Προειδοποίηση Φον ντερ Λάιεν προς Λονδίνο

Προειδοποίηση Φον ντερ Λάιεν προς Λονδίνο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα είναι «αδύνατον» να συναφθεί πλήρης συμφωνία για τη μελλοντική σχέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Βρετανία μέχρι το τέλος του έτους, όπως επιθυμεί το Λονδίνο, προειδοποίησε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Στην πρώτη επίσκεψή της ως προέδρου της Κομισιόν στο Λονδίνο, η Φον ντερ Λάιεν έστειλε το μήνυμα ότι η διαπραγμάτευση της μελλοντικής εταιρικής σχέσης Βρετανίας – Ε.Ε. θα αποτύχει εάν οι δύο πλευρές δεν θέσουν προτεραιότητες. Υπενθύμισε, δε, στον Τζόνσον πως όσο απομακρύνεται η Βρετανία από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, μοιραία τόσο πιο περιορισμένη θα είναι η πρόσβασή της στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά. «Χωρίς την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων, δεν γίνεται να υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων, αγαθών και υπηρεσιών», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν μιλώντας χθες το μεσημέρι σε εκδήλωση στο London School of Economics.

«Χωρίς επέκταση της μεταβατικής περιόδου μετά το 2020, δεν μπορεί να περιμένει κανείς ότι θα συμφωνήσουμε σε κάθε μια πτυχή της νέας εταιρικής μας σχέσης», εξήγησε η Φον ντερ Λάιεν. Προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, κάτι που θα έχει αρνητική οικονομική επίπτωση και για τις δύο πλευρές, η πρόεδρος της Κομισιόν πρότεινε Λονδίνο και Βρυξέλλες να επικεντρωθούν στην επίτευξη συμφωνίας στους τομείς που δεν καλύπτονται από διεθνείς συνθήκες. Πρότεινε, επίσης, να υπάρξει εκτίμηση της προόδου που έχει επιτευχθεί στα μέσα του έτους, ώστε να αποφασιστεί κατά πόσον απαιτείται παράταση της μεταβατικής περιόδου μετά το τέλος του χρόνου.

Μετά τη συνάντηση, το απόγευμα, του Τζόνσον με τη Φον ντερ Λάιεν, η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι «ο πρωθυπουργός ήταν σαφής πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα επεκτείνει» τη μεταβατική περίοδο μετά το τέλος του έτους και πως η μελλοντική εταιρική σχέση δεν πρέπει να περιλαμβάνει οποιουδήποτε είδους σύγκλιση ή δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόκειται για δυσοίωνο μήνυμα για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων, που θα είναι πολύ πιο δύσκολες από ό,τι ήταν μέχρι τώρα, καθώς θα καλύψουν τεράστιο εύρος θεμάτων, από το εμπόριο και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες μέχρι την άμυνα, τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον.

Επισήμως, η Βρετανία αποχωρεί στις 31 Ιανουαρίου, αλλά θα εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και θα συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. έως το τέλος του έτους. Τέλος, οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν ότι θα ελέγχουν προσεκτικά κατά πόσο σέβεται η Βρετανία τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στην επικράτειά της, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει ψήφισμα την επόμενη εβδομάδα, ζητώντας από το Λονδίνο να τιμήσει πλήρως τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή