Το ΚΙΝΑΛ ανεβάζει τους τόνους για τα εθνικά

Το ΚΙΝΑΛ ανεβάζει τους τόνους για τα εθνικά

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμάκωση της κριτικής απέναντι στην κυβέρνηση με άξονα τα εθνικά θέματα, εστιάζοντας κυρίως στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ, εξέπεμψε η χθεσινή τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά, στη συνεδρίαση των νέων τομεαρχών του Κινήματος Αλλαγής.

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για ανεπαρκή προετοιμασία της ελληνικής πλευράς, κάτι που, όπως σημείωσε, είχε ως αποτέλεσμα ο κ. Μητσοτάκης «να μεταβληθεί σε αμήχανο θεατή της συνέντευξης» του Αμερικανού προέδρου. Παράλληλα, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός πήγε στις ΗΠΑ «χωρίς να εξασφαλίσει τη στήριξη όλων των δυνάμεων σε μια εθνική γραμμή», επανέφερε στο προσκήνιο το πάγιο αίτημα της Χαρ. Τρικούπη για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ενώ τόνισε ότι στην Ουάσιγκτον «δεν προβλήθηκαν όπως έπρεπε οι ελληνικές θέσεις απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα».

Αλλωστε, μήνυμα με το οποίο θα ζητάει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση στα εθνικά θέματα αναμένεται να στείλει η κ. Γεννηματά και στο σημερινό τετ α τετ με τον πρωθυπουργό, στο οποίο εκτιμάται ότι θα επαναλάβει τις βασικές θέσεις της παράταξης στα ελληνοτουρκικά, όπως η προσφυγή στη Χάγη για την επίλυση των ζητημάτων της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον στρέφεται στο αν και τι θα συζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, σχετικά με τα ζητήματα του εκλογικού νόμου και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, όσον αφορά το πρώτο πεδίο, επανέλαβε χθες ότι η παράταξη έχει καταθέσει εδώ και καιρό τις προτάσεις της, τασσόμενη κατά «των μπόνους που οδηγούν σε κοινοβουλευτική επιβίωση κυβερνήσεων λαϊκής μειοψηφίας».

Με βάση το γενικότερο κλίμα που εκπέμπεται από τη Χαρ. Τρικούπη, εκτιμάται πως οι πιθανότητες σύγκλισης με την κυβέρνηση για από κοινού ψήφιση νέου εκλογικού συστήματος είναι ιδιαίτερα περιορισμένες, μιας και το χάσμα για το μπόνους στο πρώτο κόμμα θεωρείται αγεφύρωτο. «Ακόμη και αν υπάρξουν υποχωρήσεις από το Μαξίμου, με βάση τις θέσεις που έχουν διαρρεύσει, η απόσταση παραμένει μεγάλη», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ» κομματική πηγή.

Τέλος, για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, η κ. Γεννηματά επανέλαβε ότι αν ο πρωθυπουργός επιχειρήσει «να εκλέξει Πρόεδρο με βάση μόνο την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία και τις εσωκομματικές διευθετήσεις της Ν.Δ.», τότε το ΚΙΝΑΛ θα καταθέσει δική του πρόταση με πρόσωπο από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Πάντως, από τη Χαρ. Τρικούπη τονίζουν ότι «δεν βιάζονται» σχετικά με την προεδρική εκλογή, κάτι που πιθανότατα μεταφράζεται στο ότι η κ. Γεννηματά μάλλον δεν θα θίξει το ζήτημα στη σημερινή συνάντηση, αν δεν το πράξει ο πρωθυπουργός.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή