειάζεται έναν φρέσκο εσωτερικό καταλύτη, προκειμένου να αποδείξει ότι δεν έχει χάσει την ανοδική του δυναμική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή