Το «ζην» εστί φιλοσοφείν

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ερώτηση «σε ποια εποχή ζούμε» οι περισσότεροι μάλλον θα απαντούσαν με βεβαιότητα ότι βιώνουμε την πρώιμη εποχή της 4ης τεχνολογικής επανάστασης. Στο ερώτημα όμως σε ποια εποχή οδεύουμε, οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες και αν λάβουμε υπ’ όψιν μας τη διαφαινόμενη απορρύθμιση της οικολογικής ισορροπίας, μάλλον δεν είναι ούτε ευχάριστες.

Γι’ αυτό και φιλόσοφοι όπως η Βελγίδα Βινσιάν Ντεσπερέ μας καλούν να μπούμε στη «φωνόκαινο» εποχή ή στην εποχή «των ήχων της Γης», δηλαδή σε μια κατάσταση που ο άνθρωπος θα δίνει ιδιαίτερη προσοχή όχι σε ό,τι οδεύει προς εξαφάνιση, αλλά σε ό,τι είναι ακόμη ζωντανό, σε ό,τι αναπνέει.

Αυτή είναι και η προσέγγιση της δημοσιογράφου Ainhoa Jean-Calmettes, η οποία θα επιμεληθεί το πρόγραμμα της Νύχτας Ιδεών για την Αθήνα. Στη συζήτηση «Ζώντας πιο μακριά», το πάνελ, που αποτελείται από ιστορικούς και μελετητές των πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος, ειδικούς στις μέλισσες και ερευνητές της νοημοσύνης των φυτών, θα φωτίσει πτυχές της μη ανθρώπινης ζωής και θα προβληματίσει σχετικά με τις κυρίαρχες αντιλήψεις για τη νοημοσύνη και τη μοναδικότητα των υπόλοιπων ζωντανών πλασμάτων.

Η επιτυχημένη διοργάνωση του Γαλλικού Ινστιτούτου, στην έβδομη χρονιά της, ζει και αναπνέει με τη θεματική «Ζήω – Ζω». Για πρώτη φορά η Νύχτα Ιδεών διοργανώνεται χειμώνα (30 Ιανουαρίου) αντί την άνοιξη, σε συντονισμό με τα γαλλικά ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο και επεκτείνεται σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Μυτιλήνη.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο ανέθεσε σε τέσσερις επιμελητές να ξετυλίξουν το κουβάρι της ζωής και να διοργανώσουν συζητήσεις και καλλιτεχνικές δράσεις προσκαλώντας διανοούμενους, επιστήμονες, καλλιτέχνες, ιστορικούς, ακαδημαϊκούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό για μια ολονύχτια συζήτηση περί της ύπαρξης. Ο φημισμένος αρχιτέκτονας και πολεοδόμος Πατρίκ Μπουσόν θα κάνει την εναρκτήρια ομιλία από τη Μυτιλήνη, η οποία θα μεταδοθεί ταυτόχρονα στις τέσσερις πόλεις.

Στη Θεσσαλονίκη, η Νύχτα Ιδεών θα πάρει τη μορφή μιας ζωντανής, ανοιχτής στο κοινό, ραδιοφωνικής εκπομπής, με την επιμέλεια της συγγραφέως Μαρίας Κακογιάννη. Η αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου θα μετατραπεί σε ραδιοφωνικό στούντιο και θα ανοίξουν συζητήσεις για τις πολιτικές του αισθητού, την οικολογική καταστροφή, τις πόλεις ως «πρόσωπα» σε ένα αστικό σώμα και την επίδραση της συλλογικής μνήμης που μένει «ζωντανή» στη συνέχιση της πραγματικής ζωής.  Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ηρακλείου, η εικαστικός Ειρήνη Λιναρδάκη επιμελείται τις συζητήσεις της βραδιάς που θα ασχοληθούν με θέματα γύρω από το μοιραίο και το αναπόφευκτο: τον θάνατο, τη μοναξιά στη δημιουργία, το συνειδητό και το ασυνείδητο, συγκεντρώνοντας σε τρία πάνελ μια ενδιαφέρουσα διεπιστημονική ομάδα ομιλητών από φιλοσόφους και βιολόγους μέχρι ιατρούς χειρουργούς και νευροβιολόγους.

Στη Μυτιλήνη, η εικαστικός Camille Louis βάζει τη θεματική της Νύχτας Ιδεών σε εφαρμογή και εξετάζει το «ζώντας μαζί», σε μια κοινότητα με ανθρώπους που φαινομενικά δεν μοιραζόμαστε κάτι κοινό.

Η θεματική «Ζήω – Ζω» θα είναι ο άξονας και το σύνολο των εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου μέσα στο 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή