Σκηνοθετική «απογείωση» της Ιστορίας

Σκηνοθετική «απογείωση» της Ιστορίας

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

1917 ★★★★

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΡΑΜΑ

Σκηνοθεσία: Σαμ Μέντες

Ερμηνείες: Ντιν-Τσαρλς Τσάπμαν, Τζορτζ Μακέι, Κόλιν Φερθ, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς

Ο βραβευμένος με Οσκαρ Σαμ Μέντες ακολουθεί το μονοπάτι που χάραξε προ διετίας ο Κρίστοφερ Νόλαν με την επική «Δουνκέρκη», παντρεύοντας την ιστορικής υφής περιπέτεια με μια πιο καλλιτεχνική κινηματογραφική προσέγγιση. Και τα καταφέρνει άριστα, επιλέγοντας μάλιστα όχι κάποια από τις διάσημες μάχες του Β΄ Παγκοσμίου, αλλά τα λιγότερο τραγουδισμένα χαρακώματα του Μεγάλου Πολέμου. Πρωταγωνιστές της ιστορίας, η οποία μάλιστα όπως διαβάζουμε παραδίδεται από τον παππού του σκηνοθέτη, είναι δύο νεαροί Βρετανοί στρατιώτες, οι οποίοι αναλαμβάνουν μια επικίνδυνη αποστολή: να διασχίσουν ταχύτατα μια εχθρική περιοχή προκειμένου να παραδώσουν κρίσιμο μήνυμα σε ένα προωθημένο σύνταγμα, το οποίο βαδίζει ανυποψίαστο σε θανάσιμη παγίδα.

Ο Μέντες και η συν-σεναριογράφος του, Κρίστιν Γουίλσον-Κερνς, κρατούν την αφήγησή τους σφιχτά επικεντρωμένη στην περιπέτεια των δύο φαντάρων, τοποθετώντας την ευρύτερη πολεμική σύρραξη γύρω τους, δίχως πάντως να παρακολουθούν στα σοβαρά την εξέλιξή της. Πετυχαίνουν έτσι διάνα, μετατρέποντας ένα ιστορικό στιγμιότυπο σε αγωνιώδες θρίλερ, μοναδικά κινηματογραφημένο: από το επικό εναρκτήριο 20λεπτο μονοπλάνο –ίσως το κορυφαίο που έχουμε δει ποτέ σε φιλμ του είδους– μέχρι και την τρελή κούρσα του φινάλε, η ταινία συνολικά αποτελεί πραγματική επίδειξη σκηνοθετικής δεξιοτεχνίας, κίνησης της κάμερας και χειρισμού της σκηνογραφίας.

Ανά στιγμές ανακαλούμε εικόνες από τον ρηξικέλευθο «Γιο του Σαούλ» του Λάζλο Νέμεθ, καθώς οι ήρωες βαδίζουν μέσα σε ένα κολασμένο τοπίο, ανάμεσα σε λάσπη, αίμα, νεκρούς και ετοιμοθάνατους, με την κάμερα στραμμένη στην πλάτη τους να τους ακολουθεί. Αλλοτε πάλι το πράγμα ησυχάζει, αποκτώντας πιο ανθρώπινη διάσταση, ενώ το ίδιο ισχύει και με την εναλλαγή μεταξύ ανοιχτών και κλειστών χώρων η απειλή ωστόσο καραδοκεί παντού, είτε στα κλειστοφοβικά υπόγεια χαρακώματα είτε στο ανοιχτό πεδίο, όπου βρέχει όλμους και… αεροπλάνα. Ολα αυτά δένουν μεταξύ τους και παρουσιάζονται σχεδόν σαν ένα ενιαίο επεισόδιο, όχι ακριβώς ένα πλάνο αλλά σε μια ροή. Από μόνο του αυτό, ειδικά στο συγκεκριμένο είδος, συνιστά θαυμαστό επίτευγμα.

Οσο για τις ερμηνείες, ο Μέντες εμπιστεύεται τους κεντρικούς χαρακτήρες σε νέους Βρετανούς ηθοποιούς όπως ο Ντιν-Τσαρλς Τσάπμαν και ο Τζορτζ Μακέι δίνοντας τους συμπληρωματικούς ρόλους ανώτατων αξιωματικών στους λαμπερούς Κόλιν Φερθ και Μπένεντικτ Κάμπερμπατς. Το «1917» απέσπασε ήδη τις Χρυσές Σφαίρες καλύτερου δράματος και σκηνοθεσίας, ενώ συγκαταλέγεται ανάμεσα και στα οσκαρικά φαβορί.

HOME CINEMA

«Ταξίδι» στους φόβους της σύγχρονης Αμερικής

Στη σκιά του φεγγαριού ★★½

ΘΡΙΛΕΡ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2019)

Σκηνοθεσία: Τζιμ Μικλ

Ερμηνείες: Μπόιντ Χόλμπρουκ, Κλεοπάτρα Κόουλμαν, Μάικλ Κ. Χολ

Το αστυνομικό θρίλερ συναντά την επιστημονική φαντασία σε ένα ατμοσφαιρικό φιλμ του Netflix, που εκτείνεται τόσο στον χρόνο όσο και –κάπως άτσαλα είναι η αλήθεια– στους φόβους της σύγχρονης Αμερικής. Ερμηνευμένος από τον Μπόιντ Χόλμπρουκ του τηλεοπτικού «Narcos», ο πρωταγωνιστής, Λοκ, είναι ένας νέος αστυνομικός, στη βάρδια του οποίου θα τύχει μια παράξενη υπόθεση: ταυτόχρονα και μυστηριωδώς, τρία άσχετα μεταξύ τους άτομα πεθαίνουν από ακατάσχετη αιμορραγία. Ο Λοκ καταφέρνει να βρει και να καταδιώξει την υπεύθυνη, ωστόσο η βραδιά τελειώνει τραγικά για τον ίδιο. Ολα αυτά συμβαίνουν το 1988, με την υπόθεση να γίνεται εμμονή στον αστυνομικό, ο οποίος επανέρχεται σε αυτήν ξανά και ξανά με το πέρασμα των δεκαετιών, ώσπου θα φτάσει σε μια συγκλονιστική ανακάλυψη.

Σκηνοθετική «απογείωση» της Ιστορίας-1

Ο Μπόιντ Χόλμπρουκ πρωταγωνιστεί στο θρίλερ φαντασίας του Netflix.

Το σενάριο των Γκρέγκορι Γουάιντμαν και Τζέφρι Τοκ ξεκινά από μια ατμοσφαιρική αστυνομική ιστορία για να εξελιχθεί σε προσωπικό εμμονικό ταξίδι το τραύμα που αποκτά ο Λοκ την νύχτα του 1988 καθορίζει για πάντα τη ζωή του, εν αγνοία του ωστόσο αφορά πολύ περισσότερους από τον ίδιο. Στην πορεία για να ανακαλύψει την αλήθεια, θα περάσει κάμποσες περιπέτειες και θα ξεχάσει κάποιες από τις πραγματικές αξίες της ζωής. Το φιλμ οργανώνει τη δράση και τον ρυθμό του με τρόπο που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή, δίχως πάντως να καινοτομεί ιδιαίτερα σε οτιδήποτε.

Από την άλλη, συζητήσιμη μπορεί να θεωρηθεί και η κοινωνική-ηθικοπλαστική διάσταση που δίνεται εδώ, η οποία αν και πιθανότατα αγαθών προθέσεων, είναι μάλλον απλοϊκή και πρόχειρα διατυπωμένη μοιάζει δε ως συνταγή με πολλές άλλες που έχουμε δει σε ταινίες και σειρές του Netflix. Τέλος, πάντα ευπρόσδεκτη είναι η παρουσία του αγαπημένου τηλεοπτικού «Dexter», Μάικλ Κ. Χολ, έστω σε δεύτερο ρόλο, τον οποίο ερμηνεύει άρτια ως συνήθως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή