Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιά αναγορεύθηκε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιά αναγορεύθηκε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ονειρεύομαι μια Ελλάδα που δίνει ελπίδα στα παιδιά της»

 

Ήταν μια βραδιά φορτισμένη συναισθηματικά στην κατάμεστη κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Μπροστά σε ένα ακροατήριο που τον διέκοπτε συχνά με το θερμό του χειροκρότημα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος, αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά για τη συνεισφορά του στην κοινωνία και την οικονομία. Έτσι ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος συγκαταλέγεται πλέον σε μια ιδιαίτερα τιμητική λίστα επίτιμων διδακτόρων του ίδιου Πανεπιστημίου, ανάμεσα στους οποίους συναντάμε τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρώην Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο.

Κατά την προσφώνησή του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, Καθηγητής Άγγελος Κότιος, τόνισε ότι «τιμήθηκε ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας που αποτελεί πρότυπο για τους νέους, με επιχειρηματική και οικολογική ευαισθησία, που πιστεύει και αξιοποιεί Έλληνες επιστήμονες, επενδύει στην εφαρμοσμένη έρευνα και επιμένει ελληνικά παρά τις αντιξοότητες των τελευταίων δέκα χρόνων». Ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών, καθηγητής Μιχαήλ Σφακιανάκης, τόνισε ότι απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα σε έναν αυτοδημιούργητο και χαρισματικό Έλληνα επιχειρηματία, που δημιούργησε κάνοντας πραγματικότητα τα οράματά του. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, καθηγητής Αθανάσιος Κουρεμένος, κατά την εκφώνηση του Επαίνου (laudatio) του τιμωμένου, χαρακτήρισε τον κ. Μυτιληναίο υπόδειγμα ανθρώπου και επιχειρηματία.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε αναδρομή στη ζωή και στο έργο του Ευ. Μυτιληναίου. Από τα δύσκολα χρόνια της αρχής της καριέρας του έως τη διεθνή καταξίωση και την εκτόξευση της MYTILINEOS. Ο ίδιος ο τιμώμενος τόνισε πως πλέον η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα βαδίζει μαζί με τη χώρα στη μετά-κρίση εποχή: «Σε όλη μου την πορεία μέχρι σήμερα, πάντα αισθανόμουν την ηθική υποχρέωση να γυρνάω στην πατρίδα μου έστω ένα μικρό μέρος απ’ όλα όσα μου έχει προσφέρει».

«ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ» BRAIN GAIN

Ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά ήταν η στιγμή που ο κ. Μυτιληναίος κοίταξε ψηλά και απευθύνθηκε στους περίπου 200 φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά που ήρθαν να δουν από κοντά την αναγόρευση: «Θέλω να απευθυνθώ σε εσάς τους φοιτητές και τους νέους επιστήμονες με την ευθύτητα και την αγάπη που νιώθω για τα δικά μου παιδιά. Να σας κοιτάξω στα μάτια και να μοιραστώ τη δική σας φλόγα, την επιθυμία σας να πετύχετε στη ζωή, να κερδίσετε τον κόσμο. Στα πρόσωπά σας βλέπω την Ελλάδα του μέλλοντος. Μια Ελλάδα που δεν έχει επιστρέψει απλώς και μόνο στην “κανονικότητα” μετά την κρίση, αλλά μια Ελλάδα ανταγωνιστική, πραγματικά ισότιμη μέσα στην Ευρώπη. Μια Ελλάδα που δίνει ελπίδα και προοπτική στους ανθρώπους της και ιδίως στα παιδιά της».

Χαρακτήρισε τους νέους επιστήμονες ως το «εσωτερικό» brain gain της Ελλάδας: «Είστε και το εφαλτήριο, η αφορμή, η έμπνευση για το “εξωτερικό” brain gain της Ελλάδας. Η δική σας προσπάθεια, η δική σας επιτυχία είναι ισχυρό μήνυμα και πρόσκληση επιστροφής για εκείνους που αναζήτησαν καλύτερη τύχη αλλού. Σας λέω αυτό που συχνά θυμίζω και στον εαυτό μου. Ναι, κάναμε επιτυχίες στο εξωτερικό. Αλλά γίναμε άνθρωποι στην Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή