Κρίσιμη δίκη για τα αναδρομικά στο ΣτΕ

Κρίσιμη δίκη για τα αναδρομικά στο ΣτΕ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμη δίκη για τις διεκδικήσεις χιλιάδων συνταξιούχων για  αναδρομικές παροχές και διάφορες χρονικές περιόδους που καλύπτουν – κατά περίπτωση – διαστήματα από το 2012 και ως το 2019, διεξάγεται σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που προήδρευσε σε τριμελή επιτροπή όπως προβλέπεται, αποφάσισε  να δικαστούν οι υποθέσεις για διεκδικήσεις αναδρομικών με τη λεγόμενη διαδικασία της πιλοτικής δίκης, – μία και έξω δηλαδή – προκειμένου να ξεκαθαριστεί το τοπίο και να ξέρουν οι συνταξιούχοι τί θα πάρουν, και αν θα πάρουν, και το Dημόσιο τί θα πληρώσει.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο, 40 περίπου υποθέσεις πρόκειται να εκδικαστούν με αντικείμενο διεκδικήσεις αναδρομικών παροχών που προκύπτουν, ως αιτήματα, είτε από την απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ το 2015 που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές για μετά τον Αύγουστο του 2012, είτε από την απόφαση του Δικαστηρίου που εκδόθηκε πρόσφατα – τον Οκτώβριο- και κατεδάφισε σημαντικά τμήματα του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου, κρίνοντας όμως ότι δεν θα δοθούν αναδρομικά ως την έκδοση της.

Στη σημερινή δίκη εκπροσωπούνται οι αιτούντες και ταμεία που παρεμβαίνουν και φυσικά το Δημόσιο.

Μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη σημερινή δίκη, όλες οι εκκρεμείς δίκες για αναδρομικά που βρίσκονται σε στάδιο εκκρεμοδικίας σε διάφορα δικαστήρια ανά την επικράτεια, παγώνουν, δεν δικάζονται δηλαδή έως ότου ξεκαθαριστεί το τοπίο από το ΣτΕ.

Πάντως, γνώστες των θεμάτων που προκύπτουν για τις διεκδικήσεις των αναδρομικών και με δεδομένες τις αποφάσεις του ΣτΕ, τις σημαντικές, του 2015 επί προεδρίας Σωτήρη Ρίζου που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές για μετά το 2012 αλλά και την απόφαση με πρόεδρο την Ειρήνη Σάρπ για τον νόμο Κατρούγκαλου, εκτιμούν, ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις αποφάσεις αυτές, ήδη έχει κλείσει σημαντικά την στρόφιγγα των αναδρομικών.

Ετσι, εκτιμάται ότι και η επικείμενη απόφαση θα κινηθεί περίπου στο ίδιο μήκος κύματος, αναγνωρίζοντας κάποιες διεκδικήσεις, αλλά οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί, μάλλον βρίσκονται εκτός πραγματικότητας.

Με τη σημερινή δίκη εκτιμάται ότι θα εξασφαλιστεί η ενιαία λύση του όλου θέματος, θα αποφευχθούν αντιφατικές αποφάσεις και το κυριότερο δεν θα ταλαιπωρηθούν οι συνταξιούχοι με προσφυγές, εφέσεις και λοιπά προσδοκώντας να πάρουν κάποια χρήματα, τα οποία μπορεί και να μην δικαιούνται.

Η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου που θα σηκώσει το βάρος της επίλυσης σωρείας αιτημάτων για αναδρομικά που έχουν ήδη διατυπωθεί ενώπιον των δικαστηρίων, αναμένεται να συνεδριάσει ως αργά σήμερα το μεσημέρι, σε μία από τις δυσχερέστερες υποθέσεις που θα αντιμετωπίσει σε μία τόσο μεγάλου εύρους υπόθεση.

Αφορμή για τη σύγκληση της Ολομέλειας και την εξέταση του συνόλου των θεμάτων που έχουν προκύψει για τα αναδρομικά, δόθηκε από αίτηση που υπέβαλλε στο ανώτατο δικαστήριο ο ΕΦΚΑ (ενιαίος φορέας κοινωνικής ασφάλισης,) εξαιτίας μίας εκκρεμούς δίκης στο Πρωτοδικείο με 46 πολίτες που είχαν προσφύγει ζητώντας αναδρομικά συγκεκριμένων περιόδων. Πάντως οι όποιες διεκδικήσεις έως τώρα έχουν προβληθεί στα δικαστήρια για αναδρομικά, αφορούν ακόμα και την περίοδο μετά το 2012 με βάση την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που είχε τότε κρίνει αντισυνταγματικές της περικοπές των συντάξεων,( η απόφαση εκδόθηκε το 2015) ενώ άλλες αφορούν μεταγενέστερες περιόδους και φθάνουν ως και την απόφαση του 2019 του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου, αποφασίζοντας παράλληλα, ότι αναδρομικά για ό,τι κρίθηκε αντισυνταγματικό για αυτόν τον νόμο δεν θα δοθούν.

Ετσι κι αλλιώς  το θέμα είναι σύνθετο και η επικείμενη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου εκτιμάται, ότι θα επιλύσει βασικές πτυχές ενός θέματος που αφορά σε χιλιάδες συνταξιούχους και προφανώς ενδιαφέρει και το δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή