Κάν’ το όπως οι Metallica

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το καλοκαίρι του 2018, η διεθνής κοινή γνώμη είχε συγκλονιστεί από την πυρκαγιά στην ανατολική Αττική με απολογισμό 102 νεκρούς. Ανάμεσα σ’ εκείνους που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να μελετήσουν το φαινόμενο και να συνδράμουν τους πληγέντες ήταν πυροσβέστες και εμπειρογνώμονες από την Αυστραλία, όπως επίσης και ομογενείς βουλευτές. Στις 3 Αυγούστου 2018, δέκα ημέρες μετά την πυρκαγιά στο Μάτι, την Αθήνα είχε επισκεφθεί 12μελής ομάδα Αυστραλών αξιωματούχων. Οι δέκα από αυτούς ήταν πυροσβέστες από τη Νέα Νότια Ουαλλία και τη Βικτόρια και οι άλλοι δύο υπάλληλοι του τμήματος αντιμετώπισης κρίσεων του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών. Σκοπός τους ήταν να συλλέξουν πληροφορίες για τα αίτια της πρωτοφανούς στα χρονικά καταστροφής και να συνδράμουν τις ελληνικές υπηρεσίες στη διαχείριση της καταστροφής. «Στόχος μας είναι να δούμε από πού προκλήθηκε η πυρκαγιά, να εκτιμήσουμε το μέγεθος της καταστροφής και να βοηθήσουμε τις τοπικές κοινωνίες να ανακάμψουν από αυτή την τρομερή κατάσταση», είχε δηλώσει ο επικεφαλής του κλιμακίου, Τζος Τέρνερ. Την αποστολή των εμπειρογνωμόνων είχαν συνοδεύσει ομογενείς βουλευτές στο Κοινοβούλιο της Αυστραλίας. Ενας απ’ αυτούς, ο Στιβ Γεωργαντάς, είχε πει σχετικά με την αντίδραση της ομογένειας στην καταστροφή: «Ολοι είχαν ενδιαφέρον να μάθουν τι έγινε και πώς μπορούν να βοηθήσουν. Δεν είναι μόνο η παροικία στην Αυστραλία, όλος ο κόσμος ενδιαφέρθηκε, αγαπάνε την Ελλάδα». Είχε μάλιστα αποκαλύψει ότι τα ελληνικά σωματεία είχαν διοργανώσει στην Αδελαΐδα τουρνουά ποδοσφαίρου για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων. Ενάμιση χρόνο μετά τη φωτιά της Ανατολικής Αττικής, στην Αυστραλία συντελείται μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών, που μαίνονται ανεξέλεγκτες.

Ενδιαφέρον να συνδράμουν το έργο των Αυστραλών πυροσβεστών έχουν εκδηλώσει αρκετές χώρες του εξωτερικού, ενώ σημαντική είναι η ανταπόκριση στην έκκληση για δωρεές που απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον. Καναδάς και  ΗΠΑ έχουν στείλει πυροσβέστες στα μέτωπα, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Παπούα Νέα Γουινέα έχουν προσφέρει βοήθεια σε στρατιωτικό εξοπλισμό, ενώ Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία έχουν επίσης προθυμοποιηθεί να συνδράμουν. «Τηλεφώνησα στον Σκοτ Μόρισον σήμερα το πρωί για να προσφέρω άμεση επιχειρησιακή βοήθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών, την προστασία των πληγέντων και την προστασία της βιοποικιλότητας», ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Γάλλος πρόεδρος. Την 7η Ιανουαρίου, η μικρή Εσθονία έστειλε 50.000 ευρώ στον αυστραλιανό Ερυθρό Σταυρό, ενώ σε δωρεές έχουν προχωρήσει και διασημότητες όπως ο τραγουδιστής Ελτον Τζον και το μέταλ συγκρότημα Metallica. Το επίσημο ελληνικό κράτος δεν έχει προς το παρόν κινητοποιηθεί και αρκετοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν πως πλησιάζει η στιγμή που η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει το fair play και να ανταποδώσει τη βοήθεια που είχε προσφέρει η Αυστραλία το «μαύρο» ελληνικό καλοκαίρι του 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή