Με θετικό πρόσημο ο απόηχος των συναντήσεων στη Βουλή

Με θετικό πρόσημο ο απόηχος των συναντήσεων στη Βουλή

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη εξέρχεται το πολιτικό σύστημα από τον κύκλο των συναντήσεων που, αμέσως μετά από ένα δύσκολο, εξαιτίας της συγκυρίας, ταξίδι στις ΗΠΑ, επιδίωξε να έχει με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός. Ο κύκλος αυτός, ως γνωστόν, θα κλείσει την ερχόμενη Δευτέρα με τη συνάντηση με τον κ. Δημ. Κουτσούμπα, καθώς ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ απουσίαζε σήμερα στο εξωτερικό, πλην όμως, το με θετικό πρόσημο διαμορφωθέν σκηνικό δεν αναμένεται πως θα αλλάξει.

Κατ’ αρχήν είναι το γεγονός ότι συμβολικά οι συναντήσεις αυτές έγιναν εντός του Κοινοβουλίου και όχι στο μέγαρο Μαξίμου, προσδίδοντας έτσι και μια επιπρόσθετη θεσμική διάσταση σε αυτό που, όπως τονίζεται και σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, συνιστά «σταθερή επιδίωξη του πρωθυπουργού για συνεννόηση σε μείζονα ζητήματα, ιδίως σε αυτά που αφορούν στα εθνικά μας ζητήματα». Η Βουλή των Ελλήνων αποτελεί τον κύριο χώρο για την επίτευξη συνεννόησης μέσω συζητήσεων και διαβουλεύσεων. Οχι πως αυτό δεν μπορεί να επιδιωχθεί και στο μέγαρο Μαξίμου. Πλην όμως εκεί ο χώρος διαπνέεται συμβολικά από την αίσθηση περισσότερο πραγματοποίησης πρωθυπουργικών ανακοινώσεων, και όχι τόσο διακομματικών διαβουλεύσεων.

Από όσα είπαν όλοι -πλην του κ. Αλ. Τσίπρα- οι πολιτικοί αρχηγοί τόσο σε συνομιλητές τους μετά το τέλος των συναντήσεων, όσο και στις επίσημες δηλώσεις τους, προκύπτει ότι υποδέχθηκαν θετικά την πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη, καθώς και ότι έγινε ουσιαστική συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε μόνο σε σχόλια περί του αν συνήλθε από το τζετ λαγκ ο πρωθυπουργός, φανερώνοντας περισσότερο την έκπληξή του από το άμεσο της ενημέρωσης που παρέσχε ο κ. Μητσοτάκης στους πολιτικούς αρχηγούς, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η «παραφωνία» μοιάζει να συνεχίστηκε και μετά, όταν στις δηλώσεις του στις τηλεοπτικές κάμερες ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για επιμονή του κ. Μητσοτάκη σε επιλογές που διχάζουν.

«Απ’ όσα άκουσα βγαίνω ενημερωμένη» φέρεται, σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, να είπε μιλώντας σε συνεργάτες της η κυρία Φωτεινή Γεννηματά. «Αυτό που πρέπει να πιστώσουμε στον πρωθυπουργό είναι ένα θετικό βήμα στην κατανόηση των περαιτέρω εξελίξεων» υπογράμμισε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Ικανοποιημένος από τη συζήτηση που είχε με τον κ. Μητσοτάκη φάνηκε εξερχόμενος του πρωθυπουργικού γραφείου και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης, κάτι που ουσιαστικά αποτυπώθηκε και στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το κόμμα του: «Για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, τις εκτιμήσεις και θέσεις του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις γενικότερες γεωπολιτικές  εξελίξεις, και τον εκλογικό νόμο ενημέρωσε τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο κ. Βαρουφάκης, αφού τον ευχαρίστησε, ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τις θέσεις και εκτιμήσεις του ΜέΡΑ25».

Αναμφισβήτητα, και με κάποια εξαίρεση την παράμετρο που αφορά τις σχέσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, η γενικότερη εικόνα από τις συναντήσεις αυτές διακρίνεται από ένα «άρωμα πολιτικού πολιτισμού» που απουσίαζε από τον κύκλο των πρωταγωνιστών της πολιτικής σκηνής τουλάχιστον κατά την περασμένη δεκαετία. Αυτό φάνηκε, πέραν των όποιων συμβολισμών, και από την ουσία των όσων λίγων μεν πλην περιεκτικών δήλωσαν επισήμως οι αρχηγοί των κομμάτων. Μακριά από κορώνες, παρουσίασαν θέσεις και προτάσεις, τόσο για τα εθνικά ζητήματα, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και με την Τουρκία, ή και για το πώς θα πρέπει να στέκεται το ελληνικό πολιτικό σύστημα έναντι όλων αυτών, όσο και για το έτερο θέμα που απασχόλησε τις συζητήσεις τους, έστω και σε πρώτη φάση λιγότερο αναλυτικά, δηλαδή τον νέο εκλογικό νόμο που τέθηκε απόψε προς δημόσια διαβούλευση.

Από τα αξιοσημείωτα, τέλος, είναι πως ουδείς εκ των συνομιλητών του πρωθυπουργού έσπασε τον κανόνα της εμπιστευτικότητας όσων συζητήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών.

Ολα τα προαναφερόμενα, αλλά και η φράση στην πρωθυπουργική ανακοίνωση ότι ο κ. Μητσοτάκης αφού άκουσε τους συνομιλητές του «επανέλαβε τη σταθερή επιλογή του, να συζητά με τις πολιτικές δυνάμεις για κάθε κρίσιμο θέμα που απασχολεί τη χώρα», μάλλον αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για τα επόμενα βήματα στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή