«Οχι σε όλα» η απάντηση του Αλ. Τσίπρα

«Οχι σε όλα» η απάντηση του Αλ. Τσίπρα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιβεβαίωση της διαφορετικής οπτικής σε μια σειρά κεντρικών ζητημάτων, με πρώτο τα εθνικά θέματα, έφερε το τετ α τετ μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα. Με το πέρας της συνάντησης –η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, σε προσωπικό επίπεδο κύλησε φιλικά– ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε σε δηλώσεις που επισφράγισαν το χάσμα, με πρώτο και κυριότερο το αίτημα του κ. Τσίπρα να ανασταλεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, ως ένδειξη δυσαρέσκειας για τη μη καθαρή στήριξη της υπερδύναμης έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. «Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να αναστείλει την ψήφιση του νομοσχεδίου μέχρι να εκφραστεί έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Οσον αφορά το θέμα των F-35, ο κ. Τσίπρας επιφυλάχθηκε λέγοντας πως αναμένει «μια σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς των F-35 σε σχέση με το κόστος, καθώς δεν πρέπει να επαναλάβουμε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, τώρα που βγήκαμε από την κρίση».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα. «Εξέφρασα την ανησυχία μου για τις αυξανόμενες εντάσεις και τον κίνδυνο μιας νέας εθνικής περιπέτειας, αλλά και για την εκκωφαντική σιωπή από όλη την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ για την κλιμάκωση από την Τουρκία», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας εσφαλμένη την πολιτική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός. Για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ο κ. Τσίπρας εστίασε, όπως είχε κάνει και στις ανακοινώσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ, στη λέξη «δεδομένος». «Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή είχα τονίσει ότι κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους. Τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι προσυπογράφει αυτή τη φράση. Στην πράξη, όμως, έκανε το αντίθετο. Δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι προβλέψιμος σύμμαχος, δηλαδή δεδομένος. Εδωσε όσα είχε να δώσει –και με το παραπάνω– πριν καν ζητήσει όσα δικαιούται να πάρει. Και αυτή είναι εσφαλμένη τακτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και στα άλλα κεντρικής φύσεως θέματα, τον εκλογικό νόμο και την Προεδρία της Δημοκρατίας, επιβεβαιώθηκε η διάσταση απόψεων. Για τον εκλογικό νόμο ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την κάθετη διαφωνία του κόμματός του «στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου». «Σε μια περίοδο που απαιτούνται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις, ο ίδιος δυστυχώς επιμένει στη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων. Αυτών, δηλαδή, που μας οδήγησαν στην κρίση», τόνισε κατά τη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας. Τέλος, αναφερόμενος στην εκλογή Προέδρου, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη «δεδομένων και των συνθηκών, που απαιτούν εθνική συνεννόηση, να σταματήσει τα καλλιστεία επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας» και να επισπεύσει την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ ζήτησε και σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Τσίπρας κατέληξε καλώντας τον πρωθυπουργό να μην συνεχίσει «σε επιλογές που διχάζουν», ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα, «γιατί σκοπός όλων μας πρέπει να είναι να μην οδηγηθεί η χώρα και σε νέα κρίση, εθνική αυτή τη φορά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή