Συνάντηση Μητσοτάκη-Τσίπρα σε φορτισμένη ατμόσφαιρα

Συνάντηση Μητσοτάκη-Τσίπρα σε φορτισμένη ατμόσφαιρα

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά σύγκρουσης με φόντο τη συνάντηση Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ μπήκαν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι που προσδίδει νέο ενδιαφέρον στο επικείμενο τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα, το οποίο έχει οριστεί για αύριο Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αργά το βράδυ της Τρίτης, σπάζοντας το «εμπάργκο» μιας ήπιας αντιπολιτευτικής τακτικής στα εθνικά θέματα που είχε καθιερώσει τελευταία, έκανε μια πολύ σκληρή επίθεση στον κ. Μητσοτάκη μιλώντας για «συνάντηση-φιάσκο». Η κυβέρνηση απάντησε άμεσα μέσω «κύκλων», κάνοντας λόγο για «κρεσέντο μικροψυχίας» και ζητώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ να επιδείξει μεγαλύτερη «σοβαρότητα» στα εθνικά θέματα. Μετά τις αρχικές τοποθετήσεις, στον «χορό» της αντιπαράθεσης μπήκαν πολλά στελέχη των δύο κομμάτων, δίνοντας μια εικόνα γενικευμένης σύγκρουσης και για τα εθνικά θέματα, τα οποία μέχρι τώρα είχαν μείνει εκτός του κάδρου της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Οπως προειπώθηκε, αμέσως μετά τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε ένα πρώτο σχόλιο για το τετ α τετ Μητσοτάκη – Τραμπ σημειώνοντας πως «όχι μόνο δεν πρόσφερε κάτι στη χώρα», αλλά «κατέληξε σε πρωτοφανές φιάσκο». Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως «παρακολουθούσε» τον πρόεδρο Τραμπ να παραχωρεί για περίπου είκοσι λεπτά συνέντευξη Τύπου, χαρακτηρίζοντάς το «προσβλητικό» για την ελληνική πλευρά και καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως επρόκειτο για «διπλωματική αποτυχία». Το Μαξίμου απάντησε σε εξίσου ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως επιδόθηκε σε ένα «κρεσέντο μικροψυχίας» με επίκεντρο τα ευαίσθητα εθνικά θέματα. Συγκεκριμένα, πηγές της κυβέρνησης τόνιζαν πως «όταν ο πρωθυπουργός αγωνίζεται για την προάσπιση των εθνικών θεμάτων, σε μια κρίσιμη συγκυρία, απαιτείται σοβαρότητα». Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν πως «αντί για αυτό, είδαμε ξανά τον παλιό καλό ΣΥΡΙΖΑ των συνθημάτων και της ανευθυνότητας. Απόψε ολοκληρώθηκε η στροφή των 360 μοιρών που είχε υποσχεθεί ο κ. Τσίπρας. Του ευχόμαστε “good success” στη νέα, αλλά τόσο αραχνιασμένη αντιπολιτευτική τακτική του».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν είχε πρόθεση να ρίξει τους τόνους, καθώς σε άτυπη ενημέρωση που ακολούθησε την επίσημη ανακοίνωση επικέντρωσε την κριτική του σε τέσσερις άξονες: στην κατάθεση νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας που προηγήθηκε του ταξιδιού και δεν έδωσε επιπλέον «όπλα» στην ελληνική πλευρά, στην υποστήριξη των ενεργειών των ΗΠΑ σε σχέση με την εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού στο Ιράκ, στην προθυμία για την αγορά F-35, «όταν είναι γνωστό ότι η χώρα δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξει ένα τέτοιο, επιθετικό μάλιστα όπλο», αλλά και στα μηνύματα για αναστολή των κινεζικών επενδύσεων για δίκτυα 5G. Τα παραπάνω πυροδότησαν ένα ευρύτερο κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ των στελεχών των δύο κομμάτων. Ενδεικτικά είναι τα όσα συνέβησαν στην επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Από το γαλάζιο στρατόπεδο τον λόγο έλαβε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δηλώνοντας πως ο πρωθυπουργός σε μια δύσκολη περίοδο έδειξε με τη στάση του ότι έχει «λόγο και ρόλο». Από την πλευρά της η κ. Γιαννάκου ζήτησε αυτοσυγκράτηση, καθώς δεν είναι σκόπιμο «πριν ενημερωθούν οι πολιτικές ηγεσίες να παριστάνουμε τους παρατηρητές οι οποίοι κάνουν σχόλια για μια επίσκεψη».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ η κριτική ανέβηκε στα ύψη. Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως ο πρωθυπουργός «προχώρησε σε σημαντικές παραχωρήσεις προς την άλλη πλευρά», χωρίς όμως «να πάρει τίποτα από αυτά τα οποία ζητούσαμε, ούτε υποστήριξη σε ελληνικές θέσεις σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις ούτε υποστήριξη σε σχέση με το βασικό επίτευγμα της διπλωματίας της προηγούμενης τετραετίας, τον αγωγό EastMed». Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σημείωσε πως «η χθεσινή εικόνα ήταν κατώτερη και των προσδοκιών», ενώ η Σία Αναγνωστοπούλου απέκρουσε τη σημασία της καλής γνώσης των αγγλικών από τον πρωθυπουργό λέγοντας πως «η εξωτερική πολιτική δεν είναι θέμα γλωσσομάθειας, γιατί σε αυτή την περίπτωση ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έπρεπε να επικοινωνεί με κανέναν». Σε αυτό το συγκρουσιακό κλίμα θα γίνει η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τσίπρα, ενώ θα ακολουθήσει εκείνη με την κ. Γεννηματά στις 13.00, στις 17.00 με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, και στις 18.00 με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη. Η συνάντηση με τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 11.00.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή