Εμβάθυνση συνεργασιών με ξένα ΑΕΙ

Εμβάθυνση συνεργασιών με ξένα ΑΕΙ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλο ενδιαφέρον από αμερικανικά πανεπιστήμια για συνεργασίες με ελληνικά εισέπραξε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στις ΗΠΑ, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Τέλη Μαρτίου αναμένεται η πρώτη επίσκεψη ομάδας εκπροσώπων αμερικανικών ΑΕΙ στην Ελλάδα για να γίνει το επόμενο, πιο εξειδικευμένο βήμα συνεργασίας με ελληνικά ΑΕΙ. Το ενδιαφέρον είχε διαφανεί ήδη από την ημερίδα ενημέρωσης που διοργανώθηκε διαδικτυακά προ ημερών από το ελληνικό υπουργείο, καθώς σε αυτή μετείχαν εκπρόσωποι από 120 πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, χθες η κ. Κεραμέως είχε συνάντηση με την  υφυπουργό της αμερικανικής κυβέρνησης για την Παιδεία και τον Πολιτισμό κ. Mαρί Ρόις για το θέμα των συνεργασιών με τις ΗΠΑ τόσο σε επίπεδο υπουργείων όσο και σε επίπεδο Ιδρυμάτων. Μεταξύ των κύριων στόχων είναι η εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών ΑΕΙ, η συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και σε θερινά προγράμματα στη χώρα μας, και η ανταλλαγή φοιτητών και ερευνητών των δύο χωρών. Επίσης, η κ. Κεραμέως είχε συναντήσεις με εκπροσώπους ΑΕΙ όπως του πανεπιστημίου Georgetown και του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος (Center for Hellenic Studies in Greece) στο Harvard.

Στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου αντιπροσωπεία αμερικανικών πανεπιστημίων θα έλθει στην Ελλάδα για να διερευνηθούν πιθανές συνεργασίες. Μεταξύ των ΑΕΙ που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι και ορισμένα της περίφημης Ivy League. Οι Αμερικανοί θα έχουν μία προπαρασκευαστική συνάντηση με ομάδα πρυτάνεων και εν συνεχεία με ενδιαφερόμενα ελληνικά πανεπιστήμια, ώστε να προχωρήσουν επιμέρους συνεργασίες.

«Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Το έδαφος είναι ιδιαίτερα πρόσφορο για την ανάπτυξη συνεργασιών στην εκπαίδευση, και ειδικότερα μεταξύ των αμερικανικών και των ελληνικών πανεπιστημίων. Πάνω σε αυτό τον στόχο εργαζόμαστε, για να διευκολύνουμε την προσέγγιση των δύο πλευρών» δήλωσε, μιλώντας χθες στην «Κ», η κ. Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας ότι η προσέλκυση ξένων φοιτητών και η εξωστρέφεια των ελληνικών ΑΕΙ αποτελεί εθνικό στόχο. Μάλιστα, έχει προγραμματιστεί για τις 24 Ιανουαρίου –τη Διεθνή Ημέρα Εκπαίδευσης– ημερίδα στο υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία θα παρουσιαστούν τα ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά προγράμματα, καθώς και το πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό σε ελληνικά ΑΕΙ. Πρόκειται για το προπτυχιακό στην Αρχαιολογία, στην Ιστορία και στη Φιλολογία της Αρχαίας Ελλάδας που θα αρχίσει να λειτουργεί τον προσεχή Οκτώβριο από τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.

Την ίδια στιγμή, εκτός από τις ΗΠΑ ανάλογη προσπάθεια γίνεται προς την Κίνα. Ενδεικτικά, ο γ.γ. Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Αποστόλης Δημητρόπουλος, ταξίδεψε πρόσφατα στην Κίνα. Ο κ. Δημητρόπουλος απηύθυνε πρόσκληση στις κινεζικές αρχές για την οργάνωση επίσκεψης πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Κίνας στην Ελλάδα, με σκοπό τη διεύρυνση και την εμβάθυνση της συνεργασίας τους με τα ελληνικά ΑΕΙ και την ανάπτυξη της διεθνούς εκπαίδευσης μεταξύ των δύο χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή