Το παρασκήνιο και τα… σημάδια της βασιλικής «εξόδου» Χάρι – Μέγκαν

Το παρασκήνιο και τα… σημάδια της βασιλικής «εξόδου» Χάρι – Μέγκαν

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι χθες το βράδυ, το Brexit απασχολούσε πρωτίστως τη βρετανική κοινή γνώμη. Σήμερα, στα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ φιγουράρει το… Megxit.

Η χθεσινοβραδινή, αιφνιδιαστική ανακοίνωση του πρίγκιπα Χάρι και της συζύγου του, Μέγκαν Μαρκλ, ότι αποσύρονται από τα βασιλικά τους καθήκοντα – για την ακρίβεια, αποποιούνται τον ρόλο τους ως «ανώτερα» μέλη της βασιλικής οικογένειας – έπεσε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ ως «κεραυνός εν αιθρία».

Μάλιστα, η γιαγιά βασίλισσα, ο πατέρας διάδοχος του θρόνου και ο αδερφός πρώτος τη διαδοχή, έμαθαν τα νέα από την τηλεόραση.

Η είδηση προκάλεσε «ταραχή, στεναχώρια και απογοήτευση» στη βασιλική οικογένεια και ένα αίσθημα οργής στους Βρετανούς: η κοινή γνώμη έχει την αίσθηση ότι η Αμερικανίδα, διαζευγμένη ηθοποιός Μέγκαν – η οποία από την αρχή έδειξε πως δεν ήταν διατεθειμένη να συμβιβαστεί με το αυστηρό πρωτόκολλο – «παρέσυρε» τον πρίγκιπα μακριά από την οικογένειά του.

Το παρασκήνιο και τα… σημάδια της βασιλικής «εξόδου» Χάρι – Μέγκαν-1

Η βασιλική «έξοδος» όμως του ζευγαριού από τους κόλπους του Μπάκιγχαμ, στην πραγματικότητα, δεν ήταν τόσο ξαφνική. Τα σημάδια υπήρχαν εδώ και καιρό.

Ξεκίνησαν μετά τον γάμο τους: αποφάσισαν να ανοίξουν «πόλεμο» με τα μίντια όταν γεννήθηκε ο γιος τους για να προστατέψουν την ιδιωτική τους ζωή, χάλασαν τις σχέσεις τους με τον Ουίλιαμ και την Κέητ και – το τελευταίο – πέρασαν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές στον Καναδά και όχι με την βασιλική οικογένεια, ως είθισται.

Η κίνηση δεν άρεσε καθόλου στην γιαγιά Ελισάβετ, η οποία έστειλε το μήνυμα: Στο βασιλικό χριστουγεννιάτικο μήνυμα της, η Βασίλισσα κάθεται σε ένα τραπέζι με οικογενειακές φωτογραφίες. Όμως απουσίαζε εκείνη του Χάρι, της Μέγκαν και του μικρού Άρτσι.

       View this post on Instagram                  

This year marked the 75th anniversary of D-Day and in today’s Queen’s Christmas Broadcast Her Majesty reflects on the commemorations. “For the Seventy-Fifth Anniversary of that decisive battle, in a true spirit of reconciliation, those who had formerly been sworn enemies came together in friendly commemorations either side of the Channel, putting past differences behind them. “By being willing to put past differences behind us and move forward together, we honour the freedom and democracy once won for us at so great a cost.” . Speaking about the life of Jesus and importance of reconciliation The Queen said: “…How small steps taken in faith and in hope can overcome long-held differences and deep-seated divisions to bring harmony and understanding… The path, of course, is not always smooth, and may at times this year have felt quite bumpy, but small steps can make a world of difference.” . Watch The Queen’s Christmas broadcast in full in our IGTV video. #HappyChristmas

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily) on

Επίσης, στο επίσημο πορτραίτο με τις ευχές για τη νέα δεκαετία, ποζάρουν μόνο η βασίλισσα και οι τρεις κατά σειρά διάδοχοί της, ο πρίγκιπας Κάρολος, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και ο πρίγκιπας Γεώργιος. 

       View this post on Instagram                  

 To mark the start of a new decade, a portrait has been released of Her Majesty The Queen and Their Royal Highnesses The Prince of Wales, The Duke of Cambridge and Prince George.‬ The portrait was taken by Ranald Mackechnie in the Throne Room at Buckingham Palace. Photograph © Ranald Mackechnie

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily) on

Ουσιαστικά, για όποιον «διάβαζε» τα σημάδια, ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ είχαν βρεθεί εκτός βασιλικής οικογένειας πολύ πριν το ανακοινώσουν. 

Εκείνοι το είχαν καταλάβει. Επιπλέον, σύμφωνα με την Telegraph, ο Χάρι και η Μέγκαν αισθάνονταν αβεβαιότητα για τη δική τους θέση στη μοναρχία, όταν ο πρίγκιπας Κάρολος γίνει βασιλιάς, καθώς ο ίδιος έχει δηλώσει ότι, όταν ανέβει στον θρόνο, σκοπεύει να μειώσει τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που εκτελούν δημόσια καθήκοντα.

Μετά την επιβεβαίωση», ωστόσο, χθες από το ζευγάρι, η βρετανική βασιλική οικογένεια τόνισε ότι «κατανοεί» τη βούληση του πρίγκιπα Χάρι και της συζύγου του Μέγκαν να αποστασιοποιηθούν από τα βασιλικά τους καθήκοντα, αλλά προειδοποίησε ότι αυτή η αποχώρηση είναι «περίπλοκη» και θα πάρει «χρόνο», καθώς «οι συζητήσεις με τον Δούκα και τη Δούκισσα του Σάσεξ είναι σε πρώιμο στάδιο.

Γιατί το Megxit θα πάρει χρόνο

Οπως σημειώνουν οι New York Times, και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν βρεθεί εκτός στο παρελθόν με διάφορους τρόπους. Η Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας έχασε τον βασιλικό της τίτλο το 1996 μετά το διαζύγιο με τον πρίγκιπα Κάρολο.

Ο βασιλιάς Εδουάρδος ο 8ος παραιτήθηκε του δικαιώματος για τον θρόνο το 1936 όταν ανακοίνωσε ότι ήθελε να παντρευτεί την Γουάλις Σίμπσον, μια διαζευγμένη Αμερικανίδα.

Και ο πρίγκιπας Αντριου οδηγήθηκε σε παραίτηση από τα δημόσια καθήκοντά του, αφού το όνομά του ενεπλάκη στο σκάνδαλο του Αμερικανού χρηματιστή Τζέφρι Έπσταϊν.

Ωστόσο, δεν υπάρχει προηγούμενο που να θυμίζει την περίπτωση του Χάρι και της Μέγκαν. 

Κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας στο παρελθόν δεν έχει εκφράσει την επιθυμία του να βρίσκεται «με το ένα πόδι εντός και με το άλλο εκτός» της οικογένειας. Με εξαίρεση τον βασιλιά Εδουάρδο που έγινε αργότερα Δούκας του Ουίνσδορ και ο οποίος εξορίστηκε από το σπίτι, αλλά επιθυμούσε να επιστρέψει, κανείς δεν έχει ζήσει για σημαντικό χρονικό διάστημα οπουδήποτε εκτός της Βρετανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή