Μάχη μεγάλων για το κόκκινο πακέτο των 12 δισ. της Alpha

Μάχη μεγάλων για το κόκκινο πακέτο των 12 δισ. της Alpha

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια αναμένεται να δώσουν το «παρών» στην τιτλοποίηση μαμούθ του χαρτοφυλακίου Galaxy, που υλοποιεί η Alpha Bank και το οποίο περιλαμβάνει κόκκινα δάνεια έως και 12 δισ. ευρώ. 

Η διοίκηση της Alpha Bank, μέσω του συμβούλου της Deutsche Bank και των PwC, Alantra και AXIA, άνοιξε τη διαδικασία, διαθέτοντας στους εν δυνάμει επενδυτές τις συμβάσεις εμπιστευτικότητας, με στόχο οι μη δεσμευτικές προσφορές να υποβληθούν στα τέλη Μαρτίου. Το μέγεθος της τιτλοποίησης –η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη– προεξοφλεί τη συμμετοχή στη διαδικασία σημαντικών ονομάτων από την επενδυτική κοινότητα.

Μεταξύ αυτών, τα επενδυτικά κεφάλαια Apollo, Bain, Cerberus, Lonestar, Pimco, ενώ δεν αποκλείεται ενδιαφέρον να εκδηλώσει και η Centerbridge, παρά το γεγονός ότι έχει συμφωνήσει στη μεταβίβαση στην Alpha Bank του ποσοστού που ελέγχει σήμερα στην εταιρεία διαχείρισης Cepal, η οποία θα μεταβιβαστεί στον επενδυτή που θα αναλάβει την τιτλοποίηση. Ζητούμενο αποτελεί η συμμετοχή της Fortress, μετά τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Eurobank για την εξαγορά του 80% της εταιρείας διαχείρισης FPS.

Η διοίκηση της Alpha Bank έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αξιολόγησης του χαρτοφυλακίου που θα τιτλοποιηθεί, προκειμένου να λάβει την αναγκαία βαθμολογία (ΒΒ-) που απαιτεί η συμμετοχή της τράπεζας στον μηχανισμό των κρατικών εγγυήσεων, τον «Ηρακλή». Η σχετική διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Οπως έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης, η τράπεζα θα συμμετάσχει στον «Ηρακλή», κάνοντας χρήση των κρατικών εγγυήσεων έως και του ποσού των 3,7 δισ. ευρώ, προσδιορίζοντας σε αυτό το επίπεδο και το τμήμα των senior ομολόγων που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της τιτλοποίησης και το οποίο η τράπεζα θα κρατήσει στον ισολογισμό της. Η τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι θα διαθέσει το μεγαλύτερο μέρος των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes) και συγκεκριμένα το 95%, στοιχείο που σε συνδυασμό με την πώληση του 80% της Cepal, ανεβάζει τις προσδοκίες για το τίμημα που θα επιτευχθεί σε υψηλά επίπεδα. 

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι οι δεσμευτικές προσφορές θα υποβληθούν περί τα τέλη Ιουνίου, ενώ η ολοκλήρωση της συναλλαγής σε συνδυασμό με την υλοποίηση του carve out, δηλαδή της μεταφοράς του προσωπικού από τη διεύθυνση καθυστερήσεων της τράπεζας στη Cepal, αναμένεται τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Το σχέδιο αποσκοπεί στην πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας με τη μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 20% από 44% που είναι με βάση τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου της τράπεζας και την υποχώρηση του δείκτη κάτω από το 10% στο τέλος του 2022. Εκτός από το χαρτοφυλάκιο των 12 δισ. ευρώ και το 80% της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων Cepal, ο επενδυτής ή η κοινοπραξία των επενδυτών που θα πλειοδοτήσει, θα αναλάβει και τη διαχείριση άλλων 7 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θα παραμείνουν στον ισολογισμό της Alpha Bank.

Τα δάνεια των 12 δισ. ευρώ που θα ενταχθούν στην τιτλοποίηση θα είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα «βαθιά κόκκινα», απαλλάσσοντας την τράπεζα από το χειρότερο κομμάτι των NPEs. Συγκεκριμένα, το 75% είναι δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και καταγγελμένα, ενώ το 25% είναι σε καθυστέρηση κάτω των 90 ημερών. Οπως προκύπτει από την ανάλυση του χαρτοφυλακίου, το 46% είναι δάνεια ιδιωτών και το 54% επιχειρηματικά δάνεια. Το 39% είναι στεγαστικά δάνεια με εξασφαλίσεις, το 18% δάνεια μικρών επιχειρήσεων, το 16% δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το 15% καταναλωτικά δάνεια, το 10% δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων και το 2% ναυτιλιακά δάνεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή