500 λέξεις με τη Χαριτίνη Μαλισσόβα

500 λέξεις με τη Χαριτίνη Μαλισσόβα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Χαριτίνη Μαλισσόβα είναι εκπαιδευτικός και ζει στον Βόλο. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Θεσσαλία», στο κυριακάτικο φύλλο της οποίας δημοσιεύονται συνεντεύξεις, άρθρα και κριτικές της για το βιβλίο, τον κινηματογράφο και την εκπαίδευση. Συνεντεύξεις και κριτικές της δημοσιεύονται και στο ηλεκτρονικό περιοδικό Diastixo.gr.

Εχει γράψει τέσσερα παραμύθια που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Θεσσαλία». Η ποιητική συλλογή «Ιδεατή Ολότητα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός, είναι το πρώτο της βιβλίο.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Μονίμως δίπλα μου υπάρχει μια στήλη με τα τρέχοντα, όπως συνηθίζω να τα ονομάζω. Είκοσι βιβλία μετρώ αυτή τη στιγμή. Πρόκειται για βιβλία κάθε λογοτεχνικού είδους από τις πρόσφατες εκδόσεις, από τα οποία επιλέγω ποια θα διαβάσω και ποια θα προβάλλουμε στην εφημερίδα «Θεσσαλία».

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Είμαι ήδη ηρωίδα στο πολύ ωραίο εφηβικό βιβλίο της Αργυρώς Μουντάκη με αναφορές στον Βόλο, στο «Στοιχειωμένο σπίτι» (εκδόσεις Μίνωας). Θα ήθελα να εμπνεύσω ως χαρακτήρας κι άλλα μυθιστορήματα.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους ποιητές ή συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Λόγω ιδιότητας έχω τη χαρά να μπορώ να γνωρίσω όλους τους ζώντες που θαυμάζω, έστω μέσω συνεντεύξεων. Από τους τεθνεώτες θα ήθελα να έχω προλάβει να γνωρίσω και να καλέσω σε δείπνο τον Κωστή Παλαμά και τον Οδυσσέα Ελύτη.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Τα βιβλία που αγάπησα, γενικά, μου έμαθαν να μην είμαι απόλυτη, χωρίς να αποποιούμαι τις δικές μου αρχές.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Τον «Μόμπι Ντικ» του Χέρμαν Μέλβιλ, από τη σειρά Orbis Literae των εκδόσεων Gutenberg, στην εξαιρετική μετάφραση του Α.Κ. Χριστοδούλου.

Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

Τα «Απαντα» του Οδυσσέα Ελύτη, τον υπέροχο τόμο από τις εκδόσεις Ικαρος που έχω πάντα δίπλα μου από το 2009.

«Ιδεατή ολότητα»: Ποια είναι; Πού να την αναζητήσουμε;

Είναι ό,τι επιθυμήσαμε ή ονειρευτήκαμε και προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε. Οταν κοιτάζουμε πίσω και νιώθουμε ότι δεν έχουμε χάσει χρόνο. Κι όταν κοιτάζουμε μπροστά και υπάρχει προοπτική. Στις επιλογές μας θα αναζητήσουμε την Ιδεατή Ολότητα.

Ποιος στίχος ταιριάζει καλύτερα στον τίτλο της συλλογής;

Αγάπη, Πάθος, Σαγήνη και Ηδονή/ μετουσιώνουν την υπόστασή μας/ σε Ιδεατή Ολότητα.

Εχετε Facebook, Twitter κ.τ.λ.; Υπάρχει καθόλου ποίηση εκεί;

Από το 2009 είμαι πιο ενεργή στο Facebook. Θα απαντήσω παραλλάσσοντας λίγο τα λόγια του Τζόζεφ Ζουμπέρ: «Δεν θα βρεις –ούτε θα δημιουργήσεις– την ποίηση πουθενά, αν δεν κουβαλάς λίγη μέσα σου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή