Ανοδική κίνηση στα διεθνή χρηματιστήρια

Ανοδική κίνηση στα διεθνή χρηματιστήρια

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια στον απόηχο των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή, ενώ τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια σημείωσαν άνοδο, μετά τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ ως αντίποινα στη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ στις 3 Ιανουαρίου. Εντούτοις, προς το τέλος της εβδομάδας διεφάνη πως δεν θα υπάρξει περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση άμεσα, με τον πρόεδρο Donald Trump να δηλώνει πως ήρθε η στιγμή για μια νέα πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Ως αποτέλεσμα, οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές κινήθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά την Παρασκευή, ενώ η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου οδήγησε σε πτώση του γιεν και του χρυσού που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια σε περιπτώσεις αύξησης του επενδυτικού κινδύνου.

Συγκεκριμένα, η ισοτιμία δολάριο/γιεν ανήλθε σε υψηλό 2 εβδομάδων 109,59 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, ύστερα από το χαμηλό 3 μηνών 107,63 ενδοσυνεδριακά την Τετάρτη, ενώ η τιμή του χρυσού κυμαινόταν κοντά στα $1.1550/ουγγιά την ώρα συγγραφής του άρθρου την Παρασκευή αφού ξεπέρασε τα $1.600/ουγγιά την Τετάρτη για πρώτη φορά κατά τα τελευταία επτά χρόνια. Στις αγορές συναλλάγματος, η ισοτιμία ευρώ/δολάριο βρέθηκε σε χαμηλό 2 εβδομάδων 1,1090 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, μετά τα θετικά στοιχεία ADP για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ και τα γερμανικά στοιχεία βιομηχανικής παραγωγής για τον Νοέμβριο που έδειξαν πως πιθανόν να σημειωθεί πτώση της παραγωγής κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Σε αυτό το περιβάλλον, η απόδοση των 10ετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησε προσωρινά σε χαμηλά ενός μήνα 1,70% την Τετάρτη, προτού κινηθεί και πάλι υψηλότερα κοντά στην περιοχή του 1,85-1,90% προς το τέλος της εβδομάδας. Στην Ευρώπη, η απόδοση των 10ετών γερμανικών κυβερνητικών ομολόγων υποχώρησε επίσης προσωρινά σε χαμηλά 3 εβδομάδων -0,31% τη Δευτέρα, προτού ενισχυθεί προς το -0,22% προς το τέλος της εβδομάδας, χαμηλότερα ωστόσο από το υψηλό 7 μηνών -0,16% που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Μετά τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στις εμπορικές συζητήσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, όπου ο Κινέζος αντιπρόεδρος Liu He και ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να υπογράψουν την «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη εβδομάδα στις 13-15 Ιανουαρίου. Η συμφωνία αυτή –οι λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί– στην οποία κατέληξαν οι ΗΠΑ και η Κίνα το Δεκέμβριο έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων αναμένεται να μειώσει μέρος των δασμών που έχουν ήδη επιβληθεί και να ενισχύσει τις εισαγωγές αμερικανικών αγροτικών, ενεργειακών και μεταποιημένων προϊόντων από την Κίνα, αντιμετωπίζοντας ενδεχομένως και ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή