Αυξάνοντας το προσδόκιμο υγιούς ζωής

Αυξάνοντας το προσδόκιμο υγιούς ζωής

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υγιεινές συνήθειες, όπως είναι η διατήρηση του σωματικού βάρους στα επιθυμητά επίπεδα, η ήπια κατανάλωση οινοπνεύματος και η τακτική σωματική άσκηση επί τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, μπορούν να επιμηκύνουν σημαντικά τη ζωή με καλή υγεία, ακόμα και για δέκα χρόνια. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όλοι όσοι ακολουθούν υγιεινές συνήθειες  μπορούν να περιμένουν πολύ περισσότερα χρόνια καλής υγείας, συγκριτικά με αυτούς που καπνίζουν, πίνουν υπερβολικά ή είναι παχύσαρκοι.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Medical Journal, περιελάμβανε δεδομένα από περισσότερους από 110.000 ανθρώπους και εστιάστηκε ιδιαίτερα στις περιπτώσεις καρδιαγγειακών νόσων, καρκίνου και διαβήτη τύπου 2 (της μορφής που εμφανίζεται κυρίως σε παχύσαρκους ενήλικες). Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημόνων του Αμστερνταμ επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους σε πέντε υγιεινές συνήθειες «χαμηλού κινδύνου» (ποτέ κάπνισμα, υγιής δείκτης μάζας σώματος, από 18 μέχρι 25, ήπια έως εντατική φυσική δραστηριότητα επί τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά, ήπια κατανάλωση αλκοόλ και υγιεινή διατροφή). Στη συνέχεια, αναζήτησαν το προσδόκιμο υγιούς ζωής, δηλαδή χωρίς την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη ή καρκίνου και ιδιαίτερα πόσα τέτοια χρόνια σε καλή υγεία μπορούσαν να περιμένουν όσοι έκλειναν τα πενήντα.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν ότι οι γυναίκες που ακολουθούν υγιεινό τρόπο ζωής, υιοθετώντας τουλάχιστον τέσσερις από τους πέντε παράγοντες «χαμηλού κινδύνου», είχαν στα πενήντα τους χρόνια προσδόκιμο ζωής, σε καλή υγεία, άλλα 34,4 έτη. Θα ζούσαν δηλαδή με καλή υγεία (χωρίς καρκίνο, διαβήτη ή καρδιά) μέχρι τα 84 χρόνια. Αντιθέτως οι γυναίκες που δεν είχαν υιοθετήσει κανέναν από τους πέντε παράγοντες υγιεινής ζωής, είχαν προσδόκιμο υγιεινής ζωής στα 50 τους, μόλις 23,7 έτη.

Οι πενηντάρηδες μπορούσαν να περιμένουν να ζήσουν με καλή υγεία, αλλά 31,1 χρόνια χωρίς ασθένειες, εφόσον βέβαια είχαν υιοθετήσει τέσσερις ή πέντε παράγοντες υγιεινής ζωής. Τις μικρότερες πιθανότητες για μακροζωία και καλή υγεία είχαν οι άνδρες που κάπνιζαν μέχρι 15 τσιγάρα την ημέρα και οι γυναίκες και οι άνδρες που είχαν δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο από 30, ήταν δηλαδή παχύσαρκοι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή