Αναμένονται κινήσεις από την Ουάσιγκτον για μείωση της έντασης με την Τουρκία

Αναμένονται κινήσεις από την Ουάσιγκτον για μείωση της έντασης με την Τουρκία

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Πρωτοβουλίες μείωσης της έντασης που τροφοδοτούν οι κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά και την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Αγκυρας και Τρίπολης, σχεδιάζουν να αναλάβουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ, στον απόηχο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και της συνάντησης με τον πρόεδρο Ντ. Τραμπ.

Οι ελληνικές θέσεις έγιναν κατανοητές στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο πρωθυπουργός στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο εξήγησε αναλυτικά τι θα σήμαινε η περαιτέρω έμπρακτη αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων –και δη στα ελληνικά νησιά– από την Τουρκία και φέρεται να υπογράμμισε στον κ. Τραμπ ότι εκείνος είναι που έχει προσωπική σχέση με τον Ταγίπ Ερντογάν, εννοώντας σαφώς ότι αν οι ΗΠΑ επιδιώκουν πράγματι σταθερότητα στην περιοχή, είναι αυτές που θα πρέπει να το διαμηνύσουν στην τουρκική πλευρά. Oπως αναφέρεται, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Τραμπ, πως γνωρίζει ότι ο Ερντογάν είναι φίλος του και πρέπει να του μεταφερθεί πως εάν κάνει κάποια «κίνηση», θα αναγκαστεί να κάνει και εκείνος.

Εξάλλου, στο επίσημο ανακοινωθέν που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος το βράδυ της Τρίτης επισημαίνεται η ανάγκη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις κοινές προσπάθειες των δύο εθνών ως συμμάχων “κλειδιά” στη Βορειοατλαντική Συμμαχία για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ μεγάλο βάρος δίνεται και στις  «προσπάθειες της Ελλάδας για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τους Αμερικανούς επενδυτές και για τις ευκαιρίες επέκτασης του εμπορίου στην ενέργεια».

Τα θετικά αποτελέσματα της επίσκεψης αποτυπώθηκαν στις αναφορές του αντιπροέδρου των ΗΠΑ κ. Μάικ Πενς και του υπουργού Εξωτερικών κ. Μάικ Πομπέο στην δεξίωση που παρατέθηκε προς τιμήν του Πρωθυπουργού, στο Στέιτ Ντηπάρτμεντ. Ο κ. Πομπέο χαρακτήρισε «φανταστικές» τις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ ανέφερε πως οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ευημερία, την ασφάλεια και την δημοκρατία» της Ελλάδας. Νωρίτερα είχε τονίσει ότι οι ΗΠΑ «στηρίζουν την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο» και είπε ότι η συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ ήταν επιβεβαίωση «των εξαιρετικών σχέσεων των δύο χωρών». Ο κ. Πενς έκανε λόγο για «άρρηκτους δεσμούς» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και υπογράμμισε την στενή σχέση που έχουν αναπτύξει οι κ. Μητσοτάκης και Τράμπ.

Eν τω μεταξύ, ως περιφερειακή δύναμη που επιστρέφει σε μια ασταθή περιοχή γεμάτη ένταση περιέγραψε την Ελλάδα ενώπιον της ελληνικής ομογένειας, αλλά και των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου, της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, μεταξύ των οποίων και ο  Δημοκρατικός Ρ. Mενέντεζ που πρωτοστάτησε στην προώθηση και υπερψήφιση του EastMed Act τον Δεκέμβριο. Συναντήθηκε ακόμα με την ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων, την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι και με τους επικεφαλής τόσο των Δημοκρατικών που έχουν και την πλειοψηφία στη Βουλή, κ. Χόιερ όσο και των Ρεπουμπλικανών, κ. Μακάρθι. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις για τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για ολόκληρη την περιοχή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή