Η γεωπολιτική ανυπαρξία της Ευρώπης

Η γεωπολιτική ανυπαρξία της Ευρώπης

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράκ, είναι σημαντικό τώρα να σταματήσουμε τον κύκλο της βίας, ώστε η μία δράση να μη γεννά την επόμενη και αντ’ αυτού να δημιουργείται χώρος για διπλωματία». Ετσι ξεκίνησε η δήλωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την περασμένη Δευτέρα, στον απόηχο της αμερικανικής βομβιστικής επίθεσης που οδήγησε στον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί. «Η Ευρώπη έχει ιδιαίτερη ευθύνη επ’ αυτού [σ.σ.: της διπλωματικής οδού]», συνέχισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Καθώς οξύνονται οι εντάσεις, η Ευρώπη μιλάει με όλους τους εμπλεκόμενους».

Είναι γνωστό, φυσικά, ότι η «Ευρώπη», με την έννοια που την αναφέρει η Φον ντερ Λάιεν, παρότι σημαντικός διεθνής παίκτης σε θέματα όπως το εμπόριο, στα ζητήματα σκληρής γεωπολιτικής παραμένει περίπου ανύπαρκτη. Ενδεχομένως, η επικεφαλής της νέας Επιτροπής να μην περίμενε να δοκιμαστεί τόσο νωρίς –και τόσο ωμά– η φιλοδοξία της να αναβαθμίσει τη νέα Κομισιόν σε «γεωπολιτική», αλλά τα γεγονότα δεν περιμένουν κανέναν.

Παρότι ο Ζόζεπ Μπορέλ, ο νέος επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., κάλεσε σε έκτακτη συνάντηση τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. (θα λάβει χώρα αύριο), οι χώρες που ηγούνται των διπλωματικών προσπαθειών της Ευρώπης στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή είναι η Βρετανία, η Γερμανία και –κυρίως– η Γαλλία. Οπως εξηγεί σχετικό σημείωμα της εταιρείας πολιτικής συμβουλευτικής Eurasia Group, καμία από τις τρεις αυτές χώρες δεν είναι διατεθειμένη να διακινδυνεύσει ανοικτή ρήξη με την Ουάσιγκτον στο ζήτημα του Ιράν.

Για τον Εμανουέλ Μακρόν, η περαιτέρω κλιμάκωση –που θα οδηγήσει σε δράσεις των ΗΠΑ τις οποίες το Παρίσι δεν θα μπορεί παρά να καταδικάζει– ενδεχομένως να σημάνει το τέλος της δυτικής συμμαχίας κατά του ISIS στο Ιράκ και την περιστολή της αμερικανικής συνεργασίας σε επίπεδο πληροφοριών, που συμβάλλει στην αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων επί γαλλικού εδάφους. Για τον Μπόρις Τζόνσον, η οποιαδήποτε σκέψη για αποστάσεις από τον πρόεδρο Τραμπ ίσως θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, που χρειάζεται για να σηματοδοτήσει τη νέα ημέρα στη βρετανική οικονομία μετά το Brexit. Οσο για τη γερμανική κυβέρνηση, ο φόβος της επιβολής αμερικανικών δασμών στη αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας συμβάλλει στην απροθυμία έκφρασης κριτικής, αλλά η κρίση με το Ιράν αναδεικνύει και οξύνει τις αντιθέσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Συνεπώς, συμπεραίνει η ανάλυση του Eurasia Group, παρότι η συμπεριφορά του Τραμπ μπορεί να θεωρηθεί ότι επιβεβαιώνει τα πρόσφατα σχόλια του Μακρόν περί «εγκεφαλικού θανάτου» του ΝΑΤΟ και της ανάγκης η Ε.Ε. να οικοδομήσει τις δικές της στρατιωτικές υποδομές και κοινή εξωτερική πολιτική, η τρέχουσα κρίση «υπογραμμίζει τους κινδύνους για την Ε.Ε. της πιο έντονης γεωπολιτικής δραστηριότητας και μεγαλύτερης αυτονομίας από την Ε.Ε.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή