Κοινές προσεγγίσεις στα εθνικά θέματα

Κοινές προσεγγίσεις στα εθνικά θέματα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύγκλιση στα εθνικά θέματα, αγεφύρωτο χάσμα στον εκλογικό νόμο, «σιγή ασυρμάτου» για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό ήταν το τρίπτυχο του χθεσινού τετ α τετ της Φ. Γεννηματά με τον πρωθυπουργό, με το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συζήτησης να εστιάζεται στο πρώτο πεδίο.

Σε προχθεσινή της ομιλία, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είχε θέσει δύο βασικά ζητήματα – μηνύματα ενόψει του ραντεβού των δύο πλευρών. Αφενός, αμφισβητώντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και αφετέρου, αναφερόμενη σε ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη για τα ελληνοτουρκικά. Κατά τη Χαρ. Τρικούπη, χθες ελήφθη διπλή διαβεβαίωση προς αυτές τις κατευθύνσεις από τον πρωθυπουργό, πρώτον ότι εξέφρασε στον Ντόναλντ Τραμπ την αποφασιστικότητα της Ελλάδας για την προάσπιση της εθνικής της κυριαρχίας και δεύτερον, πως αν αποφασιστεί προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, αυτή θα αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, άποψη που ταυτίζεται με τη θέση του ΚΙΝΑΛ.

Εξοπλιστικά

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά το θέμα των εξοπλιστικών, η κ. Γεννηματά τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων «αλλά με μέτρο και ιεράρχηση», ενώ σημείωσε ότι είναι ανοικτή σε διαπραγμάτευση για προμήθεια των F-35. «Να γνωρίζουν όλοι, και οι σύμμαχοί μας, ότι τα εθνικά μας δικαιώματα θα τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο. Με διπλωματικά μέσα αλλά και αποτρεπτική ισχύ», υπογράμμισε μάλιστα μετά τη συνάντηση, στην οποία, όπως αναμενόταν, επανέλαβε εκ νέου –και μπροστά στις κάμερες– το αίτημά της για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο, σύμφωνα με συνεργάτες της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, ο πρωθυπουργός της παρουσίασε τις κυβερνητικές θέσεις, ωστόσο επιβεβαιώθηκε αυτό που διαφαινόταν εδώ και αρκετό καιρό, ότι δηλαδή η απόσταση των δύο πλευρών είναι απαγορευτική στο σημείο-κλειδί του μπόνους στο πρώτο κόμμα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι σενάριο από κοινού ψήφισης νέου εκλογικού συστήματος δεν υφίσταται, κάτι που επιβεβαίωσε και η κ. Γεννηματά στην τοποθέτησή της.

Χωρίς ειδήσεις –και εκπλήξεις– παρέμεινε και το θέμα της προεδρικής εκλογής. Από τη Χαρ. Τρικούπη τόνιζαν τις τελευταίες ημέρες ότι το ζήτημα θα συζητείτο μόνο αν το έθιγε ο κ. Μητσοτάκης, κάτι που, όπως αναφέρεται, δεν συνέβη. Αλλωστε, στο ΚΙΝΑΛ έχουν εκφράσει εδώ και καιρό τις προθέσεις τους σχετικά με τα χαρακτηριστικά του επόμενου προέδρου και «δεν υπάρχει βιασύνη», αναμένοντας τις κινήσεις του Μαξίμου.

Τέλος, στο εσωκομματικό μέτωπο, μετά τη συνάντηση με τους νέους τομεάρχες της παράταξης την Πέμπτη, σειρά σήμερα παίρνει η συνεδρίαση στελεχών και πάλι υπό την κ. Γεννηματά, με τη συμμετοχή υποψήφιων βουλευτών από όλη τη χώρα στις εκλογές του Ιουλίου. Πρόκειται για τη δεύτερη από μία σειρά κινήσεων από την πλευρά της ηγεσίας, με στόχο τον προγραμματισμό των δράσεων του Κινήματος το προσεχές εξάμηνο, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Χαρ. Τρικούπη να διατηρήσει στενή επαφή με τη βάση του κόμματος στο σύνολο των εκλογικών περιφερειών.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή