Σάλος από τις αποκαλύψεις του ARD για την άρση βαρών

Σάλος από τις αποκαλύψεις του ARD για την άρση βαρών

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο της αποβολής από το ολυμπιακό πρόγραμμα φαίνεται να διατρέχει ξανά η άρση βαρών μετά τις αποκαλύψεις της γερμανικής τηλεόρασης περί φαινομένων ντόπινγκ, που κατηγορείται ότι υποθάλπει η διεθνής ηγεσία του «αθλήματος των δυνατών».

Το γερμανικό κρατικό κανάλι ARD, που είχε ξεσκεπάσει το μέγα σκάνδαλο του κρατικού συστήματος ντόπινγκ της Ρωσίας, πρόβαλε την περασμένη Κυριακή ντοκιμαντέρ-κόλαφο για τη διεθνή ομοσπονδία της άρσης βαρών (IWF) και τον πρόεδρό της, το οποίο ευαισθητοποίησε άμεσα τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τροφοδότησε σενάρια διεθνώς περί πιθανού αποκλεισμού του αθλήματος.

Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε (πέρα από οικονομικές ατασθαλίες στην IWF με εκατομμύρια ελβετικά φράγκα ενίσχυσης από τη ΔΟΕ που δεν φαίνεται πού κατέληξαν) σειρά αποκαλύψεων περί πρακτικών χορήγησης και συγκάλυψης απαγορευμένων ουσιών, εν γνώσει του επί πάνω από τέσσερις δεκαετίες επικεφαλής της ομοσπονδίας, Ούγγρου Ταμάς Αγιάν.

Κατά τους Γερμανούς ρεπόρτερ, ο ουγγρικός οργανισμός κατά του ντόπινγκ φέρεται να χρησιμοποιεί αμφιλεγόμενες πρακτικές, ενώ προβάλλεται και ο γιατρός της εθνικής ομάδας άρσης βαρών της Μολδαβίας να ισχυρίζεται ότι «καθαροί» έλεγχοι σε εθνικό επίπεδο είναι διαθέσιμοι με κόστος 55 ευρώ και σε διεθνές επίπεδο έναντι 180 ευρώ.

Αποκαλύπτεται ακόμη ότι από το 2008 έως το 2018, από τους 450 μεταλλιούχους σε Ολυμπιακούς Αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα οι μισοί δεν υποβλήθηκαν σε ούτε έναν έλεγχο εκτός αγώνων τη χρονιά που κατέκτησαν το μετάλλιό τους. Η εθνική του Αζερμπαϊτζάν είχε 18 θετικά δείγματα το 2013, αλλά οι 12 από τους αθλητές συνέχισαν να αγωνίζονται επί μήνες ώσπου τελικά να τιμωρηθούν.

Ακόμη σοβαρότερες είναι οι καταγγελίες για την Ταϊλάνδη, όπου η χορήγηση σε αθλήτριες φέρεται να ξεκινά από την ηλικία των 13 ετών, σύμφωνα με επώνυμη καταγγελία αρσιβαρίστριας, η οποία παραδέχεται ότι έχει «σαγόνι ανδρός, αλλά και μουστάκι».

Η IWF αρνείται τις κατηγορίες περί διαφθοράς, αλλά η ΔΟΕ ζητεί πλέον λεπτομέρειες και στοιχεία από τη γερμανική τηλεόραση, μιλώντας για «πολύ σοβαρές και ανησυχητικές κατηγορίες». Ερωτηθείσα εάν κινδυνεύει ξανά η άρση βαρών να μείνει εκτός ολυμπιακού προγράμματος, η ΔΟΕ απάντησε πως θα έρθει σε επαφή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ (WADA) «ώστε να αποκλείσει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες οποιονδήποτε ενέχεται σε παραβιάσεις του Παγκόσμιου Κώδικα κατά του Ντόπινγκ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή