Συμφωνία Gastrade με την Bulgartransgaz

Συμφωνία Gastrade με την Bulgartransgaz

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To 20% του πλωτού τερματικού σταθμού φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης θα αποκτήσει η κρατική εταιρεία Bulgartransgaz από την Gastrade του ομίλου Κοπελούζου. Η σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών υπεγράφη χθες.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του σχεδίου που αποτελεί μια εναλλακτική για τη μερική απεξάρτηση χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Και υπό αυτή την έννοια ενδιαφέρει έντονα τις ΗΠΑ, καθώς και την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία το συγχρηματοδοτεί ως ευρωπαϊκό έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI).

Πριν από μερικές ημέρες ολοκληρώθηκε και η συμφωνία μεταξύ ΔΕΠΑ και Gastrade για την απόκτηση του 20% των μετοχών από την ελληνική εταιρεία φυσικού αερίου. Αλλο ένα 20% προβλέπεται να αποκτήσει η GasLog, συμφερόντων του εφοπλιστή Πίτερ Λιβανού, ενώ ενδιαφέρον για συμμετοχή στο σχέδιο έχει εκδηλώσει και η ρουμανική Romgaz.

Ο τερματικός σταθμός, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2022, θα έχει εκτιμώμενη ετήσια παραγωγική ικανότητα ύψους 6,1 δισ. κυβικών μέτρων, με στόχο να προμηθεύει με αέριο τη ΝΑ Ευρώπη μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας. Θα αποτελείται από την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (FSRU) με αποθηκευτική ικανότητα έως και 170.000 κυβ. μέτρων αερίου και μέγιστη δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκατ. κυβικών μέτρων ημερησίως, η οποία θα αγκυροβοληθεί στον θαλάσσιο χώρο 10 χλμ. ανοιχτά της παράκτιας περιοχής της Αλεξανδρούπολης, καθώς και από ένα σύστημα αγωγών συνολικού μήκους 28 χλμ. (υποθαλάσσιος αγωγός 24 χλμ. και χερσαίος αγωγός 4 χλμ.). Συμπληρώνει τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), μέσω του οποίου φυσικό αέριο από την Ελλάδα θα κατευθύνεται προς τη Βουλγαρία και από εκεί προς τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία αλλά και την Ουκρανία.

Προς το παρόν η Βουλγαρία καλύπτει τις ανάγκες της σε αέριο, περίπου 3 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, κυρίως μέσω της ρωσικής Gazprom. Ωστόσο, πέρυσι εισήγαγε για πρώτη φορά αέριο από την Ελλάδα. «Η διαφοροποίηση δεν είναι μόνο λόγια», ανέφερε ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ σε δημοσιογράφους στην έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ – Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ΗΠΑ και το Κατάρ αναμένεται να είναι οι βασικοί προμηθευτές του πλωτού σταθμού με LNG.

Σύντομα θα ξεκινήσει και η δεύτερη φάση του market test για τη δέσμευση χωρητικότητας. Το αποτέλεσμά της θα κρίνει τη βιωσιμότητα του σχεδίου. Στην πρώτη φάση είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 20 εταιρείες, δεσμεύοντας υπερδιπλάσια χωρητικότητα από τη δυνατότητα που έχει ο σταθμός. Η Bulgargaz θα κλείσει περίπου 300-500 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως για μια περίοδο 3-5 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή